Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του προγράμματος εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα.
Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις. «Είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι και εμβόλια», σημείωσε.
Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι περίπου ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας η επιστήμη έκανε άλματα και έχουμε πλέον εμβόλια. Την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΜΑ ενέκρινε το τρίτο εμβόλιο, εκείνο της AstraZeneca για χρήση στους άνω των 18 ετών.
Σε σχέση με τους προβληματισμούς που έχουν εκφραστεί κυρίως από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, για τους άνω των 65 ετών, το «αγκάθι» είναι ο μικρός αριθμός ατόμων που έχει συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές.
Εντούτοις, το μικρό δείγμα υπάρχει προοπτική να γίνει σύντομα μεγάλο με 7.500 άτομα από μελέτη στην Αμερική, και επίσης θα υπάρχουν στοιχεία από την εφαρμογή του στη Βρετανία
Συνεχίζοντας την ενημέρωση για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 60% και επισήμανε: «Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%». Συμπλήρωσε ότι είναι «ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας».
Οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή της Ελλάδας, έχουν τηλεδιάσκεψη, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου «προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις» και «να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτηση τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επαναλαμβάνω ότι σύντομα θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν αυτή την σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίπτωση των κρουσμάτων κορονοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα της Πάτρας, κάνοντας λόγο για «δυσάρεστη έκπληξη» και τονίζοντας ότι εκεί το ποσοστό εμβολιασμού του προσωπικού ήταν εξαιρετικά χαμηλό. «Πρέπει να όλοι να επωφεληθούμε από το δώρο που είναι το εμβόλιο» συμπλήρωσε.
Μ. Θεμιστοκλέους: Στο 2,75% το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα με 290.000 εμβολιασμούς
«Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 20 χιλιάδες εμβολιασμοί, συνεχίζουμε και αναμένουμε στο τέλος της ημέρας να ξεπεράσουμε τους 22 χιλιάδες εμβολιασμούς» ενώ έχουν διενεργηθεί συνολικά 290 χιλιάδες εμβολιασμοί που αντιστοιχεί σε 2,75% ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ως προς τα ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 680 χιλιάδες ραντεβού, εκ των οποίων οι 236 χιλιάδες αφορούν την πρώτη δόση του εμβολίου και 444 χιλιάδες τη δεύτερη. Για τον μήνα Φεβρουάριο, τα προγραμματισμένα ραντεβού «ξεπερνούν τις 450 χιλιάδες» τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, ενώ προσέθεσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους».