Επιφυλακτικοί παρουσιάζονται οι ειδικοί στο άνοιγμα της αγοράς στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα λήξης του lockdown. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σήψας δήλωσε ότι «η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα την επόμενη εβδομάδα, ούτε τα σχολεία», ενώ η Ματίνα Παγώνη σημείωσε κι αυτή από την πλευρά της πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε στις 7 Δεκεμβρίου».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας είπε πως υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στην πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους, ότι όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων.
«Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», τόνισε αναφερόμενος στο λιανεμπόριο, ενώ για την εστίαση εκτιμά ότι θα είναι το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Κυριακή, τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 1.193, ενώ κατεγράφησαν 98 θάνατοι. Σε 603 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες» τάχθηκε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου ενώ επέμεινε στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων και στην απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, «αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον "χάρτη" του ανοίγματος».
Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, σημειώνοντας πως αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά σημείωσε για το lockdown πως «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη», εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορονοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.
Όπως είπε, «έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας και σίγουρα 10 ημέρες. Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό».
Την άποψη ότι «είναι παρακινδυνευμένο όταν έχεις τόσα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα», να ανοίξουν οι δραστηριότητες της οικονομίας και της κοινωνίας από τις 7 Δεκεμβρίου, εξέφρασε, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο καθηγητής σημείωσε ότι ναι μεν υπάρχει πτωτική τάση των κρουσμάτων αλλά παραμένει υψηλός ο αριθμός τους, ενώ ανησυχία επικρατεί ακόμα για τους θανάτους και των διασωληνωμένων.
Για το θέμα των σχολείων, ο κ. Βατόπουλος έδειξε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το εάν πρέπει να ανοίξουν πριν τις γιορτές, λέγοντας όμως, ότι ειδικά τα μικρά παιδιά επηρεάζονται από την κατάσταση και είναι κακό για την ψυχολογία τους. «Το να ανοίξουν τα σχολεία έχει και καλά και κακά, αλλά όσο περνούν οι ημέρες ίσως δεν έχει και νόημα η συζήτηση» τόνισε με νόημα.
Για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μίλησε στο Mega ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης. Χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο, ενώ είπε ότι «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά».
Χτες, Κυριακή, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος είπε πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής. Προσδιόρισε, επίσης, μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου.
Τον Ιανουάριο προτείνει να ανοίξουν τα σχολεία ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσούχλος, σημειώνοντας ότι βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ για κορονοϊό.