Μετά την πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη πως μετά το άνοιγμα των σχολείων περίπου 150.000 έως 200.000 μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τον κορονοϊό και από αυτούς, το 25% – δηλαδή έως 50.000 παιδιά– θα νοσήσουν με λοίμωξη covid και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό γύρω στο 1% με 2% θα χρειαστεί νοσηλεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας προετοιμάζεται (για το κακό σενάριο) αναπτύσσοντας νέες παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία.
1 στα 4 κρούσματα κορονοϊού είναι παιδιά
Είναι πλέον σαφές από τα επιδημιολογικά στοιχεία της Αμερικής, εκεί όπου τα σχολεία ανοίγουν νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη, ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα κορονοϊού πλέον αφορά παιδιά και αντίστοιχα στη χώρα μας χθες στην ημερήσια έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας από το σύνολο των 2422 κρουσμάτων τα 567 αφορούσαν παιδιά (ποσοστό 23%). Δύο μέρες πριν (προχθές Τρίτη 14/9) με τα 805 θετικά παιδιά στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, το αντίστοιχο ποσοστό είχε σκαρφαλώσει στο 27%. Συνολικά, μέσα σε δύο ημέρες –με τη διενέργεια πολύ περισσότερων τεστ από ότι μέσα στο καλοκαίρι– 1372 παιδιά βρέθηκαν ανάμεσα στα νεοδιαγνωσθέντα κρούσματα του κορονοϊού.
Από τις ημερήσιες Εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας προκύπτει επίσης ότι από τις 13 Αυγούστου έως τις 13 Σεπτεμβρίου –στη διάρκεια του τελευταίου μήνα και με τα σχολεία ακόμα κλειστά– η μετάλλαξη Δέλτα μεταδόθηκε σε 17.817 παιδιά, δηλαδή κάθε εβδομάδα κόλλησαν κορονοϊό κατά μέσο όρο 4.454 παιδιά, ενώ τον Ιούλιο τα κρούσματα σε ανήλικους ανά εβδομάδα ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν κατά 1500 λιγότερα, ήτοι 3000 ανά εβδομάδα.
Εκτίμηση ειδικών: 1 στα 3 παιδιά θα μολυνθούν από κορονοϊό τον χειμώνα
Βλέποντας αυτή τη γραμμική αύξηση και συμπεριλαμβάνοντας στην εξίσωση τον καθοριστικό παράγοντα «ανοιχτά σχολεία», οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθώς θα προχωρούμε προς τον χειμώνα ένα στα τρία κρούσματα της ημερήσιας έκθεσης του ΕΟΔΥ θα αφορά παιδιά, με δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα πιο πάνω, στα δύο εκ των τριών κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 12 και 17 ετών έχουν εμβολιαστεί έστω με μία δόση 140.000 παιδιά και έφηβοι, ενώ πλήρως εμβολιασμένα με δύο δόσεις είναι 60.000 παιδιά, σε σύνολο 1,2 εκατ. μαθητών. Ο καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης εξηγεί ότι σύμφωνα με τα στατιστικά των ΗΠΑ το 1% των παιδιών που μολύνεται με τον ιό θα χρειαστεί νοσοκομείο και από τους μικρούς νοσηλευόμενους το 33% μπορεί να φτάσει και στη ΜΕΘ, κάτι που σημαίνει πως 400 έως 500 παιδιά εντός των συνόρων μπορεί να φτάσουν στη ΜΕΘ, ενώ έτερο πρόβλημα προκαλεί ο κίνδυνος των post covid επιπλοκών στα παιδιά, ένας τομέας που εν πολλοίς παραμένει «αχαρτογράφητα νερά».
Μακροχρόνιες οι επιπτώσεις της covid στα παιδιά
Όταν μιλάμε για παιδιατρικούς covid ασθενείς, πρέπει να συνυπολογίσουμε στη συνολικό αντίκτυπο της πανδημίας στην υγείας της νέας γενιάς τρεις παράγοντες: Καταρχάς το μικρό ποσοστό των παιδιών που μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, τα μακροπρόθεσμα υπολείμματα της covid, η οποία δεν είναι μια καθαρά αναπνευστική νόσος αλλά περισσότερο μια αγγειίτιδα και ταλαιπωρεί τους μικρούς ασθενείς μακροπρόθεσμα με κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια.
