Το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε αντιστρέφοντας μερικώς την έντονη πτωτική εικόνα που καταγράφηκε μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Η παρακαταθήκη που κληρονομεί το δεύτερο τρίμηνο είναι το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας αφού ουσιώδη αποκλιμάκωση δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα παρά την έναρξη των διπλωματικών επαφών. Ωστόσο, ακόμα και σε μια αποκλιμάκωση της έντασης θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επανέλθει το οικονομικό περιβάλλον σε μια ισορροπία κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.
Επομένως, είναι αναμενόμενο το α’ εξάμηνο να κινηθεί με πιο αδύναμα περιθώρια ενώ ο παράγοντας της αύξησης των τιμών κάποια στιγμή θα αρχίσει να εμφανίζει μεγαλύτερες ελαστικότητες ζήτησης περιορίζοντας τα έσοδα των πωλήσεων ανάλογα με την αναγκαιότητα και τη φύση των προϊόντων ή των υπηρεσιών. Η αναθεώρηση της κερδοφορίας του 2022 έχει σε κάποιο βαθμό ενσωματωθεί στις τιμές αφήνοντας ένα περιθώριο επανάκαμψης στο β’ εξάμηνο αν και εφόσον η κατάσταση εξομαλυνθεί στο κοντινό μέλλον.
Πέρα από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο η έλευση του Απριλίου υπόσχεται πάντως μια πυκνή ροή νέων εντός και εκτός συνόρων. Στο διεθνές πεδίο ξεχωρίζουν οι γαλλικές προεδρικές εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους στις 10 και 24 Απριλίου. Στην Αμερική οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο του 2022 ξεκινούν με τις τράπεζες να ανοίγουν την αυλαία τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Στην Ελλάδα εκτός από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2021 έως το τέλος του μήνα η αξιολόγηση της S&P την Μ. Παρασκευή 22 Απριλίου ξεχωρίζει από τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις.
Επιπλέον μέσα στο μήνα θα τρέξουν οι πρώτες τακτικές γενικές συνελεύσεις της χρονιάς ενώ θα επανεκκινήσουν οι παρουσιάσεις στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών γεμίζοντας με περισσότερη πληροφόρηση για την προοπτική της χρονιάς την ειδησεογραφία. Επιχειρηματικά τέλος, η 20η Απριλίου είναι ως τώρα το χρονικό ορόσημο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Άρα υπάρχει πολύ υλικό που θα κρατήσει ζωντανή την Αγορά παρά τις τέσσερις αργίες που έχει ο μήνας.
Διαγραμματικά η ισορροπία που παρατηρείται στο Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πέριξ των 880 μονάδων έχει να κάνει και με την κομβική σημασία των εν λόγω επιπέδων. Ο Γενικός Δείκτης κινείται παράλληλα με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών κερδίζοντας χρόνο έχοντας ήδη διασπάσει την εκθετική εκδοχή του τεχνικού δείκτη.
Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα ήταν έως και επιβεβλημένη για να έχει μέλλον η ανοδική τάση αφού εκτός από τους κερδισμένους των χαμηλών του Μαρτίου που κατοχύρωσαν κέρδη χωρίς να τραυματίσουν το διάγραμμα, υπήρξε μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε εταιρίες που είχαν υψηλό ειδικό βάρος (Coca Cola, Τράπεζες) δημιουργώντας νέους ανοδικούς «θύλακες».
Οι αγοραστές έχουν τώρα τον πρώτο λόγο αφού η πίεση που δέχθηκε η αγορά είτε αντανακλαστικά από την τάση των ξένων αγορών είτε από την κατοχύρωση κερδών φαίνεται από ελεγχόμενη έως διαχειρίσιμη γεγονός που αντανακλάται στα καλά κλεισίματα τιμών των ανοδικών συνεδριάσεων.
Οι τζίροι έχουν υποχωρήσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες αισθητά χαμηλότερα από τα 100 εκατ. ευρώ, μάλλον αναμενόμενα αφού η αγορά έχει μικρότερο εύρος διακύμανσης ενώ και η άνοδος που έχει προηγηθεί βάζει κάποιους δισταγμούς σε τοποθετήσεις ευρείας κλίμακας. Συμπερασματικά θα αναμέναμε να επιχειρηθεί μια ακόμα προσπάθεια διάσπασης του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών. Από την ένταση της διάσπασης θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ανοδικό δυνητικό περιθώριο που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη.