Οργή επικρατεί στη Μόσχα για την απόφαση της Λιθουανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά εμπορευμάτων που υπόκεινται στις κυρώσεις της ΕΕ προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα. Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας μετέβη στην περιοχή δηλώνοντας πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε αντίποινα για τον αποκλεισμό, σύμφωνα με το Reuters.
Πρόκειται για μία ακόμα διπλωματική κρίση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Βίλνιους και Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η Λιθουανία εφαρμόζει νέες κυρώσεις της ΕΕ που τέθηκαν σε ισχύ το Σάββατο. Η Μόσχα από τη μεριά της έχει χαρακτηρίζει την κίνηση ως «παράνομο αποκλεισμό».
Ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η Μόσχα είχε καλέσει για εξηγήσεις έναν Λιθουανό διπλωμάτη τη Δευτέρα, αλλά η ΕΕ ξεκαθάρισε μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ ότι η Λιθουανία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν.
Υπενθυμίζεται ότι οι λιθουανικές αρχές προχώρησαν από το περασμένο Σάββατο στην απαγόρευση διέλευσης εμπορευμάτων που υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ, προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, σύμφωνα με το Reuters. Η είδηση έγινε γνωστή την Παρασκευή, μέσω βίντεο που δημοσίευσε ο κυβερνήτης της περιοχής Άντον Αλιχάνοφ.
Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνει κυρίως άνθρακα, μέταλλα, δομικά υλικά και υλικά προηγμένης τεχνολογίας και όπως ανέφερε ο Αλιχάνοφ, η απαγόρευση καλύπτει περίπου το 50% των ειδών που εισάγει το Καλίνινγκραντ.
Ευρισκόμενο μεταξύ των μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία, το Καλίνινγκραντ λαμβάνει προμήθειες και φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω σιδηροδρομικού δικτύου και αγωγών που διασχίζουν τη Λιθουανία.
Εκεί βρίσκεται αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Βαλτικής Θάλασσας, ενώ ο θύλακας καταλήφθηκε από τον Κόκκινο Στρατό τον Απρίλιο του 1945 και παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Ένωση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.