Την Πέμπτη που μας πέρασε, η Robinhood Markets Inc. κατέθεσε στις εποπτικές αρχές τον φάκελό της ενόψει της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο NASDAQ, η οποία λογικά θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, με σύμβολο διαπραγμάτευσης το HOOD, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε πόσα χρήματα θα αντλήσει μέσω της αρχικής δημόσιας εγγραφής της (I.P.O.). Η Robinhood ιδρύθηκε το 2013, από τον Vlad Tenev και τον Baiju Bhatt, οι οποίοι έφτιαξαν την εταιρεία με τρία βασικά χαρακτηριστικά.
Τις μηδενικές προμήθειες συναλλαγών για τις πράξεις των πελατών τους, την απουσία ελάχιστου χρηματικού ορίου για το άνοιγμα λογαριασμού και την μεγάλη ευκολία χρήσης. Η ιδέα τους έπιασε για τα καλά, και η Robinhood αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα σε επενδυτές μικρής οικονομικής επιφάνειας, νέους κυρίως σε ηλικία.
Εδώ βέβαια τίθεται ένα λογικό ερώτημα: πως μπορεί μία επιχείρηση να ζει χωρίς έσοδα, έστω και αν έχει 18 εκατομμύρια ενεργούς πελάτες (σύμφωνα με τον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία);
Το ερώτημα είναι λίγο «πονηρό», γιατί η εταιρεία έχει έσοδα, που δεν είναι προφανή στον περισσότερο κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου, στο πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο του 2021 τα έσοδά της έφθασαν τα 522 εκατομμύρια δολάρια, υπερτριπλάσια της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.
Το 80%, σχεδόν 420 εκατομμύρια, προέρχονται από «έσοδα που σχετίζονται με τις χρηματιστηριακές πράξεις των πελατών της», δηλαδή από την αμοιβή που εισπράττει η Robinhood από μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται, διαβιβάζοντας τους προς εκτέλεση τις εντολές των πελατών της.
Στα αγγλικά αυτό ονομάζεται «payment for order flow». Οι συνεργάτες της, μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Citadel Securities, η Virtu Americas και άλλες, διαθέτουν εκτεταμένα ηλεκτρονικά δίκτυα μέσω των οποίων εκτελούν τις εντολές των πελατών τους. Όσο περισσότερες εντολές δέχονται, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να τις εκτελέσουν, ωφελώντας κυρίως τους μεγάλους θεσμικούς πελάτες τους, οι οποίοι πετυχαίνουν καλύτερες τιμές εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη ρευστότητα που προσφέρουν οι εντολές των πελατών της Robinhood.
Από τα 420 εκατομμύρια, τα 198, δηλαδή το 38% των συνολικών εσόδων προέρχονται από συναλλαγές σε δικαιώματα προαίρεσης (options), ενώ από πράξεις μετοχών προέρχεται το 26% και από πράξεις πάνω σε κρυπτονομίσματα το 13,5%. Τα μεγάλα έσοδα από options πιθανότατα σχετίζονται με την έντονη συναλλακτική δραστηριότητα, από τα τέλη Ιανουαρίου και μετά, των αγαπημένων μετοχών των μικροεπενδυτών, όπως η Gamestop και η AMC. Κάτι αντίστοιχο πιθανώς να έχει γίνει στο δεύτερο τρίμηνο με τα έσοδα από κρυπτονομίσματα, δεδομένης της έκρηξης της μεταβλητότητας και των συναλλαγών στα περισσότερο από αυτά, όπως το Dogecoin, από τις συναλλαγές στο οποίο προήλθε το 6% των εσόδων της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο.
Τα υπόλοιπα έσοδα της εταιρείας προέρχονται κυρίως:
α) τους τόκους των δανείων που δίνει στους πελάτες της για αγορές αξιών και
β) από τον δανεισμό μετοχών πελατών της σε άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες προκειμένου να πουληθούν ανοικτά από short sellers. Είναι εύκολο να αντιληφθούμε πως η Robinhood, η οποία δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τους μικρούς επενδυτές τους οποίους σνόμπαραν και υπερχρέωναν οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες, καταφέρνει να προσφέρει συναλλαγές χωρίς προμήθειες συνεργαζόμενη αρμονικά με όλους τους μεγάλους της χρηματιστηριακής αγοράς, τους οποίους ήθελαν να αποφύγουν οι μικροεπενδυτές.
Πολλοί από τους πελάτες της το ξέρουν πολύ καλά, όπως επίσης ξέρουν πως μέσω των παραδοσιακών εταιρειών θα πετύχαιναν μάλλον καλύτερες τιμές στις εντολές τους. Αυτό όμως δεν τους ενοχλεί πολύ, αφού δίνουν μεγάλη σημασία στην ευκολία πραγματοποίησης συναλλαγών μέσω της εφαρμογής κινητού τηλεφώνου και στην μεγάλη ευκολία υπολογισμού των κερδών και των ζημιών τους, απουσία προμηθειών και εξόδων.
Επιστρέφοντας στα οικονομικά της στοιχεία, η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη 7 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2020, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 τα οργανικά κέρδη ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια, όμως κατέγραψε λογιστικές ζημιές 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λόγω ενός λογιστικού χειρισμού που έχει σχέση με την χρηματοδότησή της κατά 3,5 δισ. δολάρια, μέσα στον χειμώνα.
Η καλή πορεία των οργανικών κερδών λογικά συνεχίστηκε και στο δεύτερο τρίμηνο και αυτό λογικά θα βοηθήσει την δημόσια εγγραφή των μετοχών της. Κάτι άλλο που, κατά πάσα πιθανότητα, θα βοηθήσει την δημόσια εγγραφή, είναι το γεγονός πως η εταιρεία θα διαθέσει ένα σημαντικό κομμάτι των νέων μετοχών (πάνω από 25%) στους δικούς της πελάτες, εξασφαλίζοντας σίγουρη ζήτηση από επενδυτές που θα δεν θα διστάσουν να πληρώσουν ακριβότερα από τους θεσμικούς επενδυτές.
Για να περάσουμε και σε ορισμένα αρνητικά, ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί η εφαρμογή της Robinhood μοιάζει κατά πολλούς με τις αντίστοιχες εφαρμογές των στοιχηματικών εταιριών οδηγώντας τους επενδυτές στην ανάληψη μεγάλων κινδύνων, ενώ προ ημερών τιμωρήθηκε με το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία του Finra, ενός από τους βασικότερους επόπτες της χρηματιστηριακής αγοράς.
Η Robinhood τιμωρήθηκε, κυρίως, για ελλιπή και λανθασμένη πληροφόρηση των πελατών της, οι οποίοι εν τέλει ζημιώθηκαν. Καλείται να πληρώσει πρόστιμο σχεδόν 57 εκατομμύριων δολαρίων και να αποζημιώσει επενδυτές πληρώνοντας άλλα 13. Η εταιρεία υποστηρίζει πως έχει διορθώσει όλα τα κακώς κείμενα, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί.
Η μεγάλη απειλή όμως προέρχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Η.Π.Α. (S.E.C.) και από την πιθανότητα λήψης μέτρων απαγόρευσης ή περιορισμού του «payment for order flow», όπως φημολογείται τώρα τελευταία, μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Επιτροπής από τον Gary Gensler.
Κάτι τέτοιο θα είναι πολύ αρνητικό για την Robinhood, αλλά δεν είναι και τόσο πιθανό, δεδομένου πως η πρακτική είναι πλέον εξαιρετικά διαδεδομένη στις χρηματιστηριακές αγορές. Είναι σαφώς αμφιλεγόμενη (Τι κρύβει το σκοτεινό δάσος των μηδενικών χρηματιστηριακών προμηθειών | Liberal Markets), αλλά θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το τρόπο που η Facebook θησαυρίζει από τις διαφημίσεις που είναι προσαρμοσμένες στα στοιχεία των χρηστών του δωρεάν δικτύου της και τον τρόπο που η Google κερδίζει δισεκατομμύρια μηνιαίως από τις διαφημίσεις που μπαίνουν στην δωρεάν μηχανή αναζήτησης. Η δεύτερη ουσιαστική ανησυχία είναι η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων και μείωσης της ρευστότητας των αγορών, πράγμα που θα μειώσει δραστικά τις πράξεις των πελατών, ειδικά στις «μικρές» μετοχές και τα «sexy» κρυπτονομίσματα.
Όσο δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, η εταιρεία θα συνεχίσει να μεγαλώνει και κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με αποτίμηση πάνω από 40 δισ. δολάρια, όπως φημολογείται πως ελπίζει. Αυτό θα κάνει πολύ πλούσιους τους δύο ιδρυτές της και θα χαροποιήσει πολύ όσους τη χρηματοδότησαν πριν μερικούς μήνες και έχουν το δικαίωμα να πληρωθούν σε μετοχές της Robinhood. Και θα σηματοδοτήσει την πανηγυρική της είσοδο στην ομάδα των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών, με τις οποίες μοιάζει όλο περισσότερο.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.