Θα αποφύγει το πολεμικό ναρκοπέδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Θα αποφύγει το πολεμικό ναρκοπέδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών;

Σε νευρική κρίση έχουν περιέλθει όλες οι παγκόσμιες  χρηματαγορές, ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διαρκεί ήδη δώδεκα ημέρες. Το ενεργειακό εξελίσσεται σε μέγα πρόβλημα καθώς  η αντανάκλαση στην εξαρτημένη Ευρώπη κυρίως ωθεί τις τιμές σε στρατοσφαιρικά επίπεδα: Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, κατέγραψε νέο ρεκόρ, στα 345 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ οι τιμές στο πετρέλαιο Crude και Brent προσεγγίζουν τα ιστορικά υψηλά 14ετίας. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, περιλαμβανομένου και του σεναρίου για διακοπή εφοδιασμού με ρωσικό αέριο, σενάριο πάντως που δεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες.  Τα Χρηματιστήρια κινητών αξιών διαγράφουν αντίστοιχη πορεία με τον δείκτη DAX στη Φραγκφούρτη να έχει 20% απώλειες από την αρχή του χρόνου και τον S&P 500 στη Νέα Υόρκη να υποχωρεί κατά 11,8% το ίδιο διάστημα.

Στο δικό μας χρηματιστήριο η καλή πορεία από την έναρξη της χρονιάς συνάντησε το ναρκοπέδιο του πολέμου που επέφερε κυρίως  λόγω  της Coca Cola HBC, σοβαρές ζημιές. Η εταιρεία που ανέστειλε την λειτουργία του εργοστασίου της στην Ουκρανία εξαρτά από τις δυο χώρες περίπου το 20% των πωλήσεων της και επομένως ήταν αναπόφευκτες οι απώλειες του 35,90% στη μετοχή της. Αν και με μικρότερη ένταση ακολούθησε ο Τραπεζικός κλάδος ο οποίος ναι μεν από την αρχή της χρονιάς υφίσταται  μικρές απώλειες της τάξης του 5,5% λόγω του ράλι που είχε προηγηθεί, αλλά από την αρχή του πολέμου σε μικρό χρονικό διάστημα ο δείκτης του κλάδου έχασε το 24,64% της αξίας του.

Τα ερωτήματα που εγείρονται ωστόσο είναι  εάν η έντονη  «πολεμική» αβεβαιότητα αποτυπώνει ή προεξοφλεί πραγματικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ή αν ο πανικός σε ανάλογες περιπτώσεις προκαλεί υπερβολική αντίδραση εκ μέρους των επενδυτών.  Τα δεδομένα έχουν άμεση σχέση με την χρονική διάρκεια της κρίσης, με το πώς θα ανταποκριθεί συνολικά η Ευρώπη στο ενεργειακό ζήτημα, με την απόδοση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης , με τα εταιρικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και συνολικά  με το κατά πόσον θα ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης και το 2022 να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. 

Θα πρέπει επίσης να συνυπολογίσουμε την έκθεση της χώρας μας στην εμπόλεμη ζώνη Ρωσίας –Ουκρανίας καθώς το 2021 οι εξαγωγές μας προς τις δυο χώρες ανήλθε συνολικά στα 545 εκατ. ευρώ, μικρό δηλαδή ποσοστό σε σύγκριση με τα 21,4 δισ. ευρώ προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ' αναλογία ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των δυο χωρών όσον αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα. 

Συνολικά κατά συνέπεια, τα πάντα θα κριθούν στην χρονική διάρκεια καθώς τελικά –αν εξαιρέσει κανείς το ενεργειακό ζήτημα- η έκθεση της χώρας μας είναι μικρή. Επομένως όσον αφορά την επενδυτική κοινότητα, «απαγορεύεται» ο πανικός και «επιβάλλεται» η ορθολογική κρίση στις επιλογές τίτλων ή στη χρήση των ρευστών διαθεσίμων. 

 Η διαγραμματική απεικόνιση των μεγάλων δεικτών, ακόμα και σε τέτοιες εξωγενείς και απρόοπτες οδυνηρές καταστάσεις, είναι ένα ακόμα εργαλείο στην επενδυτική φαρέτρα:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

H προηγούμενη εβδομάδα , υπήρξε διαγραμματικά καταλυτική στην κίνηση του Γενικού Δείκτη. Διέφυγε καθοδικά του πλαγιοανοδικού πράσινου καναλιού με ταυτόχρονη πτωτική διάσπαση των σημαντικών στηρίξεων 852 και 830 μονάδων. Επόμενο σημαντικό πεδίο αντίστασης είναι η ζώνη 778-810 μονάδων , η «δαγκάνα» που συνθέτουν οι δύο κινητοί μέσοι των 200 εβδομάδων. Οποιαδήποτε τεχνική αντίδραση μέχρι τις 880 μονάδες θα λειτουργήσει ως ράλι ανακούφισης ( relief rally), ενώ μόνο με υπέρβαση των 880 μονάδων ο δείκτης θα επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα.

FTSE –ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο δείκτης κυρίως λόγω ΕΕΕ προηγείται της καθόδου του γενικού δείκτη και έχει διατηρήσει καθοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων. Στις 1930 μονάδες αναμένει ο απλός κινητός ενώ η μεγάλη σημαντική στήριξη του δείκτη είναι οι 1845 μονάδες.  Στις 2036 μονάδες το σημείο κλειδί για την πορεία του δείκτη, καθώς ενδεχόμενη υπέρβασή του θα τον οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα , με σημαντική αντίσταση στις 2170 μονάδες. Πλησιάζει την υποτιμημένη ζώνη ο εβδομαδιαίος ταλαντωτής RSI14.

ΔΤΡ –ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Δεν κράτησε πάνω από τρεις εβδομάδες η προσπάθεια ανοδικής διαφυγής του τραπεζικού δείκτη από το μεγάλο μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι από το 2017. Ο δείκτης διέσπασε καθοδικά συνεχόμενες στηρίξεις την προηγούμενη εβδομάδα προσεγγίζοντας την στήριξη των 539 μονάδων. Επόμενη στήριξη οι 506 μονάδες και ισχυρή στήριξη  αυτή των 470 μονάδων. Σημείο κλειδί, η επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 575 μονάδες που θα προσδώσει την απαραίτητη ορμή για επιστροφή πάνω από τις 600 μονάδες.