«Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι Έλληνες έδειξαν ατομική ευθύνη με συλλογική συνείδηση. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην ευρείας κυκλοφορίας ισπανική εφημερίδα El Mundo ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Στο αφιέρωμα του δημοσιογράφου της εφημερίδας, Αλμπέρτο Ρόχας, με τίτλο «Οι τουρίστες θα μπορέσουν να απολαύσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι», ο κ. Κικίλιας χαρακτηρίζεται ως «στρατηγός της νίκης» έναντι της πανδημίας, αποδίδοντας παράλληλα τα εύσημα στην χώρα μας για το πως διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση που ξέσπασε λόγω κορονοϊού.
Μεταξύ άλλων, στον πρόλογο της συνέντευξης αναφέρεται πως «παρά τις περικοπές στον τομέα της υγείας λόγω ετών λιτότητας και τους πολύ πιο περιορισμένους πόρους σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε το θαύμα: Σταμάτησαν τον "Λεβιάθαν" που άφησε ένα βουνό από νεκρούς στην Ευρώπη! Και το πέτυχαν χωρίς το υγειονομικό υπόβαθρο της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου ή ακόμη και της ίδιας της Ισπανίας».
Σε ερώτηση πώς έγινε αντιληπτή τόσο νωρίς η σοβαρότητα της εξάπλωσης του ιού, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, ο υπουργός απαντά: «Από τα μέσα Ιανουαρίου προετοιμάζαμε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του ελληνικού συστήματος υγείας, σε όλα τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Υγείας. Τον ίδιο μήνα, προετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης μαζί με τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ από την αρχή ήμασταν σε συνεχή επαφή με τον ΠΟΥ».
Σχετικά με την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μια πολύ σημαντική πτυχή του σχεδίου μας ήταν πως πραγματοποιούσαμε ενδελεχώς και επιτυχημένα ιχνηλάτηση», με τον αρθρογράφο να επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση χάρη στην έγκαιρη λήψη μέτρων, επιβάλλοντας από πολύ νωρίς καθολικό lockdown, κατόρθωσε να περιορίσει τους θανάτους σε 165 και τα κρούσματα σε σχεδόν 3.000.
Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στην σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, είπε ότι αυτή «γίνεται με βασικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι με σκληρή δουλειά ώστε να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο 2ο κύμα πανδημίας, το ερχόμενο φθινόπωρο» προσθέτοντας ότι «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας στις ΜΕΘ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017, έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις άνω των 4.000 επαγγελματιών υγείας και έχουμε δημιουργήσει μία "αερογέφυρα" για προμήθεια υγειονομικού υλικού άνευ προηγουμένου, εν μέσω διεθνούς διαμάχης για προμήθεια ιατρικού υλικού. Επιπλέον, έχουμε λάβει δωρεές από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 89 εκατ. ευρώ».
Ερωτηθείς για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σχετικά με την επανεκκίνηση του τουριστικού τομέα, ο κ. Κικίλιας δήλωσε ότι «Η τουριστική εμπειρία του φετινού καλοκαιριού μπορεί να είναι κάπως διαφορετική σε σύγκριση με τα περασμένα χρόνια, με περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, αλλά οι τουρίστες θα μπορέσουν να κάνουν μία υπέροχη επίσκεψη στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αρκεί η πανδημία διεθνώς να βρίσκεται σε καθοδική πορεία».
Για το εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε στο ύψος της υγειονομικής πρόκλησης του ιού και αν θα υλοποιήσει την αλληλεγγύη, την οποία προβάλλει, ο υπουργός Υγείας επισημαίνει: «Δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, νομίζω πραγματικά ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη. Αλλά ελπίζουμε ότι η λέξη "αλληλεγγύη" δεν θα μείνει κενή περιεχομένου. Αποτελεί μία αξία, μία αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ειδικά σε καιρούς κρίσης άνευ προηγουμένου, όπως η παρούσα κρίση».
«Οι τουρίστες θα μπορέσουν να απολαύσουν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι» - Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια @Vkikilias, στo δημοσιογράφο Alberto Rojas @rojas1977 της ισπανικής ε/φ El Mundo @ElMundoInter https://t.co/ROLGhzA8UL
— Grecia en España (@GreeceinSpain) May 20, 2020