Πάνω από 390.000 κρούσματα, 3.689 θάνατοι σε 24 ώρες
Ινδία

Πάνω από 390.000 κρούσματα, 3.689 θάνατοι σε 24 ώρες

Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 392.488 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγουμένης, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19 –νέο εθνικό τραγικό ρεκόρ– με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 215.542 νεκρούς. Αν ο αριθμός των θυμάτων συνεχίσει να αυξάνεται με αυτόν τον ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της μακάβριας παγκόσμιας κατάταξης. Η γιγαντιαία ασιατική χώρα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Επισημαίνεται εντούτοις ότι ειδικοί θεωρούν τα επίσημα δεδομένα υποτιμημένα.

 Σημειώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αποκλείει το ενδεχόμενο να επιβάλλει εθνικό lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα. Στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί εβδομαδιαίο lockdown ως την 3η Μαΐου.

Η πρωτεύουσα, η οποία συγκαταλέγεται στις εστίες της πανδημίας, κατέγραψε 25.219 κρούσματα σημειωτέον και 412 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο.

Υπογραμμίζεται ότι εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πέντε ομόσπονδα κράτη άρχισαν σήμερα τη διαδικασία καταμέτρησης των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν είχε ήδη αρχίσει να πλήττει την Ινδία το δεύτερο, σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών – στην Ασάμ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ταμίλ Ναντού, στην Κεράλα και στο Πούντουτσερι – χαρακτηρίζονται από ορισμένους αναλυτές μίνι-δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον κ. Μόντι και την κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, σκληρή δεξιά).

Ο κ. Μόντι επικρίνεται διότι προτίμησε να δώσει την έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και διότι η κυβέρνησή του αψήφησε τις προειδοποιήσεις πως εξαπλωνόταν πιο μολυσματικό παραλλαγμένοστέλεχος του νέου κορονοϊού στη χώρα. Ορισμένοι επιστήμονες τονίζουν εξάλλου πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι θρησκευτικές γιορτές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέβαλαν σημαντικά να γιγαντωθεί το δεύτερο κύμα.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Ινδία εγκαινίασε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, παρά τις ελλείψεις σε εμβόλια, και παρέτεινε για μία εβδομάδα το lockdown στο Νέο Δελχί, για να αναχαιτίσει την έκρηξη των κρουσμάτων, που έχουν φθάσει σε παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει η Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων για τον εμβολιασμό 600 εκατομμυρίων ενηλίκων τίθεται ωστόσο υπό αμφισβήτηση.

Πολλές πολιτείες, όπως της Μαχαράστρα και του Νέου Δελχί που περιλαμβάνονται στις πλέον πληγείσες, έχουν προειδοποιήσει για ελλείψεις εμβολίων και ότι η διεύρυνση της εμβολιαστικής καμπάνιας απειλείται από ελλείψεις και διοικητικές έριδες, την σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις τιμές και τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί περί τα 150 εκατομμύρια εμβόλια (11,5% του πληθυσμού) και μόλις 25 εκατομμύρια άτομα έχουν λάβει και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει

Εντωμεταξύ διεθνής ιατρική βοήθεια, που έχει ανακοινωθεί από περισσότερες από 40 χώρες, έχει αρχίσει να φθάνει στην Ινδία, όπου οι ελλείψεις κλινών, οξυγόνου και φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι τεράστιες.

Σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της πίεσης στις υπηρεσίες υγείας, οι αρχές του Νέου Δελχί ανακοίνωσαν την παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown.

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στον ινδικό Τύπο ότι χρειάζεται η άμεση επιβολή εθνικού lockdown πολλών εβδομάδων, επιλογή προς την οποία διάκειται αρνητικά η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι κλεισμένος...αλλά αν το κάνετε σωστά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να επηρεάσετε σημαντικά την δυναμική της επιδημίας», είπε.

Παράλληλα επιτροπή επιστημονικών συμβούλων που συστάθηκε από την ινδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους  αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου για μια νέα και πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορονοϊού, ωστόσο δεν εισακούστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τέσσερα από τα πέντε μέλη της Επιτροπής υποστηρίζουν ότι παρά τις προειδοποιήσεις τους, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας δεν επιδίωξε να επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Έτσι, εκατομμύρια πολίτες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, παρευρέθηκαν σε θρησκευτικές γιορτές και πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τον Πρωθυπουργό Νάρεντα Μόντι, ηγέτες του κυβερνώντος κόμματος και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Ινδία χτες παρέλαβε 150.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών στο Νέο Δελχί. «Εκατομμύρια δόσεις» από το εμβόλιο, τα οποία θα πωληθούν στην Ινδία από τα εργαστήρια (Dr. Reddy Labs Ltd) θα ακολουθήσουν, όπως επισήμανε.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς