Περισσότερα από τα μισά νομίσματα που δημιουργήθηκαν κάθε χρόνο μεταξύ 2013 και 2018 δεν υπάρχουν πλέον, σύμφωνα με μια νέα αναφορά. Φυσικά, αναφέρεται σε κρυπτονομίσματα που όταν κυκλοφόρησαν είχαν κάποια κοινότητα και επενδυτές.
Μετά το συνεχόμενο bear market, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των κρυπτονομισμάτων που επέζησαν παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που περιλαμβάνει στατιστικά δεδομένα μιας δεκαετίας.
Κατά τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κρυπτονομισμάτων φαινόταν να αυξάνεται διαρκώς, και σχεδόν τετραπλαστιάτηκε από το 2019 έως τις αρχές του 2022. Από τότε που κορυφώθηκε στις 10.397 τον Φεβρουάριο του 2022, ο αριθμός έχει μειωθεί κατά περίπου 1.000, η μεγαλύτερη πτώση που έγινε ποτέ στην ασταθή ιστορία της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων που πλέον μετράει 13 χρόνια.
Σύμφωνα με το CoinGecko, το οποίο χρησιμοποιεί διαφορετική μεθοδολογία, πάνω από 8.000 κρυπτονομίσματα εισήχθησαν πρόσφατα στη λίστα το 2021, αλλά περίπου 3.300 από αυτά, ή περίπου το 41%, κατέληξαν να απενεργοποιηθούν και να διαγραφούν. Ένα κρυπτονόμισμα ενδέχεται να αφαιρεθεί από το CoinGecko λόγω έλλειψης συναλλακτικής δραστηριότητας τους τελευταίους δύο μήνες, με βάση τη μεθοδολογία του CoinGecko. Αντίστοιχα, ένα κρυπτονόμισμα μπορεί επίσης να αφαιρεθεί από το CoinGecko, εάν θεωρηθεί ότι είναι rug pull ή άλλη απάτη ή εάν η ομάδα του έργου ζητήσει απενεργοποίηση.
Η έρευνα που συντάχθηκε από το CoinKickoff δείχνει ότι περισσότερο από το 90% των κρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2014 έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως από τους επενδυτές και τους προγραμματιστές τους.
Μετά από μια περίοδο όπου το Bitcoin σημείωνε άνοδο το 2013 και το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε από τα 150 $ σε πάνω από $1000 κατά τον Νοέμβριο του 2013, περίπου 793 κρυπτονομίσματα ήρθαν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Σύμφωνα με την έρευνα, τα νεόκοπα κρυπτονομίσματα γνώρισαν την εγκατάλειψη λόγω μείωσης του όγκου συναλλαγών ή της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους προγραμματιστές τους που δεν μπορούσαν πλέον να αντλήσουν κεφάλαια. Η μεγαλύτερη εξαίρεση είναι το DOGE - που σήμερα είναι το 9ο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα σε κεφαλαιοποίηση που προσεγγίζει τα $10 δισ.
Στην ίδια γραμμή, τα δεδομένα από την ιστοσελίδα Coinopsy που λειτουργεί ως «νεκροταφείο» κρυπτονομισμάτων, δείχνει ότι τα νέα κρυπτονομίσματα τείνουν να έχουν εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής: Κατά μέσο όρο μόλις 15 μήνες. Ωστόσο, αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται κυρίως σε πιο ανώριμα πρότζεκτ που κατέκλυσαν την αγορά μέχρι και πριν το 2020 ,καθώς η αγορά κρυπτονομισμάτων ωρίμασε σημαντικά κατά το 2021 & 2022.
Ωστόσο, με μια αξιολόγηση ο συγκεκριμένος ιστότοπος θεωρεί οποιοδήποτε κρυπτονόμισμα κάτω από την 1000η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης ως αποτυχημένο ,κάτι που δεν έχει πολύ νόημα την στιγμή που ο αριθμός κρυπτονομισμάτων έχει αυξηθεί πολύ σημαντικά.
Επανερχόμαστε στην αναφορά που δείχνει ότι πάνω από τα μισά κρυπτονομίσματα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 2013 και 2018 πλέον δεν υπάρχουν.
Οι αριθμοί αυξάνονται σημαντικά κατά την εποχή των Initial Coin Offers, η οποία ξεκίνησε κατά το 2017. Τότε ήταν επίσης όταν το bitcoin έφτασε σε νέα υψηλά όλων των εποχών (για εκείνη την περίοδο) γύρω στα $20.000. Και αυτές οι 365 ημέρες σημάδεψαν την κατακόρυφη εμφάνιση απατεώνων αλλά και κρυπτονομισμάτων που δεν κατάφεραν να πετύχουν. Αντίστοιχα ένα ποσοστό σχεδόν 90% από όλες τις νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες αποτυγχάνουν.
Από όλα τα κρυπτονομίσματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα εκείνη τη χρονιά, το 17% αποδείχθηκε ότι ήταν κακόβουλο (συνήθως δημιουργήθηκαν για να αντλήσουν κεφάλαια από τους δημιουργούς τους). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην περίοδο που ερευνούμε.
Συγκριτικά, περίπου το 10% όλων των κρυπτονομισμάτων που δημιουργήθηκαν το 2015 είχαν δόλιο σκοπό, ενώ το 2018 μόλις το 9,6% των νέων δημιουργηθέντων κρυπτονομισμάτων είχε τον ίδιο σκοπό.
Αντίθετα, βλέπουμε αντιστροφή δεδομένων, με μόλις 16 κρυπτονομίσματα που κυκλοφόρησαν το 2020 να έχουν σταματήσει τη «λειτουργία» τους.
Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 12.000 κρυπτονομίσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και έχουν έστω και μικρό αριθμό χρηστών. Η ιστορία υποδηλώνει ότι τα περισσότερα κρυπτονομίσματα είναι προορισμένα να αποτύχουν ή να εξαφανιστούν.
Πλέον τα περισσότερα κρυπτονομίσματα αποφεύγουν να ξεκινήσουν ένα ICO ή περιορίζουν πολύ τον αριθμό των χρηστών που επιτρέπουν να τα χρηματοδοτούν και αντ' αυτού επιλέγουν άλλα μέσα για τη συγκέντρωση κεφαλαίων, χάρη σε ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό καθεστώς στις ΗΠΑ και παγκοσμίως. Πλέον ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρηματοδότησης νέων κρυπτονομισμάτων είναι μέσω τεχνολογικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Ο κίνδυνος των «νεκρών» κρυπτονομισμάτων με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται σε απειλή για το χαρτοφυλάκιο οποιουδήποτε επενδυτή, ο οποίος θα πρέπει να διατηρεί μικρές θέσεις σε κρυπτονομίσματα με μικρή κεφαλαιοποίηση και όγκο συναλλαγών. Φυσικά, υπάρχουν ευκαιρίες για κάποια που θα επιβιώσουν και μπορούν μεγάλες αποδόσεις, ωστόσο αντίστοιχα κρύβουν και μεγάλους κινδύνους.