Για πιθανή παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού κάνει λόγο καθηγητής του Χάρβαρντ, τονίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να μολυνθεί έως και το 70% του πληθυσμού.
Συγκεκριμένα ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, Μαρκ Λίπσιτς, δήλωσε στην Wall Street Journal πως είναι πιθανό να δούμε μια παγκόσμια πανδημία.
«Εάν συμβεί μια πανδημία, το 40% με 70% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι πιθανόν να μολυνθούν το επόμενο έτος», δήλωσε και πρόσθεσε: «όσο για το ποσοστό αυτών που θα παρουσιάσουν συμπτώματα, δεν μπορώ να δώσω έναν καλό αριθμό», ανέφερε.
Μετά την αίσθηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, o Λίπσιτς επιβεβαίωσε ότι έκανε αυτή την εκτίμηση και ανέφερε στον λογαριασμό του στο twitter πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε πιο ποσοστό είναι συμπτωματικό. Επίσης, όπως λέει, έχουμε μόνο μια τυχαία εκτίμηση για το ποιο ποσοστό συμπτωματικών ατόμων θα παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές.
I did actually say the quote that is going around, but the article contained vital context -- we don't know what proportion are symptomatic. Also we have only a rough estimate of what proportion of symptomatic people will have severe outcomes. pic.twitter.com/cWzvINSZBm
— Marc Lipsitch (@mlipsitch) February 14, 2020
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό έκρουσε και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποιώντας ότι το ξέσπασμα του κινεζικού ιού παραμένει ένα επείγον περιστατικό για την Κίνα και είναι αδύνατον να προβλεφτεί πού θα εξαπλωθεί παγκοσμίως. Συνολικά 500 κρούσματα καταγράφονται σε 24 χώρες, ενώ στη Γαλλία ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19, στην Ευρώπη, μετά την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέσους δήλωσε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι παίρνει κουράγιο από τις ενέργειες της Κίνας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την αύξηση των κρουσμάτων, μετέδωσε το Reuters.
Ανησυχία, η οποία ενισχύεται και από τις σημερινές ανακοινώσεις για τη Γαλλία, όπου καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γαλλίδας υπουργού Υγείας. Πρόκειται για 89χρονο Κινέζο τουρίστα που βρισκόταν στη γαλλική πρωτεύουσα.