Αν αποδειχθούν οι καταγγελίες για τον Δ. Λιγνάδη τότε είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, δήλωσε χθες η υπ. Πολιτισμού, παίρνοντας θέση για τις καταγγελίες που θέλουν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να έχει εμπλακεί σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. «Με υποκριτική τέχνη μας εξαπάτησε. Όταν τον ρωτήσαμε για τις φήμες, εξακολουθούσε να επιμένει», επισήμανε η υπουργός, θέτοντας εαυτήν όπως και όλες τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ στη διάθεση του εισαγγελέα, μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η υπουργός δήλωσε «συγκλονισμένη» από όλες τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν έρθει στο φως, είπε ότι εξαπατήθηκε προσωπικά από τον τέως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος «επιστράτευσε το μάξιμουμ της υποκριτικής του» ήταν τον ρώτησε για τη βασιμότητα των φημών που κυκλοφορούσαν και τον ενέπλεκαν σε ανάλογες υποθέσεις.
Επίσης, διέψευσε οποιαδήποτε γνωριμία και μαθήματα ορθοφωνίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Δημήτρη Λιγνάδη. Ούτε εκείνη τον γνώριζε, όπως τόνισε.
«Ας βρουν μία μαρτυρία, μία φωτογραφία, που να δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Λιγνάδης και εγώ κάναμε παρέα. Δεν θα βρουν, γιατί δεν υπάρχει», τόνισε η Λίνα Μενδώνη. Όπως υπογράμμισε, ο καταγγελλόμενος τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν υπήρξε ποτέ φίλος του Κ. Μητσοτάκη και δεν του έκανε μαθήματα ορθοφωνίας. Επίσης, πριν από την επιλογή του στο Εθνικό, δεν είχαν συναντηθεί εκτός από το θέατρο, όπου ο κ. Μητσοτάκης ήταν απλός θεατής.
Το ίδιο είπε και για τη δική της σχέση με τον Δ. Λιγνάδη. Δεν τον γνώριζε. Είχε παρακολουθήσει επίσης μια παράστασή του, τον «Πεερ
Γκυντ» το 2018. Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου είχε μια σχεδόν αδιάλειπτη σχέση ετών με το Εθνικό Θέατρο, συμπλήρωσε η υπουργός.
«Εμείς δεν ξέραμε», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η υπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ήξερε. Ο κ. Σκουρολιάκος λέει ότι ήξερε. Επομένως, για να χρησιμοποιήσω την ίδια γλώσσα που και εκείνοι χρησιμοποιούν, τι έκανε; Συγκάλυπτε;», αναρωτήθηκε η κα. Μενδώνη.
Η κα Μενδώνη αναφέρθηκε και στην απόφαση της κυβέρνησης να συμπαρασταθεί στα θύματα και να βοηθήσει και θεσμικά να ανοίξουν τα στόματα. Είπε, μάλιστα, ότι το πρωί επισκέφθηκε εκ μέρους του πρωθυπουργού τον εισαγγελέα και έθεσε στη διάθεσή του τις υπηρεσίες του δημοσίου και ειδικά του υπουργείου Πολιτισμού και του υφυπουργείου Αθλητισμού. Τόνισε τέλος ότι θα γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις και ότι πρέπει η συντεταγμένη πολιτεία, το συντεταγμένο κράτος, να χειρίζονται όλα αυτά τα θέματα.
Είμαστε συγκλονισμένοι από όσα ακούγονται από γυναίκες και άνδρες που τότε ήταν ανήλικοι. Η κάθαρση είναι μια διαδικασία στην οποία ο καθένας πρέπει να στρατευθεί». Ανήγγειλε ανάλογες δομές στην καλλιτεχνική εκπαίδευση και κατέληξε στην εισαγωγική της ομιλία: το θέατρο πρέπει να ξαναλάμψει. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι η λάσπη και ο βόρβορος θα επικρατήσουν».
«Ουδείς ήρθε να καταγγείλει κάτι», συνέχισε. Ο κ. Γεωργουσόπουλος, του ανέπεμψε διθυράμβους όταν ανέλαβε ο Δημήτρης Λιγνάδης. Γιατί δεν έκανε μια γραπτή αναφορά; Αν υπάρχει σε παλιά πρακτικά στο Εθνικό Θέατρο, από τον κ. Γεωργουσόπουλο ως διευθυντή της σχολής του Εθνικού, γιατί δεν απεστάλησαν αυτά στο υπουργείο; Όποιοι το ήξεραν όφειλαν να το καταθέσουν. Τότε όμως κανείς δεν είπε, παρά μόνο ύμνους. Επίσης, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έπαιξε μαζί του στους Πέρσες τελευταία. Εάν γνώριζε, γιατί δεν έκανε καταγγελίες;». Και η υπουργός κατέληξε συμπεραίνοντας πως ουδείς γνώριζε κάτι.
