Στάση αναμονής και σήμερα από τις αγορές, καθώς συνεδριάζει η ΕΚΤ και λίγες ώρες μετά περιμένουμε τις ανακοινώσεις περί πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Ξεκινώντας από την πρώτη να τονίσουμε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται στη σημερινή συνεδρίασή της να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της, παρά το γεγονός ότι αρκετοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία έχουν σύμφωνα με το Reuters, τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.
Για όσους όμως έχουν καλή μνήμη, η Lagarde το έχει πει καθαρά: «Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και η αργή επαναφορά από την πανδημία στην κανονικότητα, δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στήριξης της Ευρωζώνης».
Βλέπετε, αυτό που αναμένεται να αλλάξει στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι μόνο η εκτίμηση για τον πληθωρισμό.
Αυτή η αλλαγή όμως δύσκολα θα συνοδευτεί και από την αλλαγή στην εκτίμηση για το ΑΕΠ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η ΕΚΤ δεν αναμένεται ν’ αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, όσο και αν πιέζουν στελέχη στο εκτελεστικό συμβούλιο για άμεση ανάγκη σύσφιξης.
Πόσο μάλλον μετά τα χτεσινά μακροοικονομικά στοιχεία:
- Το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 0,3% στην Ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ το α' τρίμηνο του 2021 σύμφωνα με τη Eurostat.
Η εν λόγω υποχώρηση ακολούθησε τις μειώσεις το δ' 3μηνου του 2020 (-0,6% στην Ευρωζώνη και -0,4% στην ΕΕ) έπειτα από μια ισχυρή ανάκαμψη στο γ' τρίμηνο του 2020 (+12,6% στην Ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ), η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν κατέληγε στα προ πανδημίας επίπεδα.
- Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς και γενικά τα προβλήματα των εφοδιαστικών αλυσίδων έχουν αρχίσει να αφήνουν έντονο αποτύπωμα στην βιομηχανική παραγωγή . Στη Γερμανία σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1% τον Απρίλιο έναντι του Μαρτίου.
Μπορεί οι αισιόδοξοι να ρίχνουν το βάρος στο γεγονός ότι σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άλμα 26,4%, εντούτοις θα είναι στρουθοκαμηλισμός να αγνοούμε επιδεικτικά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει 5,6% χαμηλότερα, σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.
Εν τω μεταξύ τα στοιχεία από την Κίνα που ανακοινώθηκαν χτες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τα νούμερα που θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα από τώρα, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Κατέδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στην Κίνα αυξήθηκαν τον Μάιο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 12 χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των εμπορευμάτων.
Γνωρίζουμε όμως μια αύξηση τιμών στην Κίνα πόσο γρήγορα μεταγγίζεται σε κάθε γωνιά της μεταποίησης σε όλον τον πλανήτη... Και αυτό είναι μια παραδοχή που αν και αργά και ήπια, έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει την αγορά των ομολόγων σε διεθνές επίπεδο.
Τα σημάδια ότι η ανησυχία για τον πληθωρισμό ήδη εκδηλώνεται στην αγορά ομολόγων
Τι γίνεται στην αγορά των ομολόγων όταν αναμένεται αύξηση των τιμών καταναλωτή; Οι αγοραστές επειδή ακριβώς ανησυχούν για την διάβρωση των κερδών τους απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις. Αυτό ακριβώς έχουν αρχίσει να κάνουν, αν και ο ρυθμός αλλαγής της συμπεριφοράς τους είναι τόσο μικρός, όσο χρειάζεται για να «αποκοιμίζει» την αγορά.
Τα σημάδια όμως είναι εδώ:
- Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε επισημάνει στο black box ότι η πώληση γερμανικών εντόκων γραμματίων διετούς διάρκειας στα μέσα Μαίου κατέγραψε την ασθενέστερη ζήτηση από τον Ιούλιο του 2019. Την επόμενη μέρα μάλιστα η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων κατέδειξε το χαμηλότερο επενδυτικό ενδιαφέρον των τελευταίων ετών!
- Τι αντιπροσωπεύει όμως το 10ετές γερμανικό κρατικό ομόλογο; Το απόλυτο σημείο αναφοράς των ασφαλών επενδύσεων. Από τον Μάιο του 2019 οι επενδυτές «πληρώνουν» προκειμένου να παρκάρουν τα χρήματα τους σε αυτό, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σταθερά αρνητική απόδοση, η οποία όμως έχει αρχίσει να ροκανίζεται. Από το -0,67% πριν έναν χρόνο, κινείται πλέον πέριξ του -0,20% και -0,24%
Η απόδοση δε του 30ετούς γερμανικού ομολόγου η οποία κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για το μεγαλύτερο μέρος του 2020, από τον Φεβρουάριο του 2021 πέρασε σε θετικό έδαφος και πλέον κινείται πέριξ του 0,30%.
