Κανόνες

Μια αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα αύξανε το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5%, θα χαμήλωνε αυτομάτως και το όριο αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος κοντά στο 35%, καθιστώντας την έτσι σαφώς ευκολότερη.

Και είναι επίσης βέβαιο ότι θα ήταν καλοδεχούμενη και από τρία τουλάχιστον κόμματα της αντιπολίτευσης που θα απαλλάσσονταν από κάποιους ενοχλητικούς ανταγωνιστές στα δεξιά και τα αριστερά τους, που θα έμεναν έτσι εκτός Βουλής και εκτός βεβαίως κρατικής χρηματοδότησης.

Με αυτή την έννοια εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα έπαιρνε πιθανότατα πάνω από 200 ψήφους και θα είχε άμεση ισχύ από τις εκλογές του ‘27.

Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι κάποιοι υπουργοί του έκαναν πράγματι παρόμοιες εισηγήσεις και είναι αλήθεια ότι πολλοί στη θέση του θα είχαν μπει σε πειρασμό.

Είναι όμως προς τιμήν του που το ξέκοψε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι δε σκοπεύει ν'αλλάξει τον εκλογικό νόμο, πλην βεβαίως της προσθήκης για την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές.

«Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν αλλάζουν όταν παίζεται το παιχνίδι», δήλωσε.

Και πείτε μου εσείς ειλικρινά και με το χέρι στην καρδιά, αν τέτοια δήλωση θα έκανε ποτέ οποιοσδήποτε από τους σημερινούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης αν ήταν στη θέση του.

Κάποτε πρέπει επιτέλους να γίνουμε Ευρώπη και στην πράξη και ο υποδειγματικός χειρισμός του Μητσοτάκη στο θέμα αυτό, συμβάλλει αναμφισβήτητα προς την κατεύθυνση αυτή, με σεβασμό στους θεσμούς και τη δημοκρατία.