Για την μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να χρηματοδοτούνται κάθε χρόνο «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 1 τρισ. δολαρίων. Ένας ετήσιος στόχος που ισοδυναμεί με όσες εκδόσεις έχουν γίνει σωρευτικά όλα μαζί τα τελευταία 13 χρόνια. Καλωσήλθατε στην νέα εποχή των ομολόγων, αυτήν που στην Ελλάδα έχουν εγκαινιάσει η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η Ελλάκτωρ, ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση που μεγεθύνεται γεωμετρικά.
Για τον εταιρικό κόσμο, είναι προφανές ότι όποιος εστιάσει στο «πράσινο» διαβατήριο, θα έχει εξασφαλισμένους πολύ καλύτερους όρους χρηματοδότησης απ' ότι στο παρελθόν.
Το δείχνει η ίδια η ζήτηση. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έως και σήμερα, οι ξένοι θεσμικοί και τα funds που επιλέγουν να χρηματοδοτήσουν «πράσινες» επιχειρήσεις ή όσες πληρούν κριτήρια ESG -περιβαλλοντικά (environmental), κοινωνικά (social) και εταιρικής διακυβέρνησης (governance), έχουν πολλαπλασιαστεί.
Τα στατιστικά για την περσινή χρονιά δείχνουν ότι το σύνολο των κεφαλαίων των ESG funds παγκοσμίως, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2019, χρονιά επίσης ρεκόρ για την συγκεκριμένη κατηγορία.
Οι παραπάνω αγορές στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα. Το πρώτο «πράσινο» ομόλογο ήταν αυτό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το 2019 μέσω του οποίου η εταιρεία άντλησε 150 εκατ ευρώ, για να ακολουθήσει πέρυσι αυτό της Ελλάκτωρ (70 εκατ. ευρώ), ενώ στην κατεύθυνση αυτή κινούνται κι άλλες ελληνικές εταιρείες, όχι μόνο από τον ενεργειακό τομέα.
Τελευταία περίπτωση εταιρικής έκδοσης, με περιβαλλοντικά μεταξύ άλλων κριτήρια, το «ομόλογο βιωσιμότητας» της ΔΕΗ, μέσω του οποίου αυτή άντλησε 650 εκατ ευρώ. Αντίθετα με τα προηγούμενα που εντάσσονται στην κατηγορία των «πράσινων», η έκδοση της ΔΕΗ διέπεται από ESG κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία, η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Ειδικά στην Ευρώπη, ακριβώς εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, η τάση αυτή αναμένεται να προσλάβει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική.
Εδώ ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι καταλυτικός. Το Ταμείο πρόκειται να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία ομολόγων υψηλής ποιότητας και κάτω από το ειδικό βάρος της αυξημένης αξιοπιστίας του ευρώ ως παγκοσμίου «καταφυγίου», είναι πολλοί οι διαχειριστές που θα τα επιλέξουν.
Ακριβώς για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βγει στις αγορές, προκειμένου να δανειστεί με την εγγύηση του προϋπολογισμού της για λογαριασμό όλων των κρατών. Τούτο σημαίνει ότι τα νέα ομολογιακά δάνεια που θα εκδώσει η Κομισιόν δεν θα είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τα πολυαναμενόμενα και πολυσυζητημένα «ευρω-ομόλογα», μεγάλο μέρος των οποίων θα είναι «πράσινα».
Και αυτό καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ίδιας της Κομισιόν, ένα περίπου 30% από τα 750 δισ. ευρώ τα οποία θα προσπαθήσει να αντλήσει φέτος η Κομισιόν από τις αγορές θα προέλθει από «πράσινα» ομόλογα.
Τυχαίο δεν είναι ότι η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εστιάσουν σε επτά βασικούς τομείς επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με το κέντρο βάρους να οριοθετείται στην ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων και στην επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών.
Τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη ; Ότι σύντομα η Ευρώπη θα είναι ο μεγαλύτερος εκδότης green bonds στον κόσμο με εκδόσεις ύψους τουλάχιστον 225 δισ. ευρώ.
Για να έχει κανείς μια τάξη μεγέθους, για ολόκληρη τη χρήση του 2019, οι συνολικές εκδόσεις green bonds έφτασαν στα 259 δισ. δολάρια, με τις πρώτες θέσεις να ανήκουν στους εκδότες των ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία.
Σε αυτή την λογική, αλλά και με δεδομένη την παγκόσμια «πράσινη» στροφή, οι πανίσχυροι επενδυτές παγκοσμίως επενδύουν πλέον ολοένα και περισσότερα σε επιχειρήσεις και εταιρικές εκδόσεις που διέπονται από κριτήρια ESG ή αμιγώς «πράσινα». Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2015 έως σήμερα, τα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρείες που πληρούν τα ESG κριτήρια, έχουν εκτιναχθεί κατά 170%. Κοινός παρονομαστής των εκθέσεων όλων των διεθνών οργανισμών και αναλυτών είναι ότι η επιλογή αυτών των επενδυτικών τίτλων, που εντάσσεται στην ουσία στην ευρύτερη γκάμα των χρηματοοικονομικών προϊόντων, πρόκειται να κυριαρχήσει μέσα στην επόμενη πενταετία.
*Ολόκληρο το αφιέρωμα στις Κοσμογονικές αλλαγές στην αγορά ενέργειας μπορείτε να το δείτε εδώ