Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη «τρέχει» στην Ελλάδα

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δικτύων φυσικού αερίου στην Ευρώπη «τρέχει» στην Ελλάδα

Σε φάση εκτέλεσης, έχει περάσει εδώ και μερικές ημέρες το νέο πενταετές πρόγραμμα επενδύσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που μέσω έργων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, θα φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κατασκευαστούν συνολικά 1.860 χιλιόμετρα δικτύου και θα γίνουν περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που «τρέχει» αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και υλοποιείται κυρίως με ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια και με επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών. 

Μετά την έγκριση που δόθηκε από τη ΡΑΕ στο πενταετές πλάνο της επιχείρησης, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο για τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δίνοντας το «σύνθημα» για την υπογραφή, το αμέσως επόμενο διάστημα, της σύμβασης μεταξύ της ΔΕΔΑ και του αναδόχου, της εταιρείας «ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».  

Το έργο στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας είναι προϋπολογισμού 17,1 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δάνεια, καθώς και από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Οι εργασίες κατασκευής του δικτύου θα ξεκινήσουν εντός του Απριλίου και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το 2023. 

Παράλληλα με τις εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών), καθώς και δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως επίσης νοσοκομείων, μονάδων υγείας και σχολείων. 

Σειρά θα πάρουν, στη συνέχεια, οι πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις οποίες οι διαδικασίες οριστικής έγκρισης των έργων αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες.  

Διείσδυση

Το πρόγραμμα έχει τεράστια αξία για χιλιάδες πολίτες οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, ενώ οδηγεί στη νέα ενεργειακή εποχή μεγάλες περιοχές της περιφέρειας. Θα πρέπει δε, να σημειωθεί, ότι η πρόβλεψη για τις 68.000 νέες συνδέσεις, αφορά το ελάχιστον δυνατό του σχεδιασμού. Στην πράξη ο αριθμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλάσιος εφόσον υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τις τοπικές κοινωνίες.

Σημειωτέον ότι η ΔΕΔΑ προχωρά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του αναπτυξιακού της έργου για την επόμενη πενταετία με την παρούσα μετοχική της σύνθεση. Όταν ωστόσο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, τότε ο νέος επενδυτής θα παραλάβει ένα έργο που θα βρίσκεται σε δυναμική τροχιά υλοποίησης και θα μπορεί, με την εισροή νέων κεφαλαίων, να το αναπτύξει περαιτέρω, φέρνοντας το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι Ιταλοί, ο ΔΕΣΦΑ και ρόλος του LNG

Στους σχεδιασμούς της ΔΕΔΑ περιλαμβάνεται και η τροφοδοσία πόλεων της Δυτικής Ελλάδας, αρχής γενομένης από την Πάτρα, με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο θα μεταφέρεται οδικώς με βυτία από τις μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης της Ρεβυθούσας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και, ταυτόχρονα, σύνθετο εγχείρημα καθώς, πέραν του σωστού σχεδιασμού των δικτύων διανομής, απαιτεί απόλυτη ακρίβεια σε όλα τα στάδια εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος τροφοδοσίας.

Το σχέδιο θα «τρέξει» σε συνεργασία με την ιταλική εταιρία Technoimpianti, αλλά και τον ΔΕΣΦΑ και ξεκινά από την Πάτρα, καθώς παρ’ ότι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, εντούτοις παραμένει εντελώς ενεργειακά απομονωμένη, αφού δεν είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι η χρήση του LNG θα μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά κατά 35%.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε ανάλογο έργο, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις τροφοδοσίας δικτύων διανομής πόλεων, του μεγέθους των πόλεων της Δυτικής Ελλάδας με οδική μεταφορά του LNG.

Έτερος στόχος της ΔΕΔΑ είναι τα δίκτυα της να μπορούν σύντομα να φιλοξενούν το ακόμη πιο «πράσινο», υδρογόνο. Η προοπτική διανομής, μέσα από τα δίκτυα της ΔΕΔΑ, αέριων καυσίμων που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, δεν αποτελεί ένα απλό εταιρικό σχέδιο για τη ΔΕΔΑ.

Είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις που δρομολογεί η εταιρεία προκειμένου να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.