Τον δρόμο για να μετατραπεί στην πρώτη «πράσινη» ελληνική βιομηχανία, αλλά και για να πρωταγωνιστήσει στην νέα εποχή των ΑΠΕ χαράσσει η Mytilineos, μέσω της νέας της στρατηγικής κατεύθυνσης.
Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, που θέλει τις μεγάλες βιομηχανίες έντασης να αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες για να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, η Mytilineos γίνεται η πρώτη στην χώρα μας εταιρεία που κινείται στην υιοθέτηση κριτηρίων ESG. Δηλαδή περιβαλλοντικών (environmental), κοινωνικών (social) και εταιρικής διακυβέρνησης (governance), αναλαμβάνοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο επικεφαλής της Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Στα χνάρια των μεγάλων διεθνών ομίλων, τους οποίους και επιβραβεύει η επενδυτική κοινότητα, ακριβώς επειδή ποντάρουν στην βιώσιμη ανάπτυξη, η Mytilineos έχει δεσμευτεί για μείωση 30% των εκπομπών CO2 ως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 και για ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα ως το 2050.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η εισηγμένη ξεδιπλώνει έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει σημαντική αύξηση της δυναμικότητας ΑΠΕ στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο και αξιοποίηση καυσίμων χαμηλών εκπομπών.
Το μεγάλο της στοίχημα είναι το «πρασίνισμα» έως το 2030 όλων των βιομηχανικών της δραστηριοτήτων, ακόμη και της λειτουργίας του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Σε αυτήν ακριβώς την λογική εντάσσεται ο στόχος σε μια τριετία από σήμερα, η εταιρεία να έχει αποκτήσει ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 2,5 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και σε 10-15 χρόνια, το φυσικό αέριο να έχει αντικατασταθεί πλήρως από τις καθαρές μορφές ενέργειας.
Κίνηση ματ στα φωτοβολταϊκά
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόσφατη εξαγορά του χαρτοφυλακίου των φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,48 GW από την Egnatia Group, με τα οποία στοχεύει να μετατραπεί σε έναν από τους πρωταγωνιστές της παραγωγής «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το κάδρο συμπληρώνουν τα υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης που απέκτησε, όπως και η συμβασιοποίηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 200 MW (Corporate PPA) που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, σύμβαση που θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.
Τέτοιες κινήσεις σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα για την Mytilineos και τον στόχο για «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της.
«Οι φιλόδοξοι στόχοι που ανακοινώνουμε, αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, γίνονται στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων», είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξη στο Bloomberg ο Ευ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της εταιρίας με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης.
Tην εικόνα συμπληρώνουν οι επιδόσεις της Mytilineos, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, όπου πέρυσι κατόρθωσε, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας, να ολοκληρώσει μεγάλα έργα, όπως το Talasol στην Ισπανία (300 MW), το Atacama στην Χιλή (170 MW), καθώς επίσης projects στο Καζακστάν και την Μ. Βρετανία.
Η νέα μονάδα και η αγορά προμήθειας
Eτερος άξονας της ενεργειακής μετάβασης είναι η νέα υπό κατασκευή μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου (CCGT). «Κατασκευάζουμε έναν νέο υπερσύγχρονο σταθμό με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα έχει κατά 80% μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με έναν λιγνιτικό σταθμό και ο οποίος θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της απολιγνιτοποίησης και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας», όπως είχε αναφέρει στην ίδια εκδήλωση ο επικεφαλής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της εταιρείας, Ντίνος Μπερουμπή.
Η νέα μονάδα, ισχύος 826 MW αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους, ενισχύοντας περαιτέρω την θέση της εταιρείας στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ κοντά στα 1,4 GW από θερμικούς σταθμούς και ΑΠΕ, καθώς και την 1η θέση μεταξύ των ιδιωτών προμηθευτών. Εκπροσωπώντας περισσότερους από 285.000 πελάτες, η Protergia είδε πέρυσι το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται στο 7,7% έναντι 5,5% το 2019.
Ο τομέας συνέβαλε τα μέγιστα στην ανθεκτικότητα που επέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη της Mytiineos, όπου παρά την δύσκολη χρονιά, τα ΕΒΙΤDA ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ, παραμένοντας αμετάβλητα σε σύγκριση με το 2019.
Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 129 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1.
Επίσης ο καθαρός της δανεισμός διαμορφώθηκε στα 538 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου). Όσο για το προτεινόμενο μέρισμα διαμορφώθηκε σε 0,36 ευρώ ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές), που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.
Έχει την σημασία του ότι επί συνολικού κύκλου εργασιών της Mytilineos, ύψους 1,89 δισ ευρώ, το 49%, ήτοι τα 928 εκατ ευρώ, προήλθαν από τον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Η εταιρεία επωφελήθηκε σημαντικά από το γεγονός ότι το φυσικό αέριο αναδείχθηκε πέρυσι ως το κυρίαρχο καύσιμο στο ενεργειακό μείγμα πανελλαδικά, στηριζόμενη σημαντικά στο ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο μονάδων αέριου, τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας τους, αλλά και την ηγετική θέση που κατέχει στην αγορά προμήθειας.