Την ίδια ώρα που η Ευρώπη διατείνεται πως έχει λάβει τα -οικονομικά- μέτρα της κατά των επιβλαβών συνεπειών από την πανδημία, ο πληθωρισμός χτυπάει κόκκινο. Παράλληλα, τα μηδενικά επιτόκια δεν αντισταθμίζουν την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των χρηματικών κεφαλαίων, ενώ και το χρέος συνεχίζει την ανιούσα. Ήδη πληθαίνουν εκείνοι που θεωρούν πως βρισκόμαστε κοντά σε μια τεράστια φούσκα που θα σκάσει. Έχουν δίκαιο; Και που θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση τις αγορές;
Με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας και τη συν αυτώ αναζήτηση δραστικών λύσεων στο μεγάλο πρόβλημα της απειλητικής ύφεσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήλθε σε ένα καθεστώς έκτακτης -πελώριας- χρηματοδότησης μέσω αγοράς στοιχείων ενεργητικού (κρατικών και ιδιωτικών), το γνωστό PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme). Το ύψος του αγγίζει τα 1,85 τρισ. ευρώ (αρχικά 750 δισ. ευρώ, στα οποία προσετέθησαν 600 τον Ιούνιο και 500 τον Δεκέμβριο του 2020).
Οι αγορές, προερχόμενες από βαθιές απομειώσεις στις αποτιμήσεις των μετοχικών τίτλων, χαιρέτισαν το πρόγραμμα και σε συνδυασμό με την έλευση του εμβολίου, τα πάντα πήραν την ανιούσα.
Ωστόσο, αυτήν την περίοδο έχει παρατηρηθεί μια σημαντικότατη και άκρως επικίνδυνη στρέβλωση μεταξύ του ύψους του μηδενικού επιτοκίου αναφοράς και του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού, ο οποίος μάλιστα άγγιξε υψηλά 10ετίας στην Ευρωζώνη (3%) και 13 ετών στη Γερμανία (3,4%), και χωρίς να διαφαίνεται κανένας λόγος να σταματήσει να κινείται τοιουτοτρόπως.
DIAGRAMMATA
Η ως άνω αναφερθείσα κατάσταση είναι ανησυχητική, τόσο για τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές όσο και για τη μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, καθώς αφενός ένα βασικό αντισταθμιστικό είναι η αύξηση των επιτοκίων και αφετέρου ελλοχεύει στασιμοπληθωρισμός.
Και οι υποστηρικτές της "μεγάλης φούσκας" τρίβουν τα χέρια τους. Κι όμως, η ίδια η ΕΚΤ, δια στόματος Christine Lagarde και Ιsabel Schnabel, τάσσεται χονδρικά υπέρ του δόγματος Powell, πρεσβεύοντας την «αυτοδιόρθωση» του πληθωρισμού.
Η βασική επιχειρηματολογία εδράζεται στην κεκτημένη ταχύτητα με την οποία ενισχύεται ο πληθωρισμός, απόρροια της πρότερης ισχυρής πτωτικής στρέβλωσης που υπέστησαν οι τιμές, με βασικό άξονα αυτές του πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς ενδεικτικά το πετρέλαιο κέρδισε περίπου 400% από τα χαμηλά του επίπεδα.
Μάλιστα, το αφήγημα αυτό αποκτά επιπλέον βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΕΚΤ (και το σύνολο των κεντρικών τραπεζών) δεν ασχολείται με τις βραχυπρόθεσμες μεταβολές τέτοιων μεγεθών, ώστε κάθε φορά που -επί παραδείγματι- ο πληθωρισμός σημειώνει αυξητικές τάσεις, εκείνη να μεταβάλλει τη νομισματική της πολιτική.
Επομένως, υπό την πεποίθηση αυτή, δίδεται σημαντική παράταση στην οποιαδήποτε παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας ως προς τη νομισματική της πολιτική, κάτι που προφανώς θα επηρέαζε αρνητικά τις αγορές μετοχών.
Και με δεδομένο πως ήδη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται στα ιστορικά τους υψηλά είναι πιο λογικό να αναμένεται συνέχιση αυτής της ανοδικής τάσης, παρά κάποιο αντίστροφο σενάριο, μολονότι ενδιάμεσες διορθωτικές κινήσεις δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Μεσοπρόθεσμα οι εταιρείες θα εξακολουθήσουν να εκμεταλλεύονται την ουσιαστικά δωρεάν παροχή φρέσκου χρήματος στο σύστημα, και τα κράτη να χαλαρώνουν κι άλλο τα ήδη χαλαρά δημοσιονομικά τους όρια, προς όφελος της οικονομικής μεγέθυνσης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.