Αλλάζει μετά από ένα αιώνα η βάση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7, των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ενός ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα.
Συμφωνία, που στόχο έχει να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν κέρδη για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να τις κάνουν να πληρώσουν περισσότερα σε χώρες όπου λειτουργούν, αλλά και να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία στην προσπάθεια ανάκαμψης στη μετά πανδημία εποχή.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το σχέδιο επιφέρει δραστικές αλλαγές στον φόρο που πληρώνουν οι τεχνολογικοί γίγαντες, βάζοντας ταυτόχρονα φρένο στην προσφιλή τακτική να πετυχαίνουν όσο το δυνατόν μικρότερες επιβαρύνσεις μέσω φορολογικών παραδείσων ανά τον κόσμο. «Οι εταιρείες δεν θα είναι πλέον σε θέση να παρακάμπτουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις διακρατώντας τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Τα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, χαρακτηρίζει τον ελάχιστον φόρο 15% ως σημείο εκκίνησης, βάσει του οποίους τους επόμενους μήνες «θα αγωνιστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο ελάχιστον αυτός εταιρικός συντελεστής θα γίνει όσο το δυνατόν υψηλότερος».
Όσο για τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών, Πασκάλ Ντόναχιου, του οποίου η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές στην Ευρώπη, ίσο με 12,5%, υποστηρίζει ότι μια βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων, ενώ προσθέτει ότι αυτή θα πρέπει «να καλύψει τις ανάγκες τόσο του ανεπτυγμένου όσο και του αναπτυσσομένου κόσμου, μικρών αλλά και μεγάλων χωρών».
«Έπειτα από χρόνια συζητήσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης ώστε αυτό να ταιριάζει στην παγκόσμια ψηφιακή εποχή», ανέφερε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. «Είναι ένα πρώτο βήμα, παρόλα αυτά πρέπει να συνεδριάσει και η G20 και να φτάσει σε συμφωνία με μια ευρύτερη ομάδα χωρών, οπότε είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να υπολογίσει κανείς τι μορφή θα πάρει η ιστορική συμφωνία», συμπλήρωσε.
Για άνευ προηγούμενου ιστορική συμφωνία έκανε λόγο η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας για ένα ελάχιστο εταιρικό φόρο τουλάχιστον 15%, προκειμένου να μπει τέλος στο πολυετές ράλι προς τα κάτω όσον αφορά την εταιρική φορολογία. «Ο ελάχιστος παγκόσμιος φόρος θα συμβάλει στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας δημιουργώντας το κατάλληλο τοπίο για επενδύσεις και ενθαρρύνοντας τις χώρες να ανταγωνιστούν σε θετική βάση, όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και οι υποδομές», αναφέρει η Γέλεν.
Είχε προηγηθεί διαρροή στο Reuters, σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να φτάσουν σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες.
H G7 αποτελείται από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.