Σε δυόμισι χρόνια από σήμερα τα περισσότερα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ θα έχουν σβήσει, μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα θα παίρνουν σάρκα και οστά στη θέση των παλαιών ορυχείων και ο κορμός της επιχείρησης θα έχει ψηφιοποιηθεί. Κυρίως όμως θα έχει αρχίσει να αλλάζει το ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ και η επιχείρηση να στρέφεται σε παλαιές και νέες «πράσινες» τεχνολογίες.
Τα πρώτα δείγματα είναι ήδη ορατά. Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπέβαλε αιτήσεις στην ΡΑΕ για την αδειοδότηση οκτώ σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας συνολικής δυναμικότητας 950 MW. Επίσης πρόσφατα έκλεισε το deal συνεργασίας με την RWE για την από κοινού δραστηριοποίηση στις ΑΠΕ.
Τρίτη κίνηση, η κινητικότητα στα πλωτά φωτοβολταϊκά, με την εταιρεία να έχει καταθέσει στην ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκά περίπου 650 Μεγαβάτ στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα στα οποία και πλωτά φωτοβολταϊκά περίπου 50 Μεγαβάτ σε λίμνες ορυχείων και αρδευτικών έργων. Είναι η πρώτη παρόμοια πρωτοβουλία στην αγορά των πλωτών φωτοβολταϊκών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία εξετάζει και το κεφάλαιο των παράκτιων αιολικών.
Τα φωτοβολταϊκά σε Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη και η RWE
Στην παρούσα συγκυρία, κινητικότητα καταγράφεται σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς έργων. Για το cluster των 230 MW στη Δυτική Μακεδονία τα έργα είναι σε εξέλιξη. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τμήμα των 15 MW, το δεύτερο τμήμα, ισχύος πάλι 15 MW είναι υπό κατασκευή (ολοκλήρωση το φθινόπωρο, ενώ η κατασκευή των 200 MW ξεκινά μέσα στις επόμενες 45 ημέρες. Όσο για τα 50 MW στη Μεγαλόπολη, η εκτίμηση είναι ότι μετά και την ανακήρυξη αναδόχου, οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός των επομένων τριών μηνών.
Εκ των πλέον μέχρι τώρα εμβληματικών κινήσεων στην «πράσινη» ενέργεια, είναι το Big Deal με την RWE για τη «γέννηση» ενός κοινού σχήματος όπου θα ενταχθούν φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 2 GW και αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, όταν θα κατασκευασθούν. Στο νέο σχήμα, η ΔΕΗ θα κατέχει μειοψηφική συμμετοχή 49% και οι Γερμανοί το 51%, για λόγους που αφορούν τη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων, στρατηγική που έχει ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει η ελληνική επιχείρηση και στις επόμενες συνεργασίες που θα κάνει με εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Κάθε ένας από τους δύο εταίρους θα εισφέρει στο σχήμα από έργα 1 GW, με τα μεν projects της ΔΕΗ να αφορούν τις άδειες φωτοβολταϊκών σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη, τα δε της RWE, άδειες ή έτοιμα πάρκα που θα εξαγοράσει από την ελληνική αγορά, την οποία και «σκανάρει» εδώ και καιρό. Τέτοια έργα, που να μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο Υψηλής Τάσης, αναζητά ήδη η γερμανική εταιρεία ανάμεσα στα «βουνά» των αιτήσεων 34 GW, που κατατέθηκαν στην ΡΑΕ κατά τον κύκλο Δεκεμβρίου.
Στόχος είναι το νέο κοινό σχήμα να έχει συσταθεί μέσα στο καλοκαίρι (Ιούλιο ή Αύγουστο) με τις δύο πλευρές να βρίσκονται αυτή την στιγμή στην φάση επίλυσης σειράς διαδικαστικών νομικών και λειτουργικών θεμάτων.
Καμβάς των έργων του joint venture μεταξύ ΔΕΗ-RWE, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με ξένους που συζητά η ελληνική επιχείρηση, θα είναι το master plan της απολιγνιτοποίησης στην Δ. Μακεδονία, όπου η τελευταία διαθέτει άδειες φωτοβολταϊκών και θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο μέρος των έργων.
Το μέτωπο της αποθήκευσης
Εξίσου εντυπωσιακή κίνηση με τις παραπάνω είναι η πρωτοβουλία της επιχείρησης στο μέτωπο της αποθήκευσης ενέργειας. Αν και το θεσμικό πλαίσιο ακόμη εκκρεμεί, (θα είναι έτοιμο αρχές καλοκαιριού), το Φεβρουάριο η ΔΕΗΑΝ κατέθεσε στην ΡΑΕ 8 αιτήσεις για αδειοδότηση έργων αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 1GW. Δυναμικότητα που εξασφαλίζει αποθηκευόμενη ενέργεια ύψους 3GWh.
Πρόκειται για επενδύσεις που θα γίνουν στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, δηλαδή κυρίως σε Δυτική Μακεδονία και κατά δεύτερο λόγο στην Μεγαλόπολη και με τις οποίες η ΔΕΗ φιλοδοξεί να εισέλθει από τους πρώτους στην τεχνολογία της αποθήκευσης, που θα είναι και καθοριστική για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών αλλά και την αξιοποίηση του υδρογόνου σε επόμενη φάση.
Η επένδυση εκτιμάται στα 500-700 εκατ. ευρώ, αποτελεί μέρος του προγράμματος της ΔΕΗ, που θα υπερβεί τα 3 δισ ευρώ, με στόχο τον «πράσινο» μετασχηματισμό της σε έναν σύγχρονο ενεργειακό όμιλο.
Πλωτά φωτοβολταϊκά
Έτερη αγορά, στην οποία θέλει να εισέλθει η ΔΕΗ είναι τα πλωτά φωτοβολταϊκά. Μια νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως σε τεχνητές λίμνες υδροηλεκτρικών σταθμών, με μεγάλο πλεονέκτημα την σχετικά εύκολη εγκατάσταση και συντήρηση αλλά και την μείωση των απωλειών των υδάτων από την εξάτμιση.
Σε αυτή την καινούργια για την Ελλάδα αγορά, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα κάνει την είσοδο της, όπως δείχνουν οι αιτήσεις που κατέθεσε πρόσφατα στην ΡΑΕ για πλωτά φωτοβολταϊκά, συνολικής ισχύος 50MW. Πρόκειται για έργα τα οποία θα εγκατασταθούν σε λίμνες ορυχείων και σε αρδευτικές λίμνες κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας.
Σε αυτή την φάση ανάπτυξης βρίσκεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες η οποία έχει επίσης καταθέσει αιτήσεις έκδοσης βεβαίωσης αδειών για συμβατικά φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 600 MW. Με τις νέες αιτήσεις η ΔΕΗΑΝ διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων ξεπερνά τα 6,5 GW εκ των οποίων τα 2,5 GW είναι φωτοβολταϊκά.
Έργα τα οποία θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό των επενδύσεων της επιχείρησης στην νέα εποχή της απολιγνιτοποίησης, η οποία προχωρά βάσει του πλάνου. Αυτό προβλέπει την σταδιακή απόσυρση το 2021 για τις μονάδες Καρδιά 3-4, το 2022 για τις Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριο 1-4 και το 2023 για την Μεγαλόπολη 4, την Μελίτη 1 και τον Αγ. Δημήτριο 5. Δηλαδή συνολικά δέκα μονάδων.