Πριν από λίγες μόλις ημέρες είχαμε αναφερθεί στη μεγάλη πυραμίδα της WindMedia που έσκασε στο διαδίκτυο, με θύματα όσους νόμιζαν ότι θα γινόντουσαν πλούσιοι επειδή θα πατούσαν κάποια likes, πάνω σε διαφημιστικές αναρτήσεις και βιντεάκια. Το περασμένο Σάββατο, ο Νίκος Κωστόπουλος μας παρουσίασε μια νέα τάση και μια νέα εφαρμογή του ψηφιακού κόσμου, που έχει σαν ανταμοιβή, κρυπτονομίσματα. Και τι πρέπει να κάνουν οι χρήστες για να αποκτήσουν αυτά τα κρυπτονομίσματα; Να βαδίζουν. Τι; Πως; Ναι, να βαδίζουν, αφού προηγουμένως θα έχουν αγοράσει ένα μη ανταλλάξιμο ψηφιακό νόμισμα. Ακολούθως, η εφαρμογή, θα ανταμείψει τους χρήστες για τα βήματά τους, με τo ψηφιακό της νόμισμα.
Όχι δεν πρόκειται περί φάρσας. Η συνολική αξία αυτών των κρυπτονομισμάτων ξεπερνά τα $600 εκατ. Και τι μπορούν να αγοράζουν οι χρήστες με αυτά τα κρυπτονομίσματα; Αθλητικά παπούτσια. Όχι, από αυτά που βλέπουμε στις βιτρίνες των καταστημάτων ειδών άθλησης, αλλά ψηφιακά αθλητικά παπούτσια, των οποίων η τιμή ανέρχεται στα $350. Δηλαδή οι χρήστες καταβάλλουν από $350 ευρώ για να αγοράσουν αθλητικά υποδήματα που δεν μπορούν να φορέσουν. Και μάλιστα η πλατφόρμα που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, εισπράττει 6% πάνω στην τιμή αγοράς, που της αποφέρουν σύμφωνα με τη εταιρεία αναλύσεων Delphi Digital, έσοδα ύψους $3 εκατ. σε ημερήσια βάση.
Είναι αμφίβολο το αν αυτά τα ψηφιακά αθλητικά υποδήματα, μπορεί ο χρήστης να τα φορέσει καθώς θα βαδίζει στους ψηφιακούς δρόμους, των ψηφιακών πόλεων στις οποίες θα έχει κτίσει μια ψηφιακή κατοικία.
Ένα ψηφιακό σπίτι, που θα κτίσει ψηφιακά πάνω σε ένα ψηφιακό οικόπεδο, σε μια ψηφιακή γειτονία, σε ένα ψηφιακό χάρτη.
Ένα ψηφιακό οικόπεδο που θα έχει αγοράσει στο Sandbox, καταβάλλοντας το τίμημα σε Ethereum.
Σε μια καλή και ακριβή γειτονιά, κοντά στο ψηφιακό οικόπεδο, που έχει προλάβει να αγoράσει ο rapper Snoop Dogg, όπως φαίνεται και από τον ακόλουθο ψηφιακό κτηματολογικό χάρτη.
Και μάλιστα για την κατασκευή αυτού του σπιτιού, θα έχει αγοράσει αρχιτεκτονικά σχέδια, μια επιβλητική είσοδο, καθώς και δένδρα και πουλιά για τον κήπο του, από άλλες αγορές NFTs.
Είναι φανερό, ότι δημιουργείται ένας παράλληλος ψηφιακός κόσμος. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, αυτό το παράλληλο ψηφιακό σύμπαν θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, να γευθούν ψηφιακά, όλα όσα δεν μπορούν να απολαύσουν στον πραγματικό κόσμο που ζουν.
Στην πραγματική ζωή, μπορεί ζουν σε μια φαβέλα στη Βραζιλία, αλλά στην ψηφιακή ζωή τους μπορούν να ζήσουν στο υπερπολυτελές Μαλιμπού. Μπορεί να μην έχουν παπούτσια να φορέσουν και να κυκλοφορούν ξυπόλητοι, θα έχουν όμως ψηφιακά αθλητικά υποδήματα. Στην πραγματική ζωή τους, μπορεί είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι, αλλά στην ψηφιακή ζωή τους θα ζουν δίπλα στους ψηφιακούς γείτονες τους, ηθοποιούς και αθλητές.
To πρόβλημα δεν είναι ο εθισμός στον κόσμο της οθόνης και της εικονικής πραγματικότητας. Το πρόβλημα δεν είναι η δυνατότητα που θα δοθεί σε κάποιους κοινωνικά αποκλεισμένους να βιώσουν διαφορετικές εμπειρίες.
Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτό το παράλληλο ψηφιακό κόσμο, κρύβεται μια κερδοσκοπική απάτη επικών διαστάσεων. Διότι τα ψηφιακά αθλητικά υποδήματα των $350, τα ψηφιακά δένδρα των $6.667, τα ψηφιακά πτηνά των $6.500 και τα ψηφιακά οικόπεδα των $900.000 αντιπροσωπεύουν μια ψηφιακή εγγραφή και τίποτα περισσότερο.
Ίσως όλο αυτό να θυμίζει την ταινία “Matrix”. Με τη διαφορά, ότι εκεί πλήρωνες ένα εισιτήριο, έβλεπες την ταινία και τελείωνες. Εδώ πληρώνεις για να ζήσεις μέσα στο “Matrix”, όπου είσαι χαμένος «από χέρι».