Crypto: Πόσα επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις
Shutterstock
Shutterstock

Crypto: Πόσα επενδύθηκαν σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις

Μια νέα έκθεση από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων RockawayX, δείχνει πως η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών νεοφυών εταιρειών κρυπτονομισμάτων έσπασε όλα τα ρεκόρ επενδύσεων κατά το 2022.

Οι ευρωπαϊκές νεοσύστατες εταιρείες κρυπτονομισμάτων συγκέντρωσαν κεφάλαια χρηματοδότησης μεγέθους 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση State of European Crypto VC Funding. Η παγκόσμια χρηματοδότηση εταιρειών που αφορούν κρυπτονομίσματα ξεπέρασε τα $31,4 δισ. κατά το 2022.

Με ένα ολοένα και πιο επιθετικό ρυθμιστικό περιβάλλον στις ΗΠΑ για τις αγορές κρυπτονομισμάτων, αρκετά στελέχη των αγορών κρυπτονομισμάτων εικάζουν ότι το κέντρο βάρους μπορεί να μετατοπιστεί στην Ευρώπη. Το ύψος των επενδυτικών κεφαλαίων το μαρτυρούν, καθώς ιστορικά η χρηματοδότηση των ευρωπαικών νεοφυών εταιρειών είναι ασθενέστερη συγκριτικά με άλλες αγορές και κυρίως συγκριτικά με τις ΗΠΑ. 

Οι ευρωπαϊκές νεοφυείς εταιρείες αντιπροσώπευαν για το 2022 το 20% του συνόλου της παγκόσμιας χρηματοδότησης που επενδύθηκε σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ενώ η Ευρώπη διατηρεί υψηλά ποσοστά για μικρότερους κύκλους χρηματοδοτήσεων, οι αμερικανικές εταιρείες κυριάρχησαν στη χρηματοδότηση. Η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο αριθμό startups που δραστηριοποιείται στην τεχνολογία blockchain και κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χρηματοδότησης εκκίνησης, το ποσοστό των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων μειώνεται. Σαν αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται στον αριθμό των «μονόκερων».

Πάνω από το ήμισυ των συνολικών επενδύσεων τοποθετήθηκαν σε ευρωπαϊκές εταιρείες κρυπτονομισμάτων που αφορούν χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, με τα κεντροποιημένα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων Centralized Finance (CeFi) να προσελκύουν επενδύσεις 1,7 δισ. δολαρίων και να ακολουθούν τα πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi) με 1,2 δισ. δολαρίων.

Το δεύτερο σκέλος που κατευθύνθηκαν οι περισσότερες επενδύσεις είναι εφαρμογές υποδομής τεχνολογιών blockchain με κεφάλαια άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και εργαλεία/εφαρμογές που απευθύνονται στους προγραμματιστές (364 εκατομμύρια $). 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι τα ευρωπαϊκά VC αντιπροσώπευαν μόνο το 32% των επενδυμένων κεφαλαίων που διοχετεύθηκε σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις το 2022, ενώ τα αμερικάνικα VC συνεισέφεραν το 40% των κεφαλαίων.

Το Λονδίνο παραμένει ο κόμβος για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων της Ευρώπης, ενώ ακολουθούν σε δεύτερη φάση το Zug και η Ζυρίχη. Βερολίνο και Παρίσι ανταγωνίζονται για την 3η θέση. Άλλες ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες «ανθούν» οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων είναι το Ταλίν, το Όσλο, η Στοκχόλμη, η Βαρκελώνη, το Μόναχο, και το Άμστερνταμ. Η Αθήνα δεν βρίσκεται στο χάρτη, καθώς υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να επενδύσουν στην Ελλάδα.