Τεχνολογία, πράσινη ενέργεια, φαρμακοβιοτεχνολογία, υγειονομική περίθαλψη, θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της χρονιάς που ξεκίνησε, οι σηματωροί της παγκόσμιας ανάπτυξης, αυτοί που θα φέρουν το Big Bang στην οικονομία, με επενδύσεις που θα αποτελέσουν πρωτοσέλιδα, και καινοτόμα προιόντα που θα κάνουν πάταγο. Είναι οι τομείς που ευνοούνται περισσότερο από τις τάσεις που επιβάλει η πανδημία, όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες ή οι εταιρείες leaders στο 5G, τα μεγάλα projects σε υπεράκτια αιολικά και σε αποθήκευση ενέργειας και τα φάρμακα νέας γενιάς στο μέτωπο της φαρμακοβιομηχανίας.
Σε μια χρονιά όπου η σκυτάλη στο τομέα της υγείας θα περάσει αναπόφευκτα από τους κατασκευαστές εμβολίων στους κατασκευαστές φαρμάκων, στον τομέα της ενέργειας από τις συμβατικές μορφές και τις παραδοσιακές ΑΠΕ στα offshore πάρκα και στη δέσμευση CO2 από την ατμόσφαιρα, και ενώ στην τεχνολογία, το πάνω χέρι θα παίρνουν ολοένα και περισσότερο η διαχείριση των big data και η ειδίκευση στην κυβερνοασφάλεια, οι παραπάνω κλάδοι θα είναι αναμφίβολα οι πρωτεργάτες της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Μακράν ο πρωταγωνιστής του 2022 θα είναι ο τομέας της τεχνολογίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα έργα ψηφιακής μετάβασης, τα οποία θα προσελκύσουν τεράστια κονδύλια, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα έσοδα των λεγόμενων «ανατρεπτικών τεχνολογιών» - ABC technologies, ΑΙ, bigdata, cybersecurity - αναμένεται να αυξηθούν από 384 δισ. δολάρια το 2020 σε 620 δισ. δολάρια το 2025.
Αν και ο κλάδος της τεχνολογίας θα είναι ένας από αυτούς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εντούτοις θα πρέπει και εδώ να γίνει διάκριση μεταξύ των μετοχών, ώστε να επιλεγούν εκείνες που «πριμοδοτούνται» από τις τάσεις της Covid. Όπως θα αναπτύξουμε και σε επόμενη ανάλυση στις 3 Ιανουαρίου, για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στους συγκεκριμένους αυτούς τομείς, θα ήταν συνετό να κοιτάζουμε πέρα από τα μεγάλα ονόματα της πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης και τα ονόματα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Βλέπετε, κάποια από αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αναδειχθούν ως η «επόμενη μεγάλη ευκαιρία». Μέσα από αυτό το πρίσμα έχει νόημα οι επενδυτές να χρησιμοποιήσουν και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, προκειμένου να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες που βρίσκονται σε πρώιμη φάση ανάπτυξης.
(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Εκτός της τεχνολογίας, μια καλή αρχή όσον αφορά την επιλογή κλάδων με αυξημένες πιθανότητες να πρωταγωνιστήσουν το 2022, είναι η εστίαση στους τομείς που που επηρεάζονται λιγότερο από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ενώ ταυτόχρονα επωφελούνται από τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων.
Η χρηματοδότηση και η ενέργεια είναι δύο κλάδοι αυξημένου ενδιαφέροντος, με την πράσινη μετάβαση να κερδίζει πόντους, κάτι που στρέφει την προσοχή μας στις μετοχές των ΑΠΕ, των υπεράκτιων αιολικών, του πράσινου υδρογόνου και ίσως της πυρηνικής ενέργειας, η οποία, μετά και τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας σε επίπεδο Ευρωπαικής Επιτροπής, φαίνεται ότι θα χαρακτηριστεί πράσινη. Η εμπορία των ρύπων επίσης μπορεί να αποδειχθεί πεδίον δόξης λαμπρό.
Ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, λόγω και των διδαγμάτων που πήραμε και θα πάρουμε από την σοβούσα ενεργειακή κρίση, θα αναδειχθεί άλλωστε σε μία από τις πιο σημαντικές επενδυτικές τάσεις της δεκαετίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προσεγγίσουν τα 50 τρισ. δολαρια για κάθε δεκαετία έως το 2050.
Οι κλάδοι της υγειονομικής περίλθαψης, της φαρμακοβιοτεχνολογίας και του Ηealthtech θα μας εκπλήξουν επίσης, αλλά όπως και στον κλάδο της τεχνολογίας, έτσι και σε αυτούς τους κλάδους είναι απαραίτητη η διαλογή με έμφαση στις εταιρείες που ειδικεύονται στην ανάγνωση του γονιδιώματος, στα CAR-T κύτταρα, στους υποδοχείς ελέγχου και στην τεχνολογία m-RNA. Εμφαση σε αυτή τη φάση πρέπει να δοθεί στις μετοχικές επιλογές που αποτελούν την «πρώτη γραμμή» στο μέτωπο της πανδημίας.
Μπορεί, οι ηγέτες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι η Pfizer και Moderna, άραγε όμως θα κρατήσουν την ηγετική τους θέση εάν επιτύχουν τα εμβόλια για παράδειγμα της Sanofi, της Novavax, της γαλλικής Valneva κ.ά;
Σημειωτέον ότι στην Ασία, εταιρείες παρακολούθησης είναι και η Shanghai Fosun Pharmaceutical Group, η οποία έχει συμφωνία για τη διανομή του εμβολίου BioNTech και Pfizer στην ευρύτερη Κίνα και η νοτιοκορεάτικη SK Bioscience, τοπικός συνεργάτης παραγωγής της AstraZeneca.
Επιπλέον, η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η σκυτάλη περνάει από τους κατασκευαστές εμβολίων στους κατασκευαστές φαρμάκων πολύ εύκολα αν η ειδησεογραφία το καθιστά ουσιαστικό.
Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών που εξακολουθούν να εργάζονται σε αντιιικά φάρμακα είναι η Pfizer, η Roche Holding με συνεργάτη την Atea Pharmaceuticals η Shionogi και η βρετανική Synairgen με μια εισπνεόμενη θεραπεία για τον Covid-19.
Δεδομένου ότι τα χάπια Covid θα είναι ένα συμπλήρωμα των εμβολίων κατανοεί κανείς τη σημασία για τον κύκλο εργασιών των εταιρειών που θα καταφέρουν να δημιουργήσουν αποτελεσματικές θεραπείες.
Προσοχή στις κλαδικές επιλογές
Σε κάθε πάντως περίπτωση, οι κλαδικές και μετοχικές μας επιλογές για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη προσοχή, όπως ακριβώς από μεγάλη προσοχή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται και η χρονική στιγμή του stock picking. Δεν εμφανίζουν όλοι οι κλάδοι αμυντικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με καλές επιδόσεις εν μέσω του νέου πανδημικού κύματος.
Για παράδειγμα, σε μια συγκυρία αόπως αυτή, όπου η μία μετά την άλλη οι ευρωπαικές κυβερνήσεις, λαμβάνουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι κατεξοχήν κλάδοι που πλήττονται είναι το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση, η φιλοξενία και η εστίαση, καθώς επίσης οι μεταφορές και η αποθήκευση.
Αντίθετα, οι κλάδοι όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες και εν μέρει ο φαρμακευτικός και της περίθαλψης –κάποιες εταιρείες των δύο αυτών κλάδων χάνουν κύκλο εργασιών καθώς πολλοί αναβάλλουν τις θεραπείες τους λόγω της Covid-19- ευνοούνται από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Επομένως, μετοχικές επιλογές από αυτούς τους κλάδους που επικεντρώνονται σε αμυντικά επιχειρηματικά μοντέλα και σταθερούς ισολογισμούς, η αναγκαία, όπως έχουμε γράψει, αύξηση της αναλογίας των μετρητών, μαζί με μια αντιστάθμιση χαρτοφυλακίου μέσω παράγωγων προϊόντων, πρέπει να συγκαταλέγονται στην φαρέτρα των επενδυτών σε περιόδους αυξημένης μεταβλητότητας, όπως αυτή που διανύουμε.
