Σπάνιες εικόνες από τη Μικρασιατική εκστρατεία φέρνει ο οίκος «Καραμήτσος»

Σπάνιες εικόνες από τη Μικρασιατική εκστρατεία φέρνει ο οίκος «Καραμήτσος»

Ανάμεσα στα ιστορικά ντοκουμέντα που έχει συγκεντρώσει ο θεσσαλονικιώτικος οίκος «Α. Καραμήτσος», την προσοχή μας τράβηξε μια φωτογραφία με Έλληνες τραυματίες του εκστρατευτικού σώματος στη Μικρασία. Η εικόνα μπορεί να μην έχει το ηρωικό στοιχείο από τις φωτογραφίες όπου προελαύνουν οι Έλληνες καταφέρνοντας τις πρώτες νίκες, μας χαρίζει όμως ένα στιγμιότυπο από τους αληθινούς πρωταγωνιστές μιας περιπέτειας που σήμανε το τέλος του Ελληνισμού στην Ιωνία και έθεσε σε νέες βάσεις την ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Ο προσφυγικός κόσμος, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε, έδεσε τις πληγές του και προχώρησε δημιουργικά. Πέρυσι, γιορτάσαμε τα διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία του 1821. Φέτος, στρέφουμε το βλέμμα στη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Και αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σκεφτούμε και τις ήττες μας. Δεν είναι μόνο οι θρίαμβοι που μας οδηγούν, αλλά και οι καταστροφές που εξίσου μας διδάσκουν.

Στις 66 φωτογραφίες του Μικρασιατικού μετώπου στο β’ μέρος της δημοπρασίας (Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 17.00), παρουσιάζονται συγκλονιστικά στιγμιότυπα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, σπάνιες σκηνές από πόλεις και χωριά της Μικράς Ασίας. Εκτός από τους ανώνυμους ήρωες, αποτυπώνονται και οι επιτελικοί πρωταγωνιστές τόσο από το ελληνικό όσο και από το τούρκικο στρατόπεδο. Η ιστορία στον φακό γράφεται ισότιμα και μεταφέρει ως αδιάψευστος μάρτυρας, νικητές και χαμένους.

Παρόμοια με την αρχική εικόνα (λαχνός 09048), στην ίδια διάσταση (23,5 x 17,5 εκ.) και σε φωτογραφικό χαρτί Agfa Brovira (π.1930), δημοπρατείται μια σπάνια φωτογραφία που απεικονίζει Έλληνες στρατιώτες να ξεκουράζονται. Σε εξαιρετική κατάσταση και οι δύο λαχνοί προσφέρονται με αρχική τιμή τα 60 ευρώ.

Η μάχη των αιθέρων ήταν κρίσιμη για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Μικρασία. Ο λαχνός (09030) απαθανατίζει Έλληνες αεροπόρους μπροστά από αεροσκάφος της εποχής. Και αυτός ο λαχνός σε πολύ καλή κατάσταση, ξεκινά στα 70 ευρώ.

Στην ίδια τιμή δημοπρατείται μια φωτογραφία όπου απαθανατίζεται προέλαση Συντάγματος Ιππικού του ελληνικού στρατού κοντά στον ποταμό Σαγγάριο (Ιούνιος - Ιούλιος 1921). Πρόκειται για την αρχή του τέλους, καθώς εκεί σταμάτησε η νικηφόρα πορεία του ελληνικού στρατού ύστερα από πολύνεκρη μάχη τον Αύγουστο του 1921 (λαχνός 09026, με αρχική τιμή 70 ευρώ).

Μια ομάδα πεζικού εφορμά στη διάρκεια της μάχης. Μια εντυπωσιακή σκηνή που σώζει ως ντοκουμέντο τους Έλληνες στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους (λαχνός 09024 στα 70 ευρώ).

Στη φωτογραφία έχουμε μεταφορά Τούρκων αιχμαλώτων. Σύμφωνα με τον οίκο, πρόκειται για σπάνια φωτογραφία και σε εξαιρετική κατάσταση (λαχνός 09045 στα 50 ευρώ).

«Μεταφορά και φόρτωση ξυλείας εις Σιδηροδρομικόν Σταθμόν Αλπίκιοϊ / 1-8-1921» αναγράφεται στην πίσω όψη της συγκεκριμένης φωτογραφίας (αργυροτυπία). Ο λαχνός 09060, έχει τιμή εκκίνησης τα 40 ευρώ.

Τούρκοι στρατιώτες με οπλισμό κατά την «Παραμονή επίθεσις Αφιόν». Λαχνός 09080 με αρχική τιμή 50 ευρώ.

Μεταφέρουμε από την πίσω όψη της φωτογραφίας: «Ο Αρχιστράτηγος κ. Παπούλας, ο Συνταγματάρχης κ. Πολυμενάκης εις το πεδίον της παρελάσεως παρά το Εσκί Σεχίρ αναμένοντες την Α. Μ. τον Διάδοχον. Εσκί Σεχίρ 16-7-1921». Λαχνός 09066 με τιμή εκκίνησης 25 ευρώ.

Τίποτε στη φωτογραφία δεν προμηνύει το τέλος για τους δύο μοιραίους πρωταγωνιστές της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης και ο υπουργός των Στρατιωτικών Νικόλαος Θεοτόκης ετοιμάζουν παρασημοφόρηση, προκειμένου να τονώσουν το ηθικό των στρατιωτών μας στο Εσκί Σεχίρ (18-7-1921). Φωτογραφία (αργυροτυπία) με χειρόγραφο κείμενο στην πίσω όψη (λαχνός 09063 με αρχική τιμή 40 ευρώ).

Η επισκόπηση του υλικού μπορεί να γίνει κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού στα γραφεία του οίκου «Α. Καραμήτσος» (Πινδάρου 7, Κολωνάκι) έως τις 26 Φεβρουαρίου. Το σύνολο των φωτογραφιών από τη Μικρασιατική Εκστρατεία μπορείτε να δείτε στο site του οίκου.

https://www.karamitsos.com/auction.php?id=6892&page=1&chapter=00000&keyword=Search&sort=0&type=-&view=all