Τέλος στο σίριαλ της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών, που κρατά εδώ και πάνω από δεκαετία, βάζει το έργο των 800 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 7,4 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο.
Το έργο αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τμήμα του θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς περιλαμβάνεται στην δέσμη προτάσεων με τα προς ένταξη projects στο Εθνικό Σχέδιο το οποίο και πρόκειται να αποσταλεί από την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες γύρω στα τέλη του μήνα.
Αν και ο χρόνος προκήρυξης έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο οι σχετικές αποφάσεις για το πώς θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, κατά πόσο θα «σπάσει», δηλαδή θα γίνει μαζικά ή κατά ομάδες, πόσες εταιρείες θα αναλάβουν την προμήθεια των smart meters κατανάλωσης ρεύματος, ερωτήματα τα οποία και μένει να απαντηθούν.
Ο διαχειριστής δρομολογεί την πανελλαδική επέκταση της τηλεμέτρησης (5,4 εκατ. μονοφασικούς και 2,1 εκατ. τριφασικούς μετρητές) και με βάση τον επενδυτικό σχεδιασμό, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται ότι άμεσα θα διαθέσει περί τα 37 εκατ. ευρώ για τους έξυπνους μετρητές και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2022. Το ύψος της δαπάνης θα ανέβει κατά την περίοδο 2023-2024, οπότε και υπολογίζεται να απορροφηθούν πόροι 405 εκατ. ευρώ, 176 εκ. ευρώ το 2025 και περίπου 33 εκ. το 2026.
Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξοικονομούν χρήματα προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες της ημέρας, με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολόγησης του ρεύματος και αναμένεται να αποτελέσει μια μικρή «επανάσταση» για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, ακολουθώντας τις ευρύτερες τάσεις παγκοσμίως.
Τα «έξυπνα» ρολόγια θα ανοίξουν τον δρόμο για τα πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος, δίνοντας κίνητρο στα νοικοκυριά να «μετατοπίσουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους προς τις ώρες χαμηλής ζήτησης, εξέλιξη που θα περιορίσει τις αιχμές ζήτησης, «εξοικονομώντας έτσι πόρους από τις αναβαθμίσεις των δικτύων.
Ταυτόχρονα, οι έξυπνοι μετρητές θα έχουν αμφίδρομη επικοινωνία με τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα ο τελευταίος να γνωρίζει πότε η παροχή ρεύματος αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα όταν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.
Η διασύνδεση των νέων ρολογιών με το Κέντρο Τηλεμέτρησης του ΔΕΔΔΗΕ, θα δώσει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίζει σε όλο το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τις βλάβες κι έτσι η επέμβαση για την αποκατάσταση τους να γίνεται ταχύτερα, κάτι που δεν συνέβη κατά την κακοκαιρία «Μήδεια» τον Φεβρουάριο. Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορεί να βλέπει… απευθείας τις διακοπές ηλεκτροδότησης ή την πτώση τάσης σε οποιοδήποτε σημείο του συστήματος ηλεκτροδότησης στην χαμηλή τάση.
Την αναγκαιότητα τοποθέτησης των έξυπνων μετρητών ανέδειξε η κακοκαιρία του Φεβρουαρίου καθώς κατά κοινή ομολογία εκείνο που απουσίαζε την ώρα της μάχης ήταν μια ψηφιοποιημένη εικόνα των ζημιών, προκειμένου τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να σταλούν στα σωστά σημεία, την σωστή στιγμή, δυνατότητα που παρέχει μόνο η παρουσία έξυπνων μετρητών στα σπίτια και το σήμα που αυτοί εκπέμπουν όταν υπάρχει βλάβη.
Ούσα μια από τις ελάχιστες χώρες πανευρωπαϊκά, χωρίς smart meters, η Ελλάδα θα κινδυνεύει μονίμως με μπλακ άουτ μεγαλύτερης διαρκείας συγκριτικά με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν εδώ και χρόνια ψηφιοποιήσει τα δίκτυά τους, δηλαδή γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο την έκταση των βλαβών όταν αυτές συμβαίνουν. Οι έξυπνοι μετρητές να σημειωθεί έχουν τοποθετηθεί στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου από την Γερμανία και την Ιταλία μέχρι τη γειτονική μας Ρουμανία.
Σε όλες τις παραπάνω χώρες, ο Διαχειριστής βλέπει τα πάντα σε ένα network operating center και μπορεί να δώσει εντολή από μακριά, χωρίς να χρειάζεται να στείλει επιτόπου συνεργεία, τα οποία θα πρέπει να σκαρφαλώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε πυλώνες, να κάνουν αναδρομολόγηση του δικτύου (recirculation), ώστε όσοι βρίσκονται στο σκοτάδι να ηλεκτροδοτηθουν από διαφορετικά μονοπάτια, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο.
Παράλληλα, διαθέτοντας μια ψηφιοποιημένη εικόνα των δεκάδων, εκατοντάδων ή χιλιάδων διακοπών σε μια περιοχή, ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να δημιουργήσει άμεσα ένα ψηφιακό χάρτη με τις βλάβες. Και έχοντας μια ψηφιακή εικόνα των γραμμών που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στέλνει το προσωπικό στο σωστό χρόνο στα σωστά σημεία, χωρίς καθυστέρηση.