Η διάλυση της European Super League ήταν μία εξέλιξη που σαφώς και θεωρείται «νίκη» (και) της UEFA. Τα στελέχη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, μάλιστα, είναι σε τέτοια διάθεση με το «φιάσκο» των 12 συλλόγων της ESL, που κανένα νέο δεν πρόκειται να τους χαλάσει το κέφι. Ακόμη κι αν αυτό το μαντάτο αφορά απώλειες εσόδων ύψους 820 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοινώθηκε σχετικά με το αγωνιστικό και οικονομικό έτος 2019 – 2020, που ολοκληρώθηκε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου.
Τα συνολικά έσοδα της UEFA για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 3,04 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας πτώση από τον αντίστοιχο αριθμό των 3,86 δισ. για την περίοδο 2018 – 2019. Η χασούρα των 820 εκατ., ωστόσο, παρουσιάστηκε – μάλλον εύλογα – από τη διοίκηση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ως «επιτυχία», δεδομένων των συνθηκών από την πανδημία που παραλίγο να κοστίσει και την ολοκλήρωση της σεζόν...
Οι παράγοντές της, όμως, επικαλούνται τον μικρότερο αριθμό αγώνων (οι περσινές διοργανώσεις του Champions League και του Europa League ολοκληρώθηκαν σε «φούσκες» και οι προημιτελικοί και ημιτελικοί ήταν νοκ-άουτ, δίχως επαναληπτικούς) και φυσικά την απουσία κόσμου από τις εξέδρες. Κυρίως, πάντως, αναφέρουν και τις δικές τους υποχωρήσεις απέναντι σε τηλεοπτικά δίκτυα και εμπορικούς συνεργάτες.
Η UEFA ήθελε την ολοκλήρωση των διοργανώσεων λόγω των χορηγιών, ώστε να μην χαθούν υπέρογκα ποσά που είχαν συμφωνηθεί και σε πολλές περιπτώσεις μέρος των οποίων είχαν εισπραχθεί. Ομως δέχθηκε «εκπτώσεις» στην καταβολή τους, ώστε να διευκολύνει σπόνσορες και κανάλια την περίοδο της πολύμηνης απραξίας. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανήλθαν την περασμένη σεζόν στα 2,59 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 85% του κύκλου εργασιών της ομοσπονδίας.
Τα έσοδα από εμπορικά δικαιώματα έφτασαν στα 417,8 εκατ. ευρώ. Η UEFA κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου το 90% από τα εκτιμώμενα κέρδη, καθώς εκτός από τα 2,73 δισ. που «κινήθηκαν» σε Champions League και Europa League, οι αγώνες Εθνικών ομάδων απέφεραν άλλα 279,8 εκατ. ευρώ. Στη Νιόν, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά αλλά και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.
Παράγοντες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σχολίασαν ότι «απορρόφησαν» με επιτυχία το οικονομικό σοκ της πανδημίας και χαρακτήρισαν «αξιοσημείωτα» τα έσοδα των κάτι παραπάνω από τρία δισεκατομμύρια. Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεκσάντερ Τσέφεριν, ξεκαθάρισε πως είναι «ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα, δεδομένων των συνθηκών». Και, έπειτα από τα νέα για την αποτυχία της δημιουργίας της European Super League, πρόσθεσε πως «κάποιοι σύλλογοι έκαναν λάθος. Το σημαντικό, πλέον, είναι να προχωρήσουμε μαζί και να “χτίσουμε” και πάλι την ενότητα που απολάμβανε το παιχνίδι».