H καμπάνια προβολής του Ελ Σαλβαντόρ από τον Πρόεδρό του, Ναγίμπ Μπουκέλε, προβάλει τον υπέροχο καιρό, τις παραλίες που προσφέρονται για σέρφινγκ, τις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες που προσφέρονται προς πώληση, την ανυπαρξία φόρων ιδιοκτησίας, τη μη φορολόγηση των υπεραξιών από συναλλαγές σε bitcoin και την άμεση άδεια παραμονής σε επιχειρηματίες που επενδύουν σε bitcoin.
Η μικρή δημοκρατία της Αμερικανικής ηπείρου έγινε και επίσημα η πρώτη χώρα, που αντικαθιστά το εθνικό της νόμισμα με το bitcoin.
Το εθνικό νόμισμα της χώρας το «κολόν», έχει αντικατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια από το αμερικανικό δολάριο. Ωστόσο, με πρόσφατη απόφαση του κοινοβουλίου του Ελ Σαλβαντόρ, από την 7η Σεπτεμβρίου 2021, το αμερικανικό δολάριο, αντικαθίσταται από το bitcoin.
O επίσημος λογαριασμός του προέδρου της χώρας, στο twitter, έχει μετονομάσει πλέον το Ελ Σαλβαντόρ σε Bitcoin Beach (δηλαδή παραλία του bitcoin).
Ο ενθουσιασμός που επικρατεί τόσο στις αναρτήσεις όσο και στο σχόλια στον λογαριασμό αυτό, από τη μετάβαση της οικονομίας της χώρας από το δολάριο στο bitcoin δεν περιγράφεται. Από ιδιώτες επενδυτές του bitcoin, μέχρι την Athena Bitcoin που θα εγκαταστήσει 1.000 ΑΤΜs, μετατροπής διαφόρων νομισμάτων σε bitcoin και από τον πρόεδρο της Central American Bank μέχρι την Central American Bank for Economic Integration (CABEI) που συγκροτείται από 17 χώρες μέλη της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
Καλό όμως είναι μέσα σε αυτό το κλίμα μαζικού παροξυσμού, να στεκόμαστε στα γεγονότα και όχι στις προσδοκίες. Έτσι σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας η χρήση του bitcoin θα είναι προαιρετική και η σχέση ανταλλαγής ανάμεσα στο αμερικανικό δολάριο και στο bitcoin θα καθορίζεται από τις τρέχουσες τιμές των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα προσφέρει σε όσους επιθυμούν να «εξορύξουν» bitcoins, φθηνή και καθαρή ενέργεια ηφαιστειακής προέλευσης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαντόρ, που δεν διαθέτει δικό της νομισματικό σύστημα και δεν ακολουθεί δική της νομισματική πολιτική από το 2001, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε περιβάλλον δοκιμαστικού σωλήνα. Η κίνηση προς το bitcoin προσπαθεί να ενσωματώσει στο σύστημα, το 70% των πολιτών της χώρας που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και δεν έχουν φορολογικό μητρώο, καθώς βασίζονται στην «παράλληλη» οικονομία.
Ο Πρόεδρος της χώρας δηλώνει ότι δεν είναι σίγουρος για το αν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας θα μετατραπούν σε bitcoin ή θα παραμείνουν σε αμερικανικά δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά έχει ιδρύσει το εθνικό «El Salvador Trust Fund”, ύψους $150 εκατ. με σκοπό την αγορά και τη πώληση bitcoin, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό το κρατικό ταμείο θα λειτουργεί σαν κεντρικό αντισυμβαλλόμενος των εγχώριων συναλλαγών σε bitcoin.
Επιπλέον, η επιλογή του Ελ Σαλβαντόρ να υιοθετήσει ως εθνικό νόμισμα το bitcoin, θα φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με τις διωκτικές αρχές του FATF, στο κυνήγι κατά του μαύρου χρήματος και του ξεπλύματος κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες.
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ, στη προσπάθεια της να ενσωματώσει το bitcoin στην οικονομία της, απευθύνθηκε τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα, για να αντλήσει τεχνογνωσία και να ακολουθήσει συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Αμφότεροι οι οργανισμοί, αρνήθηκαν να προσφέρουν βοήθεια επικαλούμενοι λόγους που στηρίζονται στην αδιαφάνεια του bitcoin, καθώς και στην περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκαλεί η «εξόρυξη» bitcoin, λόγω της απαιτούμενης υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Φυσικά, υπάρχει και μια σειρά από άλλα ερωτήματα σχετικά με αυτό το εγχείρημα. Πως μπορεί μια χώρα με πληθυσμό 6,5 εκατ. και ΑΕΠ που αντιστοιχεί μόλις στο 0,05% του παγκόσμιου ΑΕΠ, να σταθεί μόνη της με επίσημο νόμισμα το bitcoin;
Για ποιο λόγο επενδυτές που προσδοκούν στην άνοδο του bitcoin, θα μετατρέψουν τα bitcoin τους σε ακίνητα ή οτιδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο στο Ελ Σαλβαδόρ, αντί να τα διακρατήσουν σε bitcoin; Είναι λογικό να προσδοκά η κυβέρνηση, ότι το 1% της παγκόσμιας αποτίμησης του bitcoin, θα μεταφερθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, προκαλώντας μια αύξηση του ΑΕΠ, κατά +25%;
Πολλές οι ελπίδες, μεγάλες οι προσδοκίες, τεράστιοι και οι κίνδυνοι, γι’ αυτή τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής.