Με την «ούγια» Dior η προβολή της Ελλάδας στον κόσμο

Με την «ούγια» Dior η προβολή της Ελλάδας στον κόσμο

Κάλλος και Φως, ή Kallos και Phos το οποίο εμπνέει η Ελλάδα, παρουσίασε στην υφήλιο ο οίκος Dior, ο διεθνής οίκους που παρουσίασε την κολεξιόν του Cruise 22 από το εμβληματικό τοπόσημο της Αθήνας, το Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Με μια εκδήλωση κορυφαίας ποιότητας, με απόλυτο σεβασμό προς την πατρίδα μας και με παγκόσμια διαφήμιση, η εκδήλωση πέτυχε να μας φέρει στο κέντρο των θετικών συζητήσεων-κάτι που έχουμε ανάγκη.

Ο Dior υμνεί την Ελλάδα και τον πολιτισμό της με εικόνες της Ελλάδας και των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Από σήμερα ταξιδεύει και το βίντεο της ημίωρης επίδειξης, η οποία έγινε με τεράστια επιτυχία. Μαζί με τους λογαριασμούς του οίκου μόδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκροτεί μια θαυμάσια, μια αξέχαστη παρουσίαση της χώρας μας σε δύσκολους καιρούς.

Το Καλλιμάρμαρο φωτιζόταν μόνο από χάλκινους τρίποδες με φλόγες στην αρχή. Όταν η Ροζάνα Γεωργίου εμφανίστηκε στο κοινό, ο φωτισμός άλλαξε, παραμένοντας ωστόσο μυσταγωγικός. Ζωντανή ορχήστρα και ερμηνεύτρια σε μια υπερυψωμένη κυκλική κατασκευή συνέτειναν στη μυσταγωγία.

Τα 85 μοντέλα του Dior δεν περπάτησαν στην πασαρέλα. Ακολούθησαν τις καμπυλωτές διαδρομές του Παναθηναϊκού Σταδίου, κάνοντας αρκετές φορές τον κύκλο του, φορώντας τα υπέροχα ρούχα που σχεδίασε η διεθνώς καταξιωμένη καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Maria Grazia Chiuri.

Μάξι αέρινα φορέματα, στις γραμμές του αρχαιοελληνικού χιτώνα, συνοδευόμενα με χρυσά αξεσουάρ έξοχης αισθητικής, μίνι φορέματα σε Α γραμμή με αποτυπωμένες πάνω τους μορφές από την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κομψά αλλά και άνετα κοστούμια, κλος μίντι φούστες, ολόσωμες φόρμες, με το λευκό, το εκρού, το μαύρο και το μπλε του Αιγαίου να επικρατούν στην χρωματική παλέτα και τις καθιερωμένες γόβες στιλέτο να έχουν αντικατασταθεί από σνίκερς και λευκές ίσες μπότες, συνέθεταν το εντυπωσιακό ενδυματολογικό παζλ της νέας συλλογής. Τα αθλητικά ρούχα, τα κάζουαλ, τα νεανικά, συναντούσαν τα βραδινά φορέματα και τις μίνιμαλ εμφανίσεις. Όλα υπέρκομψα, εντυπωσιακά, χωρίς τίποτα το περιττό.

Με τη συλλογή Cruise 2022, ο Οίκος Dior αναδεικνύει τον πολιτισμό, το μεγαλείο και την κληρονομιά της Ελλάδας. Παράλληλα, η μοναδική αυτή εκδήλωση ενδυναμώνει περαιτέρω του πολύτιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ του Dior και της χώρας μας .

Ακολουθώντας το πάθος της για διάδραση μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, χωρίς αποκλεισμούς, η Maria Grazia Chiuri συνεργάστηκε -για τη συγκεκριμένη συλλογή του Dior- με ελληνικά εργαστήρια που διατηρούν μέχρι σήμερα με δεξιοτεχνία ανεκτίμητες τεχνικές και μεθόδους, συνδυάζοντας για παράδειγμα ραπτική με κεντήματα ή δημιουργίες ζακάρ με έντονα στοιχεία διακόσμησης.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Dior, η κουλτούρα της οποίας τοποθετείται στο σταυροδρόμι διαφορετικών χωρών (Γαλλία και Ιταλία), άντλησε την έμπνευσή της από τον κλασσικό χιτώνα της Αρχαιότητας που αποτελεί την απόλυτη έκφανση ενός ενδύματος και παράλληλα την πηγή στην οποία πάντα επιστρέφει.

O χιτώνας, που φέρνει στο νου τα αρχαία αγάλματα, είναι ένα απόλυτα απλό ένδυμα που τυλίγεται προσφέροντας κίνηση στο σώμα, ενώ παράλληλα το απελευθερώνει, αγκαλιάζοντας τις καμπύλες και τις κινήσεις του. Ο χιτώνας που έχει ήδη αποτελέσει έμπνευση για τη Maria Grazia Chiuri σε πολλά της show, επανεφευρίσκεται και γίνεται το απόλυτο σύμβολο της ελευθερίας. Ένα ένδυμα απλό και συνάμα πολύπλοκο, απελευθερώνει το σώμα από κάθε είδους περιορισμούς.

Με κάθε συλλογή Dior, η ίδια πρόθεση ανανεώνεται: εκατοντάδες εξειδικευμένοι τεχνίτες ενώνουν τις δυνάμεις τους και πολλοί πολιτισμοί αλληλεπιδρούν στο όνομα της διατήρησης, της ανταλλαγής και της ανοιχτής σκέψης - αξίες που ήταν πάντα αγαπητές για τον Dior - καθιστώντας κάθε επίδειξη μόδας ένα καθολικό συλλογικό έργο, στο οποίο ξεχωρίζουν η αριστεία και οι τέχνες των αντίστοιχων χωρών.