Οι πραγματικές καταγγελίες, αυτές που έχουν βρει τον δρόμο της δικαιοσύνης (σ.σ. του Βασίλη από την εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη) βλέπουν το φως τώρα, είπε η υπουργός, εννοώντας μετά την παραίτηση Λιγνάδη. Αλλά δεν υπήρχε γνώση του υπουργείου. Ως γενική γραμματέας δεν είχα την ευθύνη του σύγχρονου πολιτισμού. Και σε κάθε περίπτωση, ουδείς ήρθε να μου πει κάτι. Ζούμε σε κράτος δικαίου. Γιατί έχουμε πολιτική ευθύνη; Γιατί δεν ξέραμε και δεν μας είπε κανείς αυτά που έλεγαν ότι θα έπρεπε να ξέραμε; Οποιος ήξερε γιατί δεν έκανε καταγγελία;».
Η Λίνα Μενδώνη μίλησε και ως μητέρα, λέγοντας πως όλο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και ότι οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι στη ζωή τους με φόβο μήπως το παιδί τους υποστεί κάτι. «Υποθέσεις σαν αυτές, που αγγίζουν την οικογένεια, μας συγκλονίζουν» τόνισε. «Η σεξουαλική βία, πόσω μάλλον σε παιδιά, είναι επονείδιστη και φρικιαστική υπόθεση. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να εισακουστούν κραυγές που ζητούν να στήσουμε λαϊκά δικαστήρια. Οι θύτες πρέπει να τιμωρηθούν άμεσα από τη δικαιοσύνη. Οι δικαστικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί οφείλουν να ενθαρρύνουν τα θύματα να μιλήσουν.»
Εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμησή της για τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία κατονόμασε σε ημερίδα με τίτλο «Σπάστε τη σιωπή» τον θύτη της», αλλά διαχώρισε τη θέση της από δηλώσεις «που προκαλούν για δημόσιο λιθοβολισμό».
Η υπουργός σημείωσε πως ο βιαστής και ο βιασμός δεν έχουν πολιτικό χρώμα και δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα. Η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε στην πολιτική ιδιότητα του Παύλου Χαϊκάλη ως επιχείρημα. Αλλά ούτε και κρύβει το πρόβλημα, όπως έκανε ο πρώην πρωθυπουργός με την υπόθεση σεξουαλικών καταγγελιών για τον πρέσβη της Βενεζουέλας, για τον οποίο ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε σε επιστολή του ότι το προσωπικό της πρεσβείας δεν θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη. «Απαιτείται η συναίνεση όλων μας» υπογράμμισε.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε σχεδόν αδιάλειπτη σχέση με το Εθνικό Θέατρο από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Επομένως δεν είναι παράξενο, δεδομένου και του ταλέντου του, που επελέγη ως διευθυντής. Δεν έγινε ο διαγωνισμός που είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, επειδή ο σχετικός νόμος στον οποίο στηριζόταν, είχε, στην ουσία, ακυρωθεί από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, η διαδικασία δεν είχε πού να στηριχθεί νομικά. Όταν τοποθετήθηκε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης στην θέση αυτή, υπήρξαν διθύραμβοι από όλα τα μέσα.
Απαντώντας σε ερώτηση περί του τι έχει να πει για το αίτημα παραίτησής της που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, είπε: «Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, συστηματικά ζητούν 2-3 παραιτήσεις υπουργών τη βδομάδα.» Βεβαίωσε πως έχει συχνή επικοινωνία με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και πως ο Σπύρος Μπιμπίλας την ενημέρωνε πως δεν υπήρχαν επώνυμες καταγγελίες όλο αυτό τον καιρό. Κάτι που άλλαξε χθες. «Από τη στγμή που έχει παρέμβει ο εισαγγελέας θα εξετάσει κάθε πτυχή των καταγγελιών» τόνισε. «Δεν θα υποδείξουμε εμείς στη δικαιοσύνη τι θα κάνει».
Σύντομα θα υπάρξουν προκηρύξεις θέσεων ώστε να υπάρξουν καλλιτεχνικοί διευθυντές με τη νέα καλλιτεχνική σαιζόν σε όλους τους εποπτευόμενους φορείς, όπως είπε. Επίσης, δεν υπάρχουν περιπτώσεις κακοποίησης σε άλλους εποπτευόμενους οργανισμούς. Για όσους καλλιτέχνες υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, το υπουργείο έχει ήδη διακόψει όλα τα ενεργά συμβόλαια και δεν πρόκειται να υπάρξουν επιχορηγήσεις όσο η Δικαιοσύνη διερευνά υποθέσεις που τους αφορούν.
Έκλεισε τη συνέντευξη Τύπου διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί «δίπλα σε όσους θέλουν τα μιλήσουν. Τους προτρέπουμε και τους ενθαρρύνουμε. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, αλλά και ολόκληρη η κυβέρνηση θέλουμε να κάνουμε τους μάρτυρες να αισθανθούν ασφαλείς και να τοποθετηθούν πάντοτε με τα εργαλεία που διαθέτει ένα κράτος δικαίου.»