Τέλος, αν τα κρούσματα αυξηθούν ραγδαία και χρειαστεί να κλείσουν (μεμονωμένα) τάξεις, πρέπει να συνυπολογίσουμε το ψυχικό φορτίο που θα επωμισθούν (ξανά) τα παιδιά από την απώλεια του σχολικού περιβάλλοντος (για 3η χρονιά), ενός περιβάλλοντος μόρφωσης, κοινωνικοποίησης και συναισθηματικής ωρίμανσης που αποτελεί τον φυσικό χώρο των παιδιών.
Το όριο συναγερμού για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων
Παρότι οι γονείς πρώτοι αναγνωρίζουν ότι το σχολείο είναι η πρώτη κοινότητα που μεγαλώνουν τα παιδιά τους, πολλοί γονείς προβληματίζονται για το όριο «συναγερμού» που έχουν θέσει τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων (όχι πλέον οριζόντια σχολικών Μονάδων), αντιδρώντας στο μέτρο ότι το τμήμα θα κλείνει όταν βρεθούν θετικά 50% των παιδιών της τάξης συν ένα.
Το ποσοστό που έχει τεθεί στο πρωτόκολλο είναι πολύ υψηλό, γιατί αν βρεθούν σε έλεγχο θετικά τα μισά παιδιά της τάξης συν ένα, στην πραγματικότητα έχει κολλήσει κορονοϊό το 80% των παιδιών, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, διακινδυνεύοντας την πρόβλεψη ότι στην πράξη τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα χρειαστούν αναθεώρηση και πως το όριο συναγερμού για το κλείσιμο του τμήματος θα χρειαστεί να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες τουλάχιστον.
«Κλειδί» ο εμβολιασμός για το τέταρτο κύμα πανδημίας
Ο καθηγητής του ΑΠΘ προσθέτει ότι αν ο εμβολιασμός προχωρήσει και ξεκολλήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη (με δύο δόσεις) του ελληνικού πληθυσμού από το 58% στο 68%, τότε τα υπολογιστικά μοντέλα για την επιδημιολογική πορεία της Covid δείχνουν ύφεση μέσα στο φθινόπωρο. Αν όμως δεν τα καταφέρουμε, τότε θα καταγραφεί νέα αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, με τον εμβολιασμό να είναι το «κλειδί» για την πορεία του 4ου κύματος της πανδημίας και τα παιδιά να είναι οι νέοι «πρωταγωνιστές» στις μολύνσεις, αφού η μετάλλαξη Δέλτα διασπείρεται ταχύτατα στους ανεμβολίαστους πληθυσμούς και με τα σημερινά δεδομένα τέσσερα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών παραμένουν ανεμβολίαστα.
Σαφώς καλύτερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη στους νέους άνω των 18 ετών, με τους εγγεγραμμένους φοιτητές στα πανεπιστήμια να είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 73%. Το crash test μεταξύ μαθητών και φοιτητών είναι καταλυτικό: Στους φοιτητές είναι εμβολιασμένοι τρεις στους τέσσερις, ενώ στα παιδιά είναι εμβολιασμένο ένα στα πέντε.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συγκεντρώνοντας τα νέα δεδομένα σχεδιάζει την ανάπτυξη νέων παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ και προαναγγέλλει ότι με τη συστράτευση των παιδιάτρων στην εμβολιαστική εκστρατεία τα mega εμβολιαστικά κέντρα, που αυτές τις ημέρες δέχονται κυρίως ανήλικους με τη συνοδεία των γονέων τους, θα αρχίσουν να παροπλίζονται, με πρώτο το mega εμβολιαστικό κέντρο του Περιστερίου που αναμένεται να κλείσει στα τέλη του Σεπτέμβρη.