Της Μαίρης Βενέτη
Την Τετάρτη είχαμε την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα.
Εκπρόσωποι των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν και ο εμπορικός αντιπρόσωπος Robert Lighthizer, ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Liu He και τους άλλους κινέζους ομολόγους τους το απόγευμα στο ξενοδοχείο Xijiao State Guest στη Σαγκάη.
Δυστυχώς όμως το νέο κεφάλαιο των εμπορικών συνομιλιών εξελίχθηκε σε μια ατελέσφορη συνάντηση τεσσάρων ωρών, που συνοδεύτηκε με μάλλον ....άκομψα σχόλια.
Εν ολίγοις ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγόρησε το Πεκίνο ότι παρεμποδίζει την πρόοδο στις συνομιλίες ανεβάζοντας μάλιστα ένα επιθετικό tweet ότι η Κίνα «θα έχει τη χείριστη έκβαση εάν συνεχίσει έτσι», ενώ το Πεκίνο απάντησε στην Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να ασκήσει τη μέγιστη πίεση.
Παρά ταύτα το Πεκίνο προσπάθησε εν τέλει να κρατήσει τα προσχήματα χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και ανέφεροντας πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών θα γίνει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ.
Αυτό που φαίνεται να εξόργισε τον Ντόναλτ Τραμπ ήταν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα προτίθεται να υλοποιήσει την υπόσχεσή της να αυξήσει τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Τι συμβαίνει με τις εξαγωγές των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων
Η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική διαπραγματευτική ομάδα υπό τον Αμερικανό διαπραγματευτή για θέματα Εμπορίου, Robert Lighthizer, είχε εκφράσει την ελπίδα πως η Κίνα θα δεσμευτεί να αγοράσει συγκεκριμένο όγκο αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, καθώς μετά την κατάρρευση των διμερών επαφών τον Μάιο, είχε μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές τους.
Σύμφωνα, πάντως, με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας «Ξιν Χουά», από τη στιγμή που αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες για πρόοδο στον νέο γύρο συνομιλιών, οι κινεζικές εταιρείες εισάγουν και πάλι από τις ΗΠΑ σόγια, μπαμπάκι, και χοιρινό κρέας σε αρκετά σημαντικές ποσότητες.
Απ'' ό,τι δείχνουν όμως τα στοιχεία που δημοσίευσε το Bloomberg, οι ποσότητες αυτές δεν είναι αρκετές ώστε να αντιστρέψουν τη βαθιά κρίση του αγροτικού τομέα των ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου.
Σύμφωνα με μια νέα έκθεση, ειδικά οι αμερικανοί αγρότες – παραγωγοί σόγιας, έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο χτύπημα από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, καθώς οι κινέζοι αγοραστές μετατοπίζονται στις αγορές της Λατινικής Αμερικής για να προμηθευτούν γεωργικά προϊόντα.
Μάλιστα οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας στην Κίνα κατέρρευσαν το α' εξάμηνο του 2019, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Το γεγονός ότι κατά την επανεκκίνηση του εμπορικού διαλόγου την Τετάρτη δεν σημειώθηκε καμία νέα πρόοδος, αυξάνει τις πιθανότητες η Κίνα να μην προχωρήσει σε σημαντικές αγορές γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ μέσα στο καλοκαίρι του 2019, αλλά να συνεχίσει να προμηθεύεται σόγια από τη Λατινική Αμερική και κυρίως από τη Βραζιλία.
Εξέλιξη καταστροφική για τους αγρότες των ΗΠΑ, αλλά και ιδιαίτερης βαρύτητας για τους traders της σόγιας- και όχι μόνο- που έχουν να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα καθοδικό διάγραμμα.
*Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.