Το 2021 ήταν η χρονιά που το bitcoin, πέρασε στα μεγάλα σαλόνια της επενδυτικής κοινότητας. Η φιλοσοφία πίσω από το bitcoin, ήταν για χρόνια, η ανεξαρτησία, η αποκέντρωση, η δημοκρατικοποίηση του χρήματος και ο αντισυστημισμός. Ωστόσο, η επιτυχία του bitcoin περνούσε μέσα από την αποδοχή του, από τους μηχανισμούς της πραγματικής οικονομίας σαν ένα μέσο συναλλαγής, καθώς και από την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα σαν ένα ακόμα επενδυτικό εργαλείο. Δηλαδή, μέσα από την αποδοχή του από το «σύστημα». Οξύμωρο; Ασφαλώς. Ας δούμε όμως που βρισκόμαστε σήμερα.
Οι επενδυτές δείχνουν μια αυξανόμενη επιθυμία να «δοκιμάσουν» τον μαγικό κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Ταυτόχρονα εκφράζουν και μια απροθυμία απέναντι στη χρησιμοποίηση των εξειδικευμένων πλατφορμών συναλλαγών, των ψηφιακών πορτοφολιών και τους ενδεχόμενους κινδύνους ασφάλειας. Σαν αποτέλεσμα, οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι άρχισαν να δημιουργούν ETFs, δηλαδή αμοιβαία κεφάλαια διαπραγματεύσιμα στα χρηματιστήρια, που επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.
Με αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε cryptos, μέσω ενός κλασσικού επενδυτικού μέσου που προσφέρει, ασφάλεια, αμεσότητα και διαφάνεια. Οπότε και οι πλέον αδαείς επενδυτές μπορούν να αγοράσουν ή να πωλήσουν bitcoin, δίχως να πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν όλες τις ψηφιακές λεπτομέρειες και τους μηχανισμούς του οικοσυστήματος των cryptos.
Ταυτόχρονα στο χώρο των bitcoin και cryptons, άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο. Αυτό του “short selling”. Δηλαδή, της δυνατότητας να πωλήσει ένας επενδυτής bitcoin ή crypto, ποντάροντας στην πτώση τους. Κάτι που ήταν αδύνατον να γίνει, με βάση το καθεστώς της διαπραγμάτευσης του bitcoin στις ειδικές πλατφόρμες συναλλαγών όπως είναι η Coinbase, η Kraken, η ΑΒRA, η CEX.IO, η Gemini, η Bittrex και άλλες.
Το πρώτο ETF που πήρε σχετική άδεια, ήταν αυτό της ProShares Bitcoin Strategy ETF (ΒΙΤΟ), το οποίο παρακολουθεί την «ισοτιμία» BTC/USD, δηλαδή την σχέση ανταλλαγής του bitcoin με το δολάριο, συμβολαίων παράγωγων προϊόντων, που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο (CME). Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του ΒΙΤΟ, ακολουθεί τις τιμές των παραγώγων και όχι τις τρέχουσες τιμές “spot”, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί ο κίνδυνος της εκδήλωσης του φαινόμενου “contango”. Κατά τη διάρκεια του οποίου τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, έχουν υψηλότερες τιμές από τα βραχυπρόθεσμα. Ένας κίνδυνος, που θα οδηγούσε σε μεγάλες ζημίες.
Δυστυχώς η έναρξη λειτουργίας του ProShares Bitcoin Strategy ETF (ΒΙΤΟ), δεν συνοδεύτηκε από μια θετική πορεία της τιμής του. Με συνολικό ενεργητικό στα $1,4 δισεκατομμύρια, καταγράφει μια πτώση της τάξης του 35% από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στα χρηματιστήριο και απώλειες της τάξης του 40,5% από τις υψηλότερες τιμές του.
To Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (BTF), που εισήχθη στις αγορές μόλις τρεις ημέρας μετά το BITO, καταγράφει πτώση της τάξης του 33% από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στα χρηματιστήριο και απώλειες της τάξης του 42% από τις υψηλότερες τιμές του.
To VanEck Bitcoin Strategy ETF (XBTF), που πέρασε τις πύλες των χρηματιστηρίων, τον περασμένο Νοέμβριο, καταγράφει πτώση της τάξης του 31% από την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης του στα χρηματιστήριο και απώλειες της τάξης του 33% από τις υψηλότερες τιμές του.
Tο γνωστότερο σε όλους μας, εμβληματικό Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), λειτoυργεί περισσότερο σαν ένα “closed-end grantor trust”, με την τιμή του μεριδίου να αντιστοιχεί σε 0,00093535 bitcoins. Παρ’ όλα αυτά, η τιμή του GBTC, άλλες φορές διαπραγματεύεται με premium και άλλες με discount, λόγω της συνθετότητας της διάρθρωσης των χαρτοφυλακίων των διαφόρων funds. H τιμή του GBTC, καταγράφει πτώση της τάξης του 19% κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου και απώλειες της τάξης του 48% από τις υψηλότερες τιμές του, μέσα στην ίδια περίοδο.
Εκ του αποτελέσματος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η είσοδος του bitcoin στα «μεγάλα επενδυτικά σαλόνια» και στα «χρηματιστηριακά τραπέζια που παίζουν τα μεγάλα παιδιά», που ξεκίνησε με πανηγυρικές προσδοκίες κατέληξε σε καταστροφικές αποδόσεις.