Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα με 18 περιοχές να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, την ώρα που η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης στρέφεται στη Δυτική Ελλάδα, και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπου παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες μέρες. Τα δεδομένα αυτά καθώς και ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων δείχνουν ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες, προκαλώντας «ασφυξία» στα νοσοκομείων της Β. Ελλάδας, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνησε σε σκέψεις για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα οι 18 πιο επιβαρυμένες περιοχές κατά τις 14 τελευταίες ημέρες είναι οι: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.
Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή.
Ανησυχία όμως προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη Δυτική Ελλάδα, και ιδιαίτερα σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία. Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, «αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση των 18 πιο επιβαρυμένων περιοχών».
Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν 18 νέες μολύνσεις covid-19, στην Αχαΐα 22 και στην Ηλία 7. Από τα 2013 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, 545 εντοπίστηκαν στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης και 319 στην Αττική. Υψηλούς αριθμούς κατέγραψαν επίσης οι Λάρισα με 106 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες με 93 και η Μαγνησία με 80.
Ανησυχία για την Αχαΐα, επικοινωνία Μητσοτάκη - Πελετίδη
Η ανησυχία των ειδικών αλλά και της κυβέρνησης στρέφεται πλέον και στην Αχαΐα, εν όψει και της εορτής του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου. Ο Κυρ, Μητσοτάκης είχε σήμερα επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρών κ. Πελετίδη, στον οποίο επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας το επόμενο διάστημα, ειδικά καθώς πλησιάζει η γιορτή του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοέμβρη.
«Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε, ενόψει της εορτής του πολιούχου Αγίου Ανδρέα, ο δήμος να συμβάλει στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19» δήλωσε μετά την επικοινωνία του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Πελετίδης.
Επισήμανε ακόμα ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι συμπολίτες μας να μην διοργανώσουν εορτασμούς στα σπίτια τους, γιατί είναι δύσκολο να τηρηθούν υγειονομικά μέτρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον».
Ωστόσο, ο αιρετός άρχοντας της πόλης επεσήμανε πως οι εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Ανδρέα είναι αντικείμενο της Μητρόπολης. Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος. κάλεσε νωρίτερα τους πιστούς «να κάνουν τον φετινό εορτασμό υπόθεση βαθιάς εσωτερικής περισυλλογής, προσευχής και κατανύξεως» λόγω του φόβου του συνωστισμού στην εκκλησία εν μέσω κορονοϊού.
Στην Πάτρα άλλωστε μεταβαίνει το Σάββατο και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους τοπικούς παράγοντες και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική προσπάθεια για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού μετάδοσης του κορωνοϊού.
Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φωνές που εντοπίζουν μέρος της όξυνσης της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη, στους αντίστοιχους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στα τέλη Οκτωβρίου.
Αμείωτη η πίεση στα νοσοκομεία
Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μείωση της διασποράς του κορονοϊού στην χώρα, εντούτοις η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ακόμα εβδομάδες. Ασφυκτική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας, ενώ σε όλη την επικράτεια η πληρότητα σε κλίνε φτάνει το 88%.
Όπως είπε η καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας κ. Παπαευαγγέλου, κατα τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».
Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα.
Σημειώνεται ότι η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο. Ωστόσο, επιβαρυμμένη είναι η κατάσταση και στη Δράμα, ενώ στην Αλεξανδρούπολη τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι πάρθηκε η απόφαση να δώσουν εντολή για γκρέμισμα τοίχων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη πτέρυγα ΜΕΘ.
Με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας κυρία Καρατζόγλου επικοινώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες περίθαλψης και νοσηλείας που έχουν διαμορφωθεί λόγω των αυξημένων περιστατικών Covid-19.
Όπως, εξάλλου, επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία».
Σκέψεις για παράταση του lockdown - Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση ή την παράταση του lockdown. Όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και την πίεση που θα δέχεται το σύστημα υγείας όλης της χώρας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ που επικαλείται αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, στην κυβέρνηση υπάρχουν σκέψεις για παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.
;Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη πηγή, «απέχουμε ακόμα από το άνοιγμα», τονίζοντας πως πριν τις 14 Δεκεμβρίου δεν πρόκειται να ανοίξει η χώρα, «θα ισχύσει το lockdown, με εξαίρεση, ίσως, δημοτικά και νηπιαγωγεία.
Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου την εβδομάδα που μας πέρασε «είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ' όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες».
«Όλα αυτά είναι ευχάριστα», τόνισε, «αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε» για να προσθέσει: «Ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα», γεγονός το οποίο η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.
Διαβάστε ακόμα:
- Στους 101 οι νεκροί, στους 607 οι διασωληνωμένοι, 2.013 τα νέα κρούσματα
- Β. Παπαευαγγέλου: 4.500 ασθενείς στα νοσοκομεία - Στο 88% η κάλυψη των ΜΕΘ
- Αθ. Εξαδάκτυλος: Οι αριθμοί δεν ευνοούν χαλάρωση των μέτρων στις 7 Δεκεμβρίου