Την επιλογή της ρητορικής κλιμάκωσης επιλέγει η Άγκυρα, καθώς με διαφορά λίγων μόλις ωρών οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας επανέφεραν στο προσκήνιο τόσο το θέμα των προσφυγικών ροών όσο και τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα προς την Ελλάδα ενώ ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις» από την ελληνική πλευρά στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, διαστρεβλώνοντας πλήρως την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις της Τουρκίας σε αέρα και θάλασσα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «παρενοχλήσεις» εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, οι οποίες συνιστούν κατά τον ίδιο «πρόκληση και προβοκάτσια».
«Παρά τις προσπάθειες για να διατηρηθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, είναι αδύνατο να εξηγηθούν οι παρενοχλήσεις τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο», δήλωσε ο Ακάρ επισκεπτόμενος τη φρεγάτα «Μπαρμπαρός». Χαρακτηρίζοντας «σοβαρή πρόκληση και προβοκάτσια τις παρενοχλήσεις» υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ωφελήσουν σε τίποτα την ελληνική πλευρά.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει το θέμα με διάλογο θα συνεχίσει να το κάνει. «Έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να επιλύσουμε τα περιστατικά στο πλαίσιο του διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μετά από αυτά» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.
«Είμαστε υπέρ των διμερών συμφωνιών, του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και του διαλόγου. Δεν είναι απειλή όταν λέμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας. Θέλουμε όλοι να το γνωρίζουν αυτό», κατέληξε ο Χουλουσί Ακάρ.
Από τη μεριά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό της Τουρκίας προανήγγειλε ουσιαστικά την επανάληψη προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα. Αν και ισχυρίστηκε ότι αυτή η δήλωση δεν συνιστά «απειλή», εμφανίστηκε σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί μετά το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα υποστήριξε ότι οι γεωτρήσεις που διεξάγει η Τουρκία γίνονται εντός της της υφαλοκρηπίδας της και πως η χώρα του δεν συζητά τα «κυριαρχικά της δικαιώματα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί.»
Σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί με την Τουρκία πήγε να την παρακάμψει συνεργαζόμενη με άλλες χώρες.
«Κάναμε τις κινήσεις μας και ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας. Εκεί είναι περιοχή δικής μας κυριαρχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.