Παράδοση ή κουλτούρα, που θα επέβαλε τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ δυο υποψηφίων πρωθυπουργών στη χώρα, δεν αποκτήσαμε ποτέ - με τεράστια ευθύνη των Μέσων και των Δημοσιογράφων - και δεν είμαι αφελής να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μια καλή αρχή σε αυτή την εξαιρετικά πολωμένη και ρευστή περίοδο.
Επίσης, μπορώ να σκεφτώ πολλούς και φαινομενικά επαρκείς λόγους για να μην δεχθεί ο νυν πρωθυπουργός να προσέλθει σε μια τηλεμαχία με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θεωρεί τη Βουλή μέρος για σοβαρό ντιμπέιτ θέσεων, απόψεων και πεπραγμένων και διατυπώνει προσκλήσεις και προκλήσεις για τηλεμαχία. Βέβαιος ότι στο τηλεοπτικό γυαλί «δεν παίζεται». Δίκιο έχει και έχουμε πάμπολλες αποδείξεις.
Η τελευταία, δόθηκε στη συνέντευξή του στον Alpha, όταν αντιμέτωπος - με τον διαβασμένο για τους πλειστηριασμούς, Αντώνη Σρόιτερ - ξέχασε ότι λίγες ώρες πριν υποστήριζε πως επί των ημερών του δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός και όταν ήρθαν τα νούμερα να τον διαψεύσουν κατέληξε με την άνεση που τον διακρίνει να πει ότι 25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί! Το ντιμπέιτ αλά ελληνικά λοιπόν ευνοεί όποιον δεν έχει να μετρηθεί με την ευθύνη των λόγων του. Εκείνον που κινείται στα όρια του θράσους και έχει την έμφυτη τάση να λέει ότι του κατέβει σαν να είναι κάποιος άλλος. Αδιαφορώντας παντελώς εάν στραγγαλίζει τη λογική του πολίτη - τηλεθεατή. Εάν φαίνεται και αποδεικνύεται αναξιόπιστος.
Ευνοεί αυτόν που δεν μιλάει για να πείσει, αλλά μιλάει ακριβώς για να μην ακούνε οι πολίτες αυτόν που μπορεί να πείσει όσους δεν στέκονται μπροστά από την τηλεόραση, σαν τους οπαδούς σε αγώνες κατς.
Ενδεχομένως να είναι ορθότερη η επιλογή του Μητσοτάκη να αποφύγει με τη συμμετοχή του να συντελέσει σε ένα τέτοιο πολιτικό θέαμα, έχοντας απέναντι του έναν αντίπαλο που θέλει απλώς να παίξει «ξύλο».
Αλλά βρίσκω εξαιρετικά χρήσιμο και ως τεράστιο πειρασμό, να βρεθεί ο Μητσοτάκης απέναντι στον Τσίπρα - που διεκδικεί ξανά την πρωθυπουργία ανεβασμένος στο τρακτέρ - για να συζητήσουν σχετικά με τη «δικαιοσύνη» στα άτομα με αναπηρία.
Να ακουστεί και από την τηλεόραση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επαναλαμβάνει ότι είπε στην Καρδίτσα. Πως η κυβέρνηση του θα φέρει «δικαιοσύνη» για τα άτομα με αναπηρία μέσω της ριζικής μεταρρύθμισης στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης των ΚΕΠΑ.
Ένα ντιμπέιτ για αρχή, μόνο για αυτό. Σε όποιο κανάλι και με όποιο δημοσιογράφο επιθυμεί η Κουμουνδούρου, με κοινό και ερωτήσεις από άτομα με αναπηρία.
Δεν χρειάζεται να πει σχεδόν τίποτα ο Μητσοτάκης. Περίπου μισό εκατομμύριο συνάνθρωποι μας, άτομα με αναπηρία κυκλοφορούν έχοντας στο πορτοφόλι ή στο κινητό τους την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας – αίτημα της Συνομοσπονδίας τους από το 1991 – ως το επιστέγασμα μιας ριζικής μεταρρύθμισης που συμβαίνει εν αγνοία των πολλών όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που ωστόσο αλλάζει τη ζωή τους.
Για αυτές τις μεταρρυθμίσεις που δεν είναι μέρος της δημόσιας συζήτησης, όχι ένα αλλά 10 ντιμπέιτ πρέπει να προκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.