Sounion: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διάσωση του τάνκερ που είχε πληγεί από τους Χούθι
(Operación Áspides de la Unión Europea vía AP)
(Operación Áspides de la Unión Europea vía AP)

Sounion: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διάσωση του τάνκερ που είχε πληγεί από τους Χούθι

Ολοκληρώθηκε η δύσκολη επιχείρηση για τη διάσωση του πετρελαιοφόρου MT Sounion που δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και έτσι απετράπη μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, ανακοίνωσαν η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey και οι ελληνικές αρχές.

Το ελληνικής νηολόγησης τάνκερ που μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, χτυπήθηκε από πολλούς πυραύλους και drones και έπιασε φωτιά στις 21 Αυγούστου, προκαλώντας φόβους για πετρελαιοκηλίδα που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές περιβαλλοντικές ζημιές στην περιοχή.

Μήνες αργότερα, το πλοίο κηρύχθηκε ασφαλές και το φορτίο του απομακρύνθηκε, δήλωσε η Ambrey, η οποία ηγήθηκε της επιχείρησης διάσωσης.

Η Ελλάδα είχε καλέσει όλα τις χώρες να συνδράμουν στην υπόθεση, με τις πολιτικές διαπραγματεύσεις να εκτείνονται από τους Χούθι, οι οποίοι τελικά επέτρεψαν στις ομάδες διάσωσης να ρυμουλκήσουν το πλοίο, μέχρι τη Σαουδική Αραβία.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση, κυρίως λόγω του κινδύνου περιβαλλοντικής καταστροφής. Ήταν μια πολύ περίπλοκη επιχείρηση», δήλωσε τη Δευτέρα στο Reuters ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Αισθάνομαι ανακουφισμένος και ικανοποιημένος».

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Σούνιο, το οποίο χτυπήθηκε 58 μίλια από τις ακτές της Υεμένης, ρυμουλκήθηκε σε ασφαλές σημείο 150 μίλια βορειότερα από έναν στολίσκο επτά σωστικών σκαφών με τη συνοδεία της ναυτικής δύναμης Aspides της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατάσβεση των πυρκαγιών στο πλοίο διήρκεσε τρεις εβδομάδες σε δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες, δήλωσε η Ambrey, και το πλοίο ρυμουλκήθηκε αργότερα βόρεια στο Σουέζ για να απομακρυνθεί το φορτίο του.

 


Περισσότερα από 200 άτομα και έξι εταιρείες - Megatugs Salvage & Towage, Diaplous, Offmain, Fire Aid, Pro Liquid και Ambipar Response, συμμετείχαν στα έργα.

 


Καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία τη Δευτέρα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η διάσωση του Σούνιο ήταν κομβικής σημασίας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.