Ενώ η ΗΠΑ μπαίνουν στην τέταρτη ταχύτητα, η Ευρώπη ακόμα δουλεύει τις πρώτες ταχύτητες. Αυτό είναι το συμπέρασμα τόσο από τη συνέντευξη στο Bloomberg της Κριστίν Λαγκάρντ, όσο και από την πρόταση του Μπάιντεν για ένα ακόμα πρόγραμμα – μαμούθ με εξαιρετικές κατευθύνσεις, προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.
Ας τα πάρουμε όμως ένα - ένα.
Στη συνέντευξη της η Λαγκάρντ, φάνηκε αποφασισμένη να περάσει ένα μεγάλο μήνυμα στους επενδυτές: «μπορούν να δοκιμάσουν όσο θέλουν την ΕΚΤ ανεβάζοντας τις αποδόσεις ομολόγων». Απέναντι τους όμως θα βρουν όλα τα «εξαιρετικά εργαλεία» που δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ προκειμένου να παράσχει στις αγορές τη σταθερότητα που χρειάζονται.
Η Κεντρική Τραπεζίτης αφού έκανε σαφές ότι η σχολή Ντράγκι ζει και βασιλεύει, διατήρησε τη γνωστή γραμμή σχεδόν όλων των Κεντρικών Τραπεζών όσον αφορά την κύρια αφορμή της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, ήτοι ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.
Αυτό όμως που πρέπει να κρατήσουμε ως επενδυτές είναι ότι η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για το άμεσο μέλλον, καθώς οι «κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ισορροπημένοι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».
Εντούτοις, για όσους διαβάζουν πίσω από τις γραμμές, δεν αποκλείει η πανδημία να συνεχίσει να μας απασχολεί και μετά τον Μάρτιο του 2022 γι’αυτό και το πρόγραμμα ομολόγων δεν αποκλείεται να «παραταθεί εάν κριθεί απαραίτητο».
Φρόντισε μάλιστα με δεξιοτεχνικό τρόπο να δώσει μια ισχυρή πάσα ασφαλείας, τονίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα να αποσυρθούν τα μέτρα, η ΕΚΤ θα φροντίσει να δώσει έγκαιρη προειδοποίηση, ώστε οι αγορές να αποφύγουν τις πιέσεις.
Αυτό όμως που θα μπορούσε κανείς να πει ότι άφησε μια «γλυκόπικρη» γεύση είναι η παραδοχή της ότι παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη θα επιστρέψει στο προ πανδημίας μέγεθος της μόνο στα μέσα του 2022, δηλαδή ένα ολόκληρο έτος πίσω από τις ΗΠΑ, εντούτοις μόλις το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ να αρχίσει να χρησιμοποιείται.
Και όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ ξεκίνησαν ήδη οι διαδικασίες για το πακέτο υποδομών ύψους έως και 4 τρισ. δολάρια, σχεδόν άμεσα μετά την υπογραφή του πακέτου στήριξης των 1,9 τρισ.
O Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν κινείται με την ταχύτητα του φωτός
Το μελάνι της υπογραφής του Προέδρου των ΗΠΑ για το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων μπορεί να μην στέγνωσε ακόμα, αλλά χθες είχαμε τις πρώτες παρουσιάσεις της πρότασης για το νέο πακέτο στήριξης με επίκεντρο τις υποδομές και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα των υποδομών αναμένεται να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια, σε σύνολο νέων δαπανών που μαζί με τα επιπλέον κεφάλαια που θα κινητοποιήσουν μπορεί να φτάσουν και τα 4 τρισ. δολάρια.
Στο επίκεντρο του προγράμματος θα είναι η παραγωγή ενέργειας με πράσινο πρόσημο, οι τηλεπικοινωνίες, η ανανέωση των υποδομών, η ηλεκτροκίνηση, αλλά και η βελτίωση της εκπαίδευσης, το σύστημα και η ασφάλιση υγείας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις- υπο προϋποθέσεις- για τις οικογένειες και φυσικά η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Δεν μπορεί βέβαια να είναι όλα «αγγελικά πλασμένα»
Ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης αυτής θα επιτευχθεί σε διάστημα 15 ετών με αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 28% από 21%, αύξηση του ελάχιστου φόρου για τις αμερικανικές πολυεθνικές και καθιέρωση ενός ελάχιστου φόρου 15% στα καθαρά έσοδα (book income).
Ας ασχοληθούμε όμως σήμερα μόνο με τα καλά νέα. Αν και θα επανέλθουμε αύριο με μεγαλύτερες λεπτομέρειες, θα δώσουμε ένα γενικό στίγμα των κλάδων που θα κατευθυνθούν τα χρήματα.
-621 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές μεταφορών, από γέφυρες και δρόμους, έως δημόσιες συγκοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια και ηλεκτρικά οχήματα.
-400 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φροντίδα ηλικιωμένων και αναπήρων Αμερικανών
-300 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βελτίωση των υποδομών πόσιμου νερού, την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης και την αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων
-300 δισεκατομμύρια για την οικοδόμηση και ανακατασκευή προσιτής στέγασης καθώς και για την κατασκευή και την αναβάθμιση των σχολείων.
-580 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικές κατασκευές, έρευνα και ανάπτυξη και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Στόχος του προγράμματος είναι να ανέβει η ποιότητα ζωής του Αμερικάνου πολίτη μέσω καλύτερης εκπαίδευσης, καλύτερης περίθαλψης, μέριμνας για τους ηλικιωμένους και αναπήρους, εξασφάλιση στέγης και εργασίας, καλύτερους δρόμους, καλύτερες συγκοινωνίες και μεταφορές και πάνω από όλα, καθαρό νερό και καθαρή ατμόσφαιρα.
Λεπτομέρειες στη χτεσινή παρουσίαση που έκαναν αίσθηση είναι ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εστιάσει την προσπάθεια της να καταστήσει τα σπίτια, τα σχολεία, τα δίκτυα μεταφορών και τα βοηθητικά δίκτυα πιο φιλικά στους πολίτες των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, αλλά και εκείνων που είναι πιθανό να πληγούν από σοβαρά καιρικά φαινόμενα.
Ένας επίσης από τους στόχους του νέου προγράμματος είναι να κατασκευάσει ή να αποκαταστήσει 500.000 σπίτια για Αμερικανούς χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, να έχουν όλοι προσιτές ευρυζωνικές υπηρεσίες και να αντικαταστήσει όλους τους σωλήνες μολύβδου στα συστήματα πόσιμου νερού.
Αυτές οι λεπτομέρειες στην ουσία προσδίδουν πολλά περισσότερα στο περίφημο νέο πακέτο υποδομών των ΗΠΑ από την ανανέωση των 20.000 μιλίων δρόμων, την επισκευή 10.000 γεφυρών και το εθνικό δίκτυο των 500.000 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030.
Είναι η σχεδόν συγκινητική απόδειξη ότι χθες οι ΗΠΑ, πέρασαν από το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» στο «Πρώτος ο Αμερικανός πολίτης».
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.