Πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών φέρνουν τα τελευταία δεδομένα, με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες στο τραπέζι μπαίνει ξανά η συζήτηση για γενικό lockdown, καθώς ο ιός δείχνει απτόητος και επεκτείνεται με τη φυσική του δυναμική. Τα μέτρα νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και υποχρεωτικής μάσκας παντού, δεν έχουν δείξει ακόμη τα αποτελέσματά τους.
Γι' αυτό και οι ειδικοί επιστήμονες προτείνουν τώρα ένταση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας, τηλε-εργασίας και έμφασης στην ατομική προστασία των πολιτών με μάσκα, υγιεινή χεριών και αποστάσεις, αλλά και ταυτόχρονη προετοιμασία για lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.
Καθοριστική για τα μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν, αναμένεται η σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το επιτελείο του υπουργείου Υγείας, το οποίο για την ώρα δεν προτείνει ένα νέο καθολικό lockdown.
Πηγές του υπουργείου Υγείας, διαβεβαιώνουν ότι παρά την ανησυχία τους για την πορεία των κρουσμάτων, εντούτοις το σύστημα υγείας αντέχει ακόμη. Επομενως οι προσπάθειες θα στραφούν στην ανακοπή του ρυθμού εξάπλωσης του ιού, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας μεταξύ περιφερειακών ενοτήτων, σε αναβίβαση περιφερειών στο στάδιο 4 (κόκκινο) στο χάρτη και άλλα μέτρα, στην προσπάθεια να αποφύγουμε το γενικό lockdown ή τουλάχιστον να μετατεθεί για όσο πιο αργότερα γίνεται.
Ο ιός διεθνώς
Από την άλλη πλευρά, η "ατζέντα" της ημέρας περιλαμβάνει την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για την από κοινού αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ συνεδριάζει επίσης και η Επιτροπή Εκτάκτων Αναγκών του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), για την αξιολόγηση της κατάστασης διεθνώς. Σημειώνουμε εδώ, ότι ο ΠΟΥ, αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της Ευρώπης, ως οντότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί ενιαία, δεδομένης της ελευθερίας μετακίνησης των πολιτών της μεταξύ των συνόρων των κρατών - μελών.
Τα άμεσα μετρα
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, οι πρώτες κινήσεις μας πρέπει να είναι η απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νομών και η αύξηση της τηλε-εργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Την ίδια ώρα όμως, πρέπει να υπάρχει έτοιμος και ο σχεδιασμός ενός καθολικού lockdown πριν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο.
Τις τελευταίες ημέρες, ο ιός δείχνει μεγάλη επιτάχυνση, γεγονός που χρειάζεται διερεύνηση, να δούμε τι έγινε πριν 15 ημέρες και έχουμε σήμερα τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Απτόητος ο ιός
Σε ρυθμούς εβδομάδας ο δείκτης πραγματικής αναπαραγωγής του ιού Rs να είναι στο 1,34. Σε ημερήσια βάση όμως, χθες, ήταν στο 2 και σήμερα ανέβηκε στο 3,08, δηλαδή κατέγραψε αύξηση πάνω από 30%, δείχνοντας μια επιταχυνόμενη δυναμική.
Σημειωτέον ότι ο φυσιολογικός ρυθμός αναπαραγωγής του ιού, χωρίς τη λήψη μέτρων, κυμαίνεται μεταξύ 2 - 3,6. Συνεπώς τα όποια μέτρα λαμβάνονται αυτόν τον καιρό, τον αφήνουν παντελώς ανεπηρέαστο.
Σύφωνα πάντους με αρκετούς ειδικούς, όπως ο κ. Σαρηγιάννης, η εφαρμογή ενός 15θήμερου lockdown, δεν επαρκεί για να περιορίσει τον ιό αποτελεσματικά και τον Δεκέμβριο. Η ομάδα Hercules, της οποίας ο ίδιος είναι επικεφαλής, μελετά τώρα βάσει του μοντέλου που έχει αναπτύξει, ποιά θα ήταν η αποτελεσματικότητα μικρών, τοπικών, επαναλαμβανόμενων lockdown, προκειμένου να υπάρχει η ελάχιστη αναγκαία επιβάρυνση στην οικονομία.