Ανησυχία προκαλεί η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος στη χώρα μας παρά το lockdown, τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid-19 στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τις 4.000 σε απλές κλίνες, ενώ στις ΜΕΘ είναι 519.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, σημειώνοντας ότι «προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλάδα».
Όπως υπογράμμισε, «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».
Το γεγονός οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που συνυπάρχουν με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε Λάρισα, Μαγνησία και Πέλλα.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο», σημείωσε η κα Παπαευαγγέλου υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα lockdown να μην είναι απαραίτητα.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ακόμα πως την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται επίσης μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που υπολογίζεται στα 45 έτη.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.