- Η Ευρώπη μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του παγκόσμιου χρέους με αρνητική απόδοση, όμως αθόρυβα και μεθοδικά πολλές από αυτές τις αρνητικές αποδόσεις περνάνε σε θετικό έδαφος. Απόδειξη; Το συνολικό παγκόσμιο χρέος με αρνητική απόδοση έχει μειωθεί στα 11-13 τρισεκατομμύρια δολάρια, από το υψηλό των 18 τρισ. δολ. τον Δεκέμβριο.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να αναγκαστούν οι Κεντρικοί Τραπεζίτες να ανεβάσουν τα επιτόκια προκειμένου να ελέγξουν τα πληθωριστικά φαινόμενα που ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Άλλωστε η ισχυρή ανάπτυξη πάντοτε μεταφραζόταν ως πτώση των τιμών των ομολόγων και υψηλότερες αποδόσεις. Και σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις περιμένουμε ισχυρότατη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, καθώς οι οικονομίες θα επανέρχονται σε συνθήκες κανονικότητας ενώ ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις θα «τρέχουν» προγράμματα που θα πριμοδοτήσουν την ανάκαμψη, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωζώνης ή το πακέτο - μαμούθ για τις υποδομές του Biden.
Καθώς δε το 4,2% του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο προκάλεσε ήδη σοκ στις αγορές, ένα «κακό νούμερο» αυτή την εβδομάδα καταλαβαίνουμε ότι θα ανεβάσει τις προσδοκίες για πιθανή «συμμόρφωση» της FED στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Και τι σημαίνει συμμόρφωση της FED; Μείωση της ρευστότητας που διοχετεύει στην οικονομία, αρχικά με τη μείωση του ποσού των αγορών ενεργητικού και λίγο αργότερα με την αύξηση των επιτοκίων.
Μια τέτοια εξέλιξη αν και θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα κάποιων μηνών για να υλοποιηθεί, θα είναι ισχυρό πλήγμα για επιχειρήσεις με πιστοληπτική ικανότητα εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Ισχυρό πλήγμα θα είναι και για πολλά κράτη που μέχρι και σήμερα καταφέρνουν να δανείζονται με αρκετά χαμηλά επιτόκια, χάρη στη διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις σε έναν κόσμο αρνητικών επιτοκίων.
Συνδυάστε τώρα την εικόνα αυτή με το γεγονός ότι ήδη ο χάρτης των ομολόγων με αρνητικά επιτόκια αρχίζει να «συρρικνώνεται». Όταν οι αρνητικές αποδόσεις αρχίζουν να σκαρφαλώνουν τα θετικά σκαλιά του 1% και 1,25% είναι λογικό η ζυγαριά της ανάληψης του ρίσκου να αρχίσει να γέρνει για ένα μεγάλο μέρος του επενδυτικού κόσμου προς τις πιο ασφαλείς επιλογές, που επιτέλους θα αποδίδουν και κάτι.
Οι αμυδρές -προς το παρόν- προσαρμογές στις αγορές των μετοχών
Δεν ανησυχούν μόνο οι κάτοχοι ομολόγων για ενδεχόμενη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών. Στις μετοχικές αγορές παρατηρούνται επίσης αδιόρατες προς το παρόν μετακινήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτούς τους φόβους. Σε πολλά μεγάλα χαρτοφυλάκια σιγά - σιγά ανεβαίνει το επίπεδο των μετρητών, ενώ περιορίζεται η έκθεση στις τεχνολογικές μετοχές που είναι και οι πρωταγωνίστριες της τρέχουσας bull market.
Η τάση αυτή θα βαίνει αυξανόμενη αν οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίσουν, πόσο μάλιστα αν η ανάπτυξη δεν ακολουθήσει τις προσδοκίες και καταλήξουμε στο τέλος της ημέρας με το δραματικό σενάριο του στασιμοπληθωρισμού στα χέρια.
Το γεγονός επίσης ότι σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της αγοράς ομολόγων οι αρνητικές αποδόσεις σιγά - σιγά αρχίζουν να φλερτάρουν με το θετικό έδαφος, σιγά - σιγά θα αρχίσει να κλέβει ένα μέρος της λάμψης των μετοχών.
Όλα αυτά βέβαια θα χρειαστούν τον χρόνο τους, όπως συμβαίνει πάντα με τις τεκτονικές μετακινήσεις. Μέχρι τότε, μπορούμε να απολαμβάνουμε τη λιακάδα των αγορών, αλλά κάτω από αυστηρούς όρους «επενδυτικής συμμόρφωσης», ώστε να αποφύγουμε τα σοβαρά εγκαύματα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.