Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τη συμμετοχή των περισσότερων Ελλήνων θεσμικών, διαχειριστών και αναλυτών - και με διαφορετικό concept έναντι του περυσινού - θα πραγματοποιηθεί σήμερα το 2ο ATHEX Small Cap Conference, ήτοι η εκδήλωση παρουσίασης 15 εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης.
Όπως επισημαίνει στέλεχος του ομίλου ΕΧΑΕ στο Liberal, «φέτος η συμμετοχή των Ελλήνων θεσμικών είναι πολύ μεγάλη, ενώ θα υπάρχουν και εκπρόσωποι και διαχειριστές ξένων επενδυτικών οίκων. Φέτος το format θα είναι διαφορετικό, ενώ αναμένουμε ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση, σε μια συγκυρία που λαμβάνουν χώρα ευρύτερες εξελίξεις σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο. Είμαστε αισιόδοξοι».
Θυμίζουμε πως πέρυσι το πρώτο ATHEX Small Cap Conference ήταν διήμερο, με τις διοικήσεις των εταιρειών να παρουσιάζουν υπό τη μορφή 50λεπτων ομιλιών τις επιχειρήσεις τους. Το φετινό ATHEX Small Cap Conference θα γίνει κατά τα πρότυπα των road shows που κάνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, ήτοι με πολλαπλές κατ'' ιδίαν συναντήσεις και one-to-one meetings, μεταξύ των διοικήσεων των εισηγμένων και των διαχειριστών. Στόχος είναι η μεγαλύτερη ευελιξία, αποτελεσματικότητα και αμεσότητα.
Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της αγοράς και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση του χρηματιστηρίου να «φωτιστεί» και ο χώρος της μεσαίας και κυρίως μικρής κεφαλαιοποίησης, όπου τα τελευταία πολλά χρόνια, διέπεται από συμπτώματα χαμηλής εμπορευσιμότητας, μικρού ενδιαφέροντος και σχεδόν μηδενικής επιρροής στο ευρύτερο status quo της αγοράς.
Σκοπός είναι να δοθεί η ευκαιρία παρουσίασης και των εταιρειών μικρής αποτίμησης και να γίνει ένα καλύτερο focus στον συχνά αδικημένο χώρο αυτής της συνομοταξίας μετοχών. Έναν χώρο που κρύβει... διαμάντια, όμως το γεγονός ότι οι όγκοι και οι τζίροι στην αγορά «καταδυναστεύονται» από τις τράπεζες και τα ισχυρά blue chips, πολλές φορές η υπόλοιπη αγορά μένει στο επενδυτικό περιθώριο.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν και η προοπτική placements
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από το 2018 που ξεκίνησαν οι διαφορετικές εκδηλώσεις (road shows) για την παρουσίαση τόσο των Mid όσο και των Small Caps του Χ.Α., αρκετές μετοχές αυτού του χώρου έχουν αυξήσει την εμπορευσιμότητά τους. Επίσης, αρκετές εταιρείες αυτού του χώρου έχουν σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες, κάποιες αποτελούν turn around story (Παπουτσάνης), ενώ άλλες έχουν κάνει αξιοσημείωτα placements σε εγχώριους ή ξένους θεσμικούς (MLS, Profile κ.α.).
Στο φετινό road show το παρόν θα δώσουν εταιρείες όπως AlphaTrust, CNL Capital, Δρομέας, Entersoft, Epsilon Net, Foodlink, Intercontinental ΑΕΕΑΠ, Μύλοι Λούλη, MLS, Παπουτσάνης, Performance Technologies, Πετρόπουλος, Profile Software, Revoil και Trastor.
Παράλληλα, η παρουσίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία για κάποιες εισηγμένες ειδικά μετά και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου αλλά και την πρόσφατη διόρθωση του ΧΑ.
Στόχος του ομίλου ΕΧΑΕ είναι να αναδειχθεί η νέα γενιά των εισηγμένων επιχειρήσεων που θα καταφέρουν να ανέβουν κλίμακα ισχύος και να συμπεριληφθούν στις μετοχές της μεσαίας ή και υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε, υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών όπως π.χ. Jumbo, Aegean Airlines, Σαράντης κ.α. που ξεκίνησαν από τα Small Caps και την Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. και πλέον εδώ και χρόνια αποτελούν μέλη της ελίτ και του FTSE 25.
Θυμίζουμε ότι και η εταιρεία Μυτιληναίος εισήχθη στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. τον Ιούλιο του 1995 και πλέον, 24 χρόνια μετά, είναι ένας από τους στυλοβάτες του FTSE 25 και ένας από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς και ενεργειακούς ομίλους της χώρας μας.
Η «κηδεμονία» των ξένων και η επανέλκυση ιδιωτών επενδυτών
Συνάμα, στόχος της διοίκησης του Χρηματιστηρίου είναι να επανελκύσει στην αγορά Έλληνες ιδιώτες επενδυτές. Την τελευταία 15ετία με την απομάκρυνση των μικρών ιδιωτών επενδυτών από την αγορά, οι (υπερ)εξουσίες πέρασαν στους ξένους, οπότε σταδιακά υπήρξε μια μονοδιάστατη ροή ρευστότητας προς τις μετοχές που ήταν στο target group αυτών, δηλαδή στις τράπεζες και τα blue chips.
Με τον καιρό, όλη η ρευστότητα κατευθύνθηκε και σχεδόν «κλειδώθηκε» εν μέσω ενός ανακυκλούμενου σκηνικού στις μετοχές του FTSE και σε ελάχιστες άλλες, με παράλληλη απαξίωση (όλων) των υπολοίπων μετοχών. Έτσι, «αφυδατώθηκε» από ρευστότητα, εμπορευσιμότητα και κεφάλαια ολόκληρη η μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
Μοιραία, εδώ και χρόνια, έχει παγιωθεί μια κατάσταση όπου περίπου το 1/3 των μετοχών του Χ.Α. είναι ωσεί παρών στο ταμπλό, με πενιχρούς όγκους και τζίρους. Ακόμη και μετοχές εξαιρετικών εταιρειών, με καλά μεγέθη και συνεπές management, βλέπουν τις μετοχές τους πλήρως απαξιωμένες, με μηδενική εμπορευσιμότητα, για τους λόγους που αναφέρουμε παραπάνω. Στην αλλαγή αυτής της μονοδιάστατης και μονοφασικής φυσιογνωμίας της αγοράς αποσκοπούν οι πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΧΑ.