Ο λαϊκισμός είναι κυτταρικό στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενίοτε γίνεται αυτεπίστροφος και αυτοκαταστροφικός. Η αναπληρώτρια τομεάρχης με αρμοδιότητα στον Απόδημο Ελληνισμό Θεοδώρα Τζάκρη, θέλησε να χαϊδέψει τα αυτιά των αποδήμων, να δείξει πόσο τους νοιάζεται το κόμμα της, έναντι των άσπλαχνων αντιλαϊκών της ΝΔ, και το διέπραξε, μιλώντας στον ομογενειακό «Εθνικό Κήρυκα»:
«Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Έλληνες της Διασποράς. Όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη των για την άρση των περιορισμών, αλλά θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στην διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».
Η Τζάκρη δεν είχε λόγια αλλά μόλις το είδε ο Μάκης Βορίδης, βρήκε τα «λόγια» και αμ έπος αμ έργον, συνέταξε ένα νόμο που ανταποκρινόταν στο όνειρο του «αγακτισμένου» ΣΥΡΙΖΑ. Να ψηφίσουν οι απόδημοι χωρίς προϋποθέσεις.
Συμβαίνουν αυτές οι ατυχίες όταν ο απέναντι υπουργός είναι πολύπειρος και του ανοίγεις παραθυράκι. Όπως είπε ο Βορίδης, δούλεψε το Σαββατοκύριακο και δευτεριάτικα έφερε τον νόμο!
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάγωσαν όταν το άκουσαν. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε σε κείμενό μας την έκφραση «σφίξανε τα γάλατα», αλλά είναι η έκφραση που χρησιμοποίησε ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, απευθυνόμενος στον Μ. Βορίδη: «Σφίξανε τα γάλατα στο εσωτερικό και είπατε να ρίξετε μια φωτοβολίδα στο εξωτερικό;».
Με γλώσσα Ζαχαριάδη λοιπόν, θα λέγαμε και εμείς ότι όντως σφίξανε τα γάλατα, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και ήταν επόμενο να θορυβηθούν. Στον απόδημο ελληνισμό δεν απαντάται ο ΣΥΡΙΖΑ ως εκλογική επιλογή. Αφενός επειδή είναι νέο κόμμα, δεν έχει δημιουργήσει ιστορία και την ανάλογη φίλια πολιτική μάζα, κυρίως όμως, επειδή ζώντας οι απόδημοι σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα με άλλες προσλαμβάνουσες παραστάσεις, παρακολούθησαν με δυσάρεστο ξάφνιασμα, το τραγελαφικό πρώτο εννεάμηνο της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Αντιθέτως η ΝΔ έχει παραδοσιακό ακροατήριο, όπως άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ με τις κάποτε πανίσχυρες οργανώσεις αποδήμων. Κατά πόσο βέβαια θα συνδυάσουν την κάποτε «λατρευτική», προσήλωση στο ΠΑΣΟΚ με το νέο «brand» ΚΙΝΑΛ, είναι προς απόδειξη.
Πάντως γι' αυτό τον λόγο ήθελε ψήφο στους αποδήμους «χωρίς κόφτες», γι’ αυτό χειροκρότησε τη νέα κυβερνητική πρόθεση, άσχετα αν πρέπει να πει και κάτι αντιπολιτευτικό, όπως ότι η κυβέρνηση «δεν αλλάζει τον νόμο από δημοκρατική ευαισθησία, αλλά επειδή φοβήθηκε το φιάσκο των λίγων εγγραφών».
Τώρα ο Βορίδης απαντώντας σε κοινή δήλωση των Γιώργου Κατρούγκαλου, Κώστα Ζαχαριάδη και... Θεοδώρας Τζάκρη, που έκαναν λόγο για πυροτέχνημα του υπουργού Εσωτερικών, έχει την πολυτέλεια να τους αντιμετωπίζει με περιπαικτική διάθεση: Όπως είπε «ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής κα Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κα Τζάκρη, όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα»!
Επί της ουσίας της ψήφου των αποδήμων, ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να αιτιάται εαυτόν. Είχε το χρόνο να εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι, με βάση ένα όριο απουσίας (αρκετές χώρες έχουν δικά τους όρια απουσίας των αποδήμων, προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου). Διαφορετικά με το να μην προσμετράται η ψήφος τους το συνολικό αποτέλεσμα, όπως προτείνει, δημιουργούνται απόδημοι ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.
Δηλαδή εφόσον είναι στους εκλογικούς καταλόγους, αυτοί που έχουν ή θέλουν να διαθέσουν ένα ποσό ώστε να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν, η ψήφος τους θα προσμετρηθεί στο γενικό αποτέλεσμα. Οσοι δεν έρθουν η ψήφος τους δεν θα προσμετρηθεί, παρά μόνο για την εκλογή αποδήμων βουλευτών Επικρατείας.
Ο νόμος τελικά δεν περνάει καθώς χρειάζεται 200 ψήφους. Με δεδομένη την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜΕρα25, οι θετικές δεν ξεπερνούν τους 190. Απλώς ο κεκτημένος λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την ευχέρεια στη ΝΔ να καταγάγει μια νίκη εντυπώσεων ως προς τους απόδημους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε μία ακόμα εστία δυσαρέσκειας άνευ λόγου.