Στη προσπάθεια της Τουρκίας να προσεγγίσει την Αίγυπτο μέσω συζητήσεων για μια συμφωνία χάραξης των θαλασσίων ζωνών ώστε να διασπάσει τον άξονα που έχει δημιουργήσει το Κάιρο με την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ αναφέρεται ανάλυση της Jerusalem Post.
H Tουρκία επινόησε μια νέα «συμφιλίωση» μετά την αποτυχία να διαδώσει προπαγανδιστικές ιστορίες προσέγγισης με το Ισραήλ.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, αφού η Τουρκία είδε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ και ότι οι μέρες της στενής συνεργασίας με τον Ντόναλντ Τραμπ έφταναν στο τέλος τους, προσπάθησε να εξαπατήσει το Ισραήλ με μια «ναυτική συμφωνία». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει ήδη συσφίξει τις σχέσεις του με την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δημιουργήσει ένα φόρουμ για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά, η Τουρκία προσπάθησε να προσβάλει τη συνεργασία αυτή, τον Δεκέμβριο του 2019 υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Λιβύη.
Στη συνέχεια, η Τουρκία άρχισε να παρουσιάζει χάρτες στους οποίους η Κύπρος ήταν εξαφανισμένη από τα μεσογειακά ύδατα και τα δικαιώματα οικονομικής ζώνης, προσεγγίζοντας το Ισραήλ για θαλάσσια συμφωνία η οποία απερρίφθη.
Τώρα η Τουρκία έκανε το ίδιο πράγμα προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο. Αυτό έρχεται μετά το φόρουμ της Αθήνας, όπου κατέστη σαφές πώς η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία και άλλες χώρες δημιουργούν μια στενή συμμαχία κοινών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα η Τουρκία χρησιμοποιεί τα αγγλόφωνα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για να διαδώσει το τελευταίο αφήγημα της: «Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο σε θαλάσσια ζώνη», σημειώνει το Anadolu. «Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος μπορεί να συμφωνήσει για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία» τονίζει η Daily Sabah.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος θα υπογράψουν μια θαλάσσια συμφωνία και θα ήταν παράξενο ξαφνικά το Κάιρο να εμπλακεί σε κάτι που αναιρεί τις οικονομικές απαιτήσεις της Κύπρου και βλάπτει την Ελλάδα.
Η Τουρκία μιλάει για «συμφιλίωση» αλλά οι χώρες οι οποίες απειλούνται, συκοφαντούνται και προσβάλλονται γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η Τουρκία επινοεί αυτές τις ιστορίες για να πάρει αυτό που θέλει.
Σε κάθε «συμφωνία» προβάλλει μια τεράστια αξίωση για τη Μεσόγειο πολύ πέρα από τα δικαιώματά της, τα οποία καταπατούν αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν χρειάζονται την Τουρκία για να χαράξουν θαλάσσια σύνορα, αφού ούτως ή άλλως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ πιο κοντά στις ακτές τους.