H χθεσινή συνεδρίαση που κράτησε τις 900 μονάδες χωρίς απώλειες πρακτικά (-0,01% ο Γενικός Δείκτης) εξομάλυνε κάπως τις ανησυχίες των επενδυτών μετά τη βίαιη διόρθωση της Τρίτης που είχε στείλει την αγορά -2,38% χαμηλότερα.
Η κίνηση των διεθνών χρηματιστηρίων επηρεάζεται άμεσα από τις προγραμματισμένες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού τρομάζει τους επενδυτές. Τον Απρίλιο το οικονομικό συναίσθημα αποδυναμώθηκε. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μειώθηκε σε 105,0, από 106,7 τον Μάρτιο, με το κλίμα εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών να στέκεται σχετικά καλά, αλλά στον τομέα της βιομηχανίας και της κατανάλωσης μειώθηκε περαιτέρω.
Οι προσδοκίες για τις τιμές σε αυτή την έρευνα πονοκεφαλιάζουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι τιμές του ESI δείχνουν ότι οι προοπτικές για την Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί αλλά δεν έχουν -ακόμη- βυθιστεί. Στην πραγματικότητα, η πτώση του οικονομικού συναισθήματος αντικατοπτρίζει την υψηλή αβεβαιότητα στο μέλλον. Δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα «σκληρά» στοιχεία που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Επί του παρόντος οι αναλυτές εξυφαίνουν σενάρια και προβαίνουν σε εκτιμήσεις.
Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, οι διαθέσιμες συνιστώσες των εξελίξεων του ΑΕΠ σε επίπεδο χώρας το πρώτο τρίμηνο δείχνουν ήδη ότι η ιδιωτική κατανάλωση δέχτηκε σοβαρό πλήγμα από τις υψηλές τιμές ενέργειας και βασικών προϊόντων και ότι οι εταιρείες έχουν αρχίσει να δημιουργούν αποθέματα. Τα lockdowns στην Κίνα, καθώς και ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα επηρεάσουν περαιτέρω τις αλυσίδες εφοδιασμού, όχι μόνο αυξάνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές, αλλά και δημιουργώντας πρόσθετες διαταραχές και καθυστερήσεις στην παραγωγή.
Οι κίνδυνοι είναι σαφώς καθοδικοί αν προσθέσουμε τις Ευρωπαϊκές συζητήσεις για την απαγόρευση των εισαγωγών του ρωσικού πετρελαίου καθώς και το σενάριο διαταραχών του εφοδιασμού του ρωσικού φυσικού αερίου.
Αυτή η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένα μέλη της ΕΚΤ φαίνεται να βιάζονται να αυξήσουν τα επιτόκια. Οι αγορές φοβούνται ότι η έναρξη της αύξησης επιτοκίων είναι πολύ κοντά. Έτσι δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ενδεχομένως ακολουθούμενη από μια δεύτερη αύξηση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο.
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Ήδη χθες βράδυ η FED προχώρησε στη μεγαλύτερη επιτοκιακή αύξηση των τελευταίων 20 χρόνων προβαίνοντας σε αύξηση του βασικού επιτοκίου αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης, στο εύρος του 0,75% - 1%, ως απάντηση στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις, που έχουν οδηγήσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή σε υψηλά 40ετίας.
Όσον αφορά τη μείωση του ισολογισμού από την 1η Ιουνίου, το σχέδιο θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια 17,5 δισ. δολαρίων.
Μετά από τρεις μήνες, το ανώτατο όριο για τα «Treasurys» θα αυξηθεί στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και στα 35 δισ. δολάρια για τα στεγαστικά δάνεια.
Πυκνώνουν τα σύννεφα
Τα σύννεφα από τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων έχουν πυκνώσει ρίχνοντας τη σκιά τους και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το όποιο «διέκοψε» τη μέχρι τώρα θετική του αυτονόμηση από τις διεθνείς αγορές. Υπενθυμίζουμε ότι τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο βρέθηκε στην υψηλότερη θέση του πίνακα των αποδόσεων των διεθνών αγορών περιουσιακών στοιχείων με κέρδη 5,1%, ενώ σύμφωνα με την Deutsche Bank, για το πρώτο τετράμηνο του έτους, το ΧΑ επίσης βρίσκεται στις πρώτες έξι θέσεις των αποδόσεων όλων των περιουσιακών στοιχείων και μόνο το πετρέλαιο, ο χρυσός, ο δείκτης των εμπορευμάτων CRB και ο δείκτης Portugal General σημειώνουν υψηλότερες αποδόσεις.
Ο βασικός -αλλά όχι ο μόνος- λόγος της θετικής ως τώρα αυτονόμησης είναι βέβαια το γεγονός ότι η χρήση του 2021 ήταν η καλύτερη όλων των εποχών όπως εύστοχα τιτλοφόρησε το άρθρο του ο Μάνος Χατζηδάκης Η καλύτερη χρήση όλων των εποχών!. Χαρακτηριστικά, τα λειτουργικά κέρδη για πρώτη φορά στην ιστορία των εισηγμένων εταιριών ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ ενώ οι κερδοφόρες εταιρίες επικράτησαν ισχυρά πλειοψηφικά σε ποσοστό 76% έναντι των ζημιογόνων εταιριών.
Σε επίπεδο του Γενικού Δείκτη η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον δείκτη να κινείται υψηλότερα και των δυο κινητών μέσων όρων 200 ημερών (890-899) μονάδες.
Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE/ XA- Large Cap στο εβδομαδιαίο γράφημα, προσπαθεί να μην διασπάσει το σημαντικό επίπεδο των 2170 μονάδων, έχοντας διορθώσει από την αντίσταση των 2330 μονάδων. Στο ενδεχόμενο όμως που τα καταφέρει, επόμενος στόχος είναι η ζώνη 2046-2076 μονάδων σημείο απ όπου διέρχεται και ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 εβδομάδων. Η ανοδική επαναφορά θα επιβεβαιωθεί με ενδεχόμενη υπέρβαση των 2254 μονάδων.
FTSE –XA/Large Cap ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