Βαδίζουμε με τις σημαίες του αλήστου μνήμης συνθήματος των απανταχού τρωκτικών του δημόσιου χρήματος ψηλά. Βαδίζουμε με επικίνδυνο «ενθουσιασμό», γιατί το παιχνίδι το γνωρίζουμε καλά από τις προηγούμενες προσπάθειες διαπόμπευσης της δημοσιονομικής λογικής.
Τα σημάδια, πέραν όσων διαδίδουν τα ίδια τα έχοντα την ευθύνη στελέχη της κυβέρνησης, βρίσκονται ακόμη και στις σε τρέχουσες ενημερωτικές ανακοινώσεις του Γενικού Λογιστηρίου, που κατέστησαν υποχρεωτικές λόγω των μνημονίων. Το επισημαίνω γιατί το Λογιστήριο του Κράτους πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας των εμπειριών που πληρώσαμε πανάκριβα.
Απόδειξη πως όλη μέρα χτες, ραδιόφωνα, ιστότοποι και τηλεοράσεις μετέδιδαν: «Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 1,8 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο α' τρίμηνο», «Μία ανάσα από τα 17 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα το α' τρίμηνο», «Υπεραπόδοση 12,1% των φοροεσόδων στο τρίμηνο εκτόξευσε το πλεόνασμα στα €4,49 δισ.», ενώ τα αντιπολιτευόμενα μέσα προτίμησαν να εξαφανίσουν την... «φιλοκυβερνητική» είδηση.
Κι όμως, ακόμη και η μάλλον περιπεπλεγμένη ανακοίνωση του υπουργείου, σημειώνει πως στην πραγματικότητα η περίφημη «υπέρβαση» έναντι των στόχων του Προϋπολογισμού, αν προσμετρηθεί δημοσιονομικά αυστηρά και μόνον στο πρώτο τέταρτο του 2025 «εκτιμάται σε 598 εκατ. ευρώ». Διαφορά αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Επιπλέον, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι «μειωμένα κατά 315 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.635 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.» Αποτέλεσμα «οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 1.791 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 696 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες πληρωμές του 2024 κατά 1.021 εκατ. ευρώ.»
Την ίδια στιγμή, το ΙΟΒΕ, του οποίου τις εκτιμήσεις λαμβάνουμε στα σοβαρά, μειώνει την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος στο 2,2% από 2,4% και υπογραμμίζει ότι «κλειδί για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων στη χώρα εξακολουθεί να είναι οι επενδύσεις. Τόσο όσον αφορά το επίπεδο τους, που αν και ανερχόμενο υπολείπεται σημαντικά αυτού που απαιτείται για γρήγορη σύγκλιση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες όσο και ποιοτικά με μετακίνηση σε κλάδους και επιχειρήσεις που παράγουν υψηλή αξία».
Η επισήμανση γίνεται ενόσω ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, άλλος ένας στοχοπροσηλωμένος και αξιόπιστος δημόσιος μηχανισμός, ετοιμάζεται να βγει στις αγορές ομολόγων σπεύδοντας να αξιοποιήσει τις ακόμη σήμερα ικανοποιητικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, στη γραμμή Χατζηδάκη, ετοιμάζεται, και πολύ ορθώς, να αποπληρώσει ακόμη ένα μέρος του πάντοτε τεράστιου κρατικού χρέους, για να σβήσουμε μέρος των μνημονιακών δανείων διάσωσης.
Σημειώνω τέλος ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση λαμβάνει θέσεις μάχης (κάτω βεβαίως από το επίπεδο του τρέχοντος δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος) και επί των δύο σημείων: πρώτον, θέλουν να μοιράσει το κράτος τα παραπανίσια χρήματα που «βγάζει» ο προϋπολογισμός και δεύτερον, θέλουν να σταματήσει το κράτος να αποπληρώνει τμήματα του χρέους.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, μετά και τις παρατηρήσεις που ακούσαμε να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρώτη επαφή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οφείλει να εξηγήσει τη δική του οπτική επί των άμεσων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας εν μέσω μάλιστα των διαταραχών που προκαλεί η ασυνάρτητη πολιτική Τραμπ.
Αν το νέο οικονομικό επιτελείο δεν συμφωνεί με τις «Λεφτά Υπάρχουν» απόψεις της αντιπολίτευσης, που βρίσκουν ανιδιοτελή συμπαράσταση σημαντικού τμήματος των βουλευτών της πλειοψηφίας, είναι σωστό να το πει ευθέως και όχι περί δια γραμμάτου, όπως μέχρι τώρα έχει κάνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.