Περί τα μέσα Μαρτίου θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές που έχει θέσει σε προτεραιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο νέος κορονοϊός.
Στο μεταξύ το Ιράν προστέθηκε στις χώρες που έχει εμφανιστεί ο ιός, με πέντε κρούσματα από τα οποία τα δύο κατέληξαν. Η δήλωση έγινε μόλις χθες, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα είχαν παρουσιαστεί πολύ νωρίτερα, χωρίς η χώρα να έχει δηλώσει εγκαίρως την είσοδο του κορονοϊού εντός των συνόρων της.
Όπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, τα πρώτα αποτελέσματα από τις δύο κλινικές δοκιμές που τέθηκαν σε προτεραιότητα αναμένονται σε τρεις εβδομάδες. Η πρώτη αφορά τον συνδυασμό δύο φαρμάκων κατά του HIV, λοπιναβίρης και ριτοναβίρης, ενώ η δεύτερη αφορά το αντι-ιϊκό, Remdisivir.
Παράλληλα, ο Δρ. Γκεμπρεγιέσους, απηύθυνε επιστολές στους επικεφαλής 12 κατασκευαστών εξοπλισμού ατομικής προστασίας, σε αναζήτηση συνεργασίας για να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των επαγγελματιών υγείας με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι απαντήσεις από τους παραγωγούς των υλικών, ήταν θετικές.
Χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ, προχώρησε σε επικοινωνία με θρησκευτικές οργανώσεις στην προσπάθεια ενός άλλου τρόπου προσέγγισης των πληθυσμιακών κοινοτήτων με μηνύματα για την πρόληψη της λοίμωξης.
Στην Κίνα
Στο μεταξύ, η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό την ηγεσία του ΠΟΥ, που βρίσκεται στην Κίνα, αναζητά μαζί με τους Κινέζους ομολόγους τους να βρει απαντήσεις σχετικά με τη μεταδοτικότητα του ιού και των επιπτώσεων των μέτρων που έχει λάβει η Κίνα.
Η ομάδα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες σε θέματα επιδημιολογίας, ιολογίας, κλινικής διαχείρισης, ελέγχου της επιδημίας και δημόσιας υγείας από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, το Ινστιτούτο Παστέρ της Αγίας Πετρούπολης, το Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων της Ιαπωνίας, το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ της Κορέας, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων της Νιγηρίας, το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το ρωσικό Κέντρο Ιατρικών Ερευνών Πνευμονολογίας και Λοιμωδών Νόσων και το Ινστιτούτο Robert Koch, της Γερμανίας.
Μέτρα για παγκόσμιο συντονισμό
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε ότι ο παγκόσμιος συντονισμός είναι καθοριστικός για την καταπολέμηση ενός επικίνδυνου εχθρού όπως αυτός ο κορονοϊός.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει στις παρακάτω δράσεις:
Καθημερινή σύγκλιση του Συμβουλίου του ΠΟΥ, παρουσία του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, του επικεφαλής των έκτακτων αναγκών Δρ. Mike Ryan, τους Περιφερειακούς Διευθυντές και άλλους ανώτερους υπαλλήλους, για την παρακολούθηση της νόσου και το συντονισμό της διεθνούς αντίδρασης.
Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημέρωση στις διπλωματικές αποστολές στη Γενεύη, η οποία θα επαναλαμβάνεται σε εβδομαδιαία βάση για την ενημέρωση των κρατών - μελών, ενώ συνεχίζεται η καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ.
Πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση τηλεδιάσκεψη με μια σειρά ανεξάρτητων ανώτερων εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο συμπληρωματικά προς τις συμβουλές της Επιτροπής έκτακτης ανάγκης.
Πριν από δύο εβδομάδες, ενημερώθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής τον Δρ. Μάικ Ράