Ένα βήμα πριν την επίταξη στις «κόκκινες» περιοχές - Αυξάνονται οι αρνητές που λένε «όχι» στη διασωλήνωση

Ένα βήμα πριν την επίταξη στις «κόκκινες» περιοχές - Αυξάνονται οι αρνητές που λένε «όχι» στη διασωλήνωση

Σε επίπεδο ύψιστου συναγερμού έχουν τεθεί τα νοσοκομεία, με τις εισαγωγές Covid ασθενών να αυξάνονται δραματικά τις τελευταίες μέρες. Καθώς υπάρχουν νοσοκομεία με πληρότητα 100% ακόμα και στις ΜΕΘ, η κυβέρνηση κάλεσε  σήμερα τους γιατρούς να ενισχύσουν οικειοθελώς το Σύστημα Υγείας, αφού σε διαφορετική περίπτωση η Πολιτεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών τους. Oι μαρτυρίες των γιατρών αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία ειδικά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, όπου έρχονται στο φως περιπτώσεις αρνητών που αρνούνται τη διασωλήνωση.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών με την παρουσία της ηγεσία τους υπ. Υγείας, του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την επικείμενη επίταξη με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα Πλεύρης και Γκάγκα κάλεσαν τους γιατρούς να ενισχύσουν οικειοθελώς το Σύστημα Υγείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση με το τελεσίγραφο να λήγει αύριο, η Πολιτεία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Πλεύρης δήλωσε: «Υπάρχουν περιοχές που είμαστε κοντά να οδηγηθούμε σε επίταξη υπηρεσιών. Η επιθυμία μας είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή – και υπάρχει η συνδρομή αυτή από τους συλλόγους – είναι να λυθεί αυτό το θέμα χωρίς να χρειαστεί να πάμε ως εκεί. Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά».

Αντιστοίχως, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ανέφερε: «Κάθε γιατρός που προστίθεται στο σύστημα και προστίθενται καθημερινά γιατροί, την απωθεί στο μέλλον ή την απωθεί σε μέλλον που δεν θα υπάρξει ποτέ. Αυτό ελπίζουμε και προσπαθούμε. Έχω την αίσθηση ότι δεν θα ακούσουμε τα δυσάρεστα στο μέλλον».

Κατά 50% αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα-47.000 τα ενεργά

Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα και τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, έχουν ξεπεράσει τις 47.000 ανθρώπους. Σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού κάθε μέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ, ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις στοχευμένες μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.

Μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  κλιμακώνεται καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Η κυβέρνηση είναι μάλιστα έτοιμη να επιστρατεύσει έξτρα ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν στα νοσοκομεία των κόκκινων περιοχών, τα οποία βρίσκονται τρόπον τινα σε «ασφυξία» και δη οι ΜΕΘ, καθώς πολλές κλινικές είναι γεμάτες με αποτέλεσμα ασθενείς να μπαίνουν σε λίστα αναμονής για μία κενή κλίνη.

«Είμαστε σε πόλεμο» τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) Ματίνα Παγώνη για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στα νοσοκομεία.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά… Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δεν διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Επιπροσθέτως, τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδο ύψιστου συναγερμού με τις εισαγωγές Covid ασθενών να είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.

Μάλιστα όπως είχε καταγγείλει χτες η ΠΟΕΔΗΝ υπάρχουν νοσοκομεία με πληρότητα 100% ακόμα και στις ΜΕΘ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται έχουν ξεπεράσει το 80% του συνόλου των νοσηλευομένων. Ταυτόχρονα όμως, έχει αλλάξει και το ηλικιακό προφίλ, με νέους και μεσήλικες να αποτελούν την πλειονότητα. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν να αντιμετωπίσουν υπερπληρότητα στις ΜΕΘ και συσωρευμένη κούραση και από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Στη Θεσσαλία, όλες οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ 11 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός Εντατικής, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Αντίστοιχα στην Κοζάνη η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 100%, με έναν διασωληνωμένο εκτός Εντατικής.

«Έχουμε και ασθενείς 40-50 ετών αλλά οι περισσότεροι είναι μεγάλοι. Οι περισσότεροι ειναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατλάκας, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Οι ειδικοί φοβούνται το ντόμινο της αύξησης των κρουσμάτων έως και τον άλλο μήνα σε συνδυασμό με την κατάσταση στα νοσοκομεία. Ιδιώτες γιατροί στη Θεσσαλονίκη καλούνται με μηνύματα από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης να στηρίξουν το σύστημα υγείας.

Στη μάχη περισσότερες κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα

Εντωμεταξύ στη μάχη ρίχνονται και νέες κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς συνολικά 664 κλίνες έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας από τις ιδιωτικές δομές.

Το δε υπουργείο Υγείας, παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν αυξημένο ιικό φορτίο, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, επεκτείνει τη συνεργασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Συγκεκριμένα συνολικά μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μαζί με το προσωπικό τους για τη νοσηλεία Covid ασθενών 405 κλίνες για Covid περιστατικά, ενώ έχουν διατεθεί για non Covid περιστατικά 231 απλές κλίνες, κυρίως παθολογικών και χειρουργικών περιστατικών, 18 ΜΕΘ και 10 ΜΑΦ.

