Στη δημοσιότητα δόθηκε η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, η οποία αναφέρει για την Τουρκία ότι έχει περιορίσει βασικές ελευθερίες και έχει υπονομεύσει το κράτος δίκαιου.
Στη περίληψη της έκθεσης, γίνεται εκτενή αναφορά στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου και τα όσα προηγήθηκαν αυτών με αποκλεισμούς υποψηφίων και όσων ακολούθησαν με επαναλήψεις ψηφοφοριών όπως στην Κωνσταντινούπολη.
Η διετής κατάσταση έκτακτης ανάγκης - που επιβλήθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 - έληξε στις 19 Ιουλίου του 2018 αλλά είχε σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία και τα θεσμικά όργανα της χώρας, περιορίζοντας την άσκηση πολλών θεμελιωδών ελευθεριών σημειώνεται μεταξύ άλλων.
"Οι νέοι νόμοι και διατάγματα κωδικοποίησαν ορισμένες διατάξεις από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που εγκρίθηκε συνέχισε τους περιορισμούς στις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο τη δικαστική ανεξαρτησία και το κράτος δικαίου" αναφέρει η έκθεση την οποία έδωσε στην δημοσιότητα ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπεο.
Όπως καταγράφει η έκθεση, μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, οι αρχές απέλυσαν ή έθεσε σε αργία περισσότερους από 100.000 δημόσιους υπαλλήλους από τη δουλειά τους, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν πάνω από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) για λόγους σχετικούς με τρομοκρατία, από την απόπειρα πραξικοπήματος, κυρίως για δεσμούς με τον κληρικό Φετουλά Γκουλέν και το κίνημά του, που κατηγορούνται από την κυβέρνηση για την εκπόνηση της απόπειρας πραξικοπήματος.
Ειδικότερα η 72σελιδη έκθεση ειδικά για την Τουρκία κάνει αναφορές σε δολοφονίες, σε ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, σε βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ή απλώς και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.
Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Κόμματος των Εργαζομένων του Κουρδιστάν (PKK) και των παρακλαδιών του συνεχίστηκαν και το 2019, αν και σε μειωμένο επίπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο των δυνάμεων ασφαλείας, των τρομοκρατών του ΡΚΚ και των αμάχων. Η κυβέρνηση δεν δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες για τη διερεύνηση ή τη δίωξη του προσωπικού για αθέμιτους ή ακούσιους θανάτους πολιτών που συνδέονται με επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει λόγο για περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων (push backs) στο μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρείται.