Τέσσερις διαδοχικές κυβερνοεπιθέσεις που όλες σχετίζονται με τα πρότζεκτ της αυτοκρατορίας του Justin Sun προμηνύουν μια δεινή κατάσταση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας κρυπτονομισμάτων του Κινέζου επιχειρηματία. Πολλοί θεωρούν πως είναι μια προσπάθεια του ιδρυτή του blockchain Tron να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει τα πρότζεκτ του ή εξαιρετικά ελλιπής κυβερνοασφάλεια καθιστώντας ριψοκίνδυνη τη διατήρηση κεφαλαίων σε συνδεδεμένα πρότζεκτ.
Κυκλοφορούν έντονες φήμες στα κοινωνικά δίκτυα ότι μπορεί να βρίσκεται στη διαδικασία της τελικής του αποχώρησης, καθώς πολλά ψηφιακά πορτοφόλια που σχετίζονται με αυτόν εμπλέκονται σε διαδοχικές κυβερνοεπιθέσεις χάνοντας πολλά εκατομμύρια δολάρια. Πράγματι, οι αναλυτές δεδομένων από τα δίκτυα blockchain θέτουν ερωτήσεις σχετικά με μυστηριώδεις κυβερνοεπιθέσεις.
Η πρώτη και μικρότερη σε μέγεθος κυβερνοεπίθεση συνέβη στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων HTX, πρώην Huobi, που χακαρίστηκε νωρίτερα τον Οκτώβριο, με συνολική απώλεια 500 ETH αξίας περίπου 8 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον σύμβουλο της HTX και ιδρυτή του Tron, Justin Sun.
Το HTX έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες και τα κεφάλαια είναι ασφαλή, πρόσθεσε ο Sun στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (παλαιότερα γνωστή ως Twitter). «8 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό ποσό σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέχουν οι χρήστες μας. Επίσης, ανέρχονται σε έσοδα μόλις δύο εβδομάδων για το ανταλλακτήριο HTX», έγραψε ο Sun στο X.
Στις 10 Νοεμβρίου, κάποιος χάκερ έκλεψε περίπου 114 εκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Poloniex.Το Poloniex είναι ένα από τα μακροβιότερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, που ιδρύθηκε το 2013. Εξαγοράστηκε από την Circle το 2018 και αργότερα πωλήθηκε σε πολλούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Justin Sun, ο οποίος αποκάλυψε ότι ήταν μέρος της πιο πρόσφατης εξαγοράς το 2019.
Ο Sun υποσχέθηκε επιβράβευση 10 εκατομμυρίων δολαρίων στον χάκερ του Poloniex εάν επέστρεφε τα χρήματα μέχρι την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής το κάλεσμα αυτό δεν είχε καμία απήχηση. Από τα περίεργα και τα αξιοσημείωτα είναι πως ο χάκερ του Poloniex αγόρασε κρυπτονομίσματα tron (TRX) αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας την τιμή του κρυπτονομίσματος κατά περισσότερο από 25%.
Η εταιρεία δεδομένων Nansen ανέφερε ότι είχαν απομείνει μόνο 175 κρυπτονομίσματα στο πορτοφόλι του ανταλλακτηρίου Poloniex, συνολικής αξίας 10.000$. «Αυτήν τη στιγμή διερευνούμε το hack του Poloniex», έγραψε στο Twitter ο Sun. «Το ανταλλακτήριο Poloniex διατηρεί μια υγιή οικονομική θέση και θα αποζημιώσει πλήρως τα κεφάλαια των χρηστών. Επιπλέον, διερευνούμε ευκαιρίες για συνεργασία με άλλα ανταλλακτήρια για να διευκολύνουμε την ανάκτηση αυτών των κεφαλαίων» συμπλήρωσε.
Αντίστοιχα στη «γέφυρα» HECO που χρησιμοποιείται για μεταφορά δεδομένων από ένα δίκτυο σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα κακόβουλη μεταφορά κεφαλαίων άνω των 86 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρκετοί χρήστες του κοινωνικού δικτύου Χ πιστεύουν ότι ο Sun κρύβεται πίσω από αυτές τις μεταφορές και ανεξάρτητα από το αν η πράξη είναι κακόβουλη ή όχι, πολλοί εικάζουν ότι κατευθύνει τα περιουσιακά στοιχεία να ρευστοποιηθούν για ETH ή/και USDC με σκοπό να αποπληρώσει δάνεια σε πρωτόκολλα της αποκεντρωμένης οικονομίας.
Στην τελευταία αυτή κυβερνοεπίθεση εμπλέκεται ξανά και το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων HTX με τη συνολική απώλεια να ανέρχεται στα 97 εκατομμύρια δολάρια. Το Heco Chain ιδρύθηκε από το HTX, το οποία συνέχισε να είναι ένας από τους συντηρητές του αποκεντρωμένου δικτύου. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του HTX δήλωσε ότι το HTX και το Heco Chain λειτουργούν ανεξάρτητα.
Ακόμα πιο περίεργη γίνεται η κατάσταση καθώς η Tether, η εκδότρια εταιρεία του κρυπτονομίσματος USDT δημιούργησε προσφορά κρυπτονομισμάτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στο δίκτυο Tron. Παράλληλα ο ιδρυτής του Tron τις τελευταίες ημέρες ανεβάζει «deep fake video» στα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης που από ειδικούς έχουν επιβεβαιωθεί πως έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή ο Justin Sun βρίσκεται σε νομική διαμάχη με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC). Οι Επίτροποι ισχυρίζονται ότι αυτός και οι εταιρείες του Tron Foundation, BitTorrent Foundation και Rainberry πούλησαν κρυπτονομίσματα TRX και BTT σε παράνομες, μη καταχωρημένες προσφορές τίτλων κινητών αξιών.
Η SEC ισχυρίζεται επίσης ότι ο Sun διηύθυνε εκτεταμένες συναλλαγές wash trading και για τα δύο κορυφαία κρυπτονομίσματα της αυτοκρατορίας του με σκοπό να τα κάνει να φαίνονται πιο νόμιμα και επιθυμητά στους επενδυτές.