Η αλήθεια είναι ότι το τρίτο τρίμηνο κατέδειξε θετικές επιδόσεις για την πλειοψηφία των εταιρειών. Οι πιθανότητες όμως το τέταρτο τρίμηνο να διαφοροποιηθεί είναι αρκετά αυξημένες κάτω από το πλαίσιο της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Η επιφυλακτικότητα αυτή έχει ήδη αντικατοπτριστεί σε μια μέτρια προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών από αρκετές εταιρείες για την αύξηση των κερδών του τέταρτου τριμήνου, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι η αναθεώρηση αυτή θα επεκταθεί και στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω για τις κλαδικές επιλογές ; Σημαίνουν ότι οι κλαδικές και μετοχικές μας επιλογές για το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη προσοχή, όπως ακριβώς από μεγάλη προσοχή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται και η χρονική στιγμή του stock picking.
Η διάμεσος των διαχειριστών αισθάνεται καλά με την επιλογή των εταιρειών που εμφάνισαν υψηλές επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2021. Η ενέργεια για παράδειγμα και τα υλικά παρουσίασαν τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ δεν ήταν και λίγες οι θετικές εκπλήξεις από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, με τις περισσότερες τράπεζες των ΗΠΑ να έχουν εμφανίσει ισχυρά αποτελέσματα. Με τις αυξήσεις δε των επιτοκίων εν αναμονή, δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες.
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει με το τεχνολογικό τομέας των ΗΠΑ, ο οποίος παρουσίασε μια μικτή εικόνα, καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου αν μη τι άλλο ανέδειξαν τον οικονομικό αντίκτυπο που είχαν στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας και του εργατικού δυναμικού.
Βλέπετε οι διαταραχές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στο λιανικό εμπόριο και τους βιομηχανικούς τομείς, αλλά ταλαιπωρούν και σημαντικούς τεχνολογικούς ηγέτες των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, παρ’ ότι η Microsoft και η Google κατάφεραν να κρατήσουν τον πήχη ψηλά, εντούτοις η Apple και η Αmazon εμφάνισαν αύξηση κερδών κατώτερη των προσδοκιών.
Το τέταρτο τρίμηνο δεν είναι απίθανο η εικόνα να είναι η ίδια, καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδεχομένως να πλήξουν εκ νέου τις πωλήσεις iPhone, ενώ και η Amazon είναι ήδη αντιμέτωπη με υψηλότερο κόστος logistics και μισθολογικό κόστος.
Μόνο τυχαία δεν ήταν η προ μερικών εβδομάδων ανακοίνωση της Amazon ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει κατά τις διακοπές των Χριστουγέννων ανεξάρτητα από το κόστος, κάτι που θα της επιτρέψει μεν να επιτύχει τους στόχους πωλήσεών της αλλά από την άλλη μεριά θα μειώσει προσωρινά τη δημιουργία ταμειακών ροών.
Ανακοίνωση που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να καταθέσουν την άποψη ότι οι πολύ καλές στιγμές της Amazon θα μπορούσαν να είναι πίσω μας, καθώς η αύξηση των πωλήσεων επιβραδύνεται λόγω του νέου πανδημικού κύματος, τα κόστη αυξάνονται, ενώ ο τομέας των Υπηρεσιών ιστού που ήταν αυτός που υπεραπόδοσε κατά το τρίτο τρίμηνο, είναι δύσκολο να καλύψει όλες τις απώλειες.
Επισημάνσεις, όπως οι παραπάνω, δεν γίνονται τυχαία. Μπορεί ο κλάδος της τεχνολογίας να φιγουράρει ως μακράν ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής της χρονιάς που μπαίνει, ωστόσο οι επιλογές πρέπει να υπαγορεύονται από τη διάκριση ανάμεσα στις μετοχές που δέχονται τις λιγότερες και τις περισσότερες πιέσεις από τη πανδημία, τη κρίση στην ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Στις 3 Ιανουαρίου, όπως κάθε έτος, η στήλη θα επανέλθει με περισσότερες λεπτομέρειες και επιλογές και μάλιστα με επενδυτικό ορίζοντα που θα ξεπερνάει το 2022.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.