Αντιεμβολιαστές αρνούνται τη διασωλήνωση

 Παράλληλα τις τελευταίες ώρες έρχονται στο φως περιπτώσεις αντιεμβολιαστών που αρνούνται τη διασωλήνωση, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση 51χρονης που κατέληξε την περασμένη Τετάρτη από κορονοϊό στη ΜΕΘ του Παπανικολάου. Έκπληξη προκαλεί μάλιστα πέραν του ίδιου του περιστατικού, είναι το γεγονός εν προκειμένω ότι η 51χρονη πριν διασωληνωθεί επικοινώνησε με επόπτη υγείας ο οποίος την προέτρεψε να μη διασωληνωθεί και να καλέσει την αστυνομία, ενώ η μητέρα της, αφού είχε χάσει το παιδί της, έλεγε ότι ήταν θέλημα θεού να φύγει η κόρη της και επέμενε ακόμη και εκείνη τη στιγμή ότι το εμβόλιο είναι κακό.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε  στον Alpha και σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν η 51χρονη πριν διασωληνωθεί επικοινώνησε μέσω διαδικτύου με επόπτη δημόσιας υγείας που βρίσκεται σε αναστολή και εκείνος την προέτρεψε να μη διασωληνωθεί και να καλέσει την αστυνομία.

Μια άλλη περίπτωση αντιεμβολιαστή και αρνητή διασωλήνωσης περιέγραψε σήμερα  και ο Διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. 

Eιδικότερα, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι χθες στο Παπανικολάου ασθενής πέταξε τα σωληνάκια, χρειαζόταν οξυγόνο, και έφυγε από το τμήμα. «Τον βρήκαμε στα παγκάκια του Παπανικολάου ημιθανή και τον επιστρέψαμε πίσω. Προφανώς, είχε άκουσε κάποιες ‘συμβουλές’», σχολίασε.

«Πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ναι μεν ο κορονοϊός είναι ο φυσικός αυτουργός της κατάστασης, αλλά υπάρχουν και πολλοί ηθικοί αυτουργοί, που παραπλανούν πιέζουν και ξεγελούν» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

«Ζητούν άνθρωποι μέσα στην αφέλεια τους τη βοήθεια μη γιατρών, και κάποιοι δέχονται να κατευθύνουν τις ζωές ανθρώπων υπάρχει παραβατικότητα, να το δει η πολιτεία», όπως κατήγγειλε. 

«Έχουμε», πρόσθεσε, «ασθενείς που έρχονται καθυστερημένα στα νοσοκομεία, δεν πιστεύουν στον κορονοϊό, πάει πολύ να πιστεύουν τους γιατρούς ως δολοφόνους». 

Ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου

Ξεκάθαρη είναι η απόλυτη συσχέτιση εμβολιαστικής κάλυψης της κάθε περιοχής, όχι μόνο με τον ρυθμό της αύξησης των νέων κρουσμάτων, αλλά και με τη συσχετιζόμενη με τον κορονοϊό νοσηρότητα και θνητότητα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα σοβαρής νόσου, διασωλήνωσης και θανάτου. Κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ, είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ιδιαίτερα, την ανάγκη να εμβολιαστούν με τρίτη δόση τα άτομα άνω των 60 ετών καθώς φθίνει η ανοσία του εμβολίου και θεωρούν επιτακτική την αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους στον ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Μάλιστα όπως είχε αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, θα ανοίξει σύντομα στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σημείωσε όμως, ότι η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση εμβολίου γίνεται με mRNA εμβόλιο, Pfizer ή Moderna και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson η αναμνηστική δόση γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή mRNA εμβόλιο.

Μονοκλωνικά και θεραπείες

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Ελλάδα έλαβε 2000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων της Regeneron. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, η προφύλαξη, δηλαδή, από σοβαρή νόσο.

Οι κλινικοί γιατροί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, διαμόρφωσαν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευόμενους ασθενείς. Η χορήγηση της θεραπείας αυτής συστήνεται με βάση συγκεκριμένα, καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα έναντι του ιού.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να δοθεί έγκριση από τον ΕΜΑ και για το αντιικό φάρμακο μολνουπιραβίρη της αμερικανικής εταιρείας MSD, που φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50%, ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα αποτελέσματα από αντίστοιχοι αντιικό φάρμακο της εταιρείας Pfizer.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με τα οφέλη του εμβολιασμού. Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από τη λοίμωξη, ενώ τα φάρμακα προσπαθούν να βελτιώσουν την έκβαση, αφού αρρωστήσει κάποιος.

 Διαβάστε ακόμα:

Το καλό, το μεσαίο και το κακό σενάριο για τα Χριστούγεννα - Ποιές οι γραμμές άμυνας

Λιγότερα άτομα στα σούπερ μάρκετ από σήμερα

Μόσιαλος: Τα δύσκολα μπροστά μας - Έσχατο μέτρο το lockdown

Πάνω από 72.000 έλεγχοι την Παρασκευή – Στο «μικροσκόπιο» ο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Θεσσαλονίκη: Σε υψηλό επίπεδο το ιικό φορτίο στα λύματα - Αύξηση 43%

Κορονοϊός - Μονοκλωνικά αντισώματα: Σε ποιούς ενδείκνυνται;

Το φάσμα νέων περιορισμών πλανάται και πάλι πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο

Θετικοί στον κορονοϊό δεκάδες μοναχοί στα κελιά του Αγίου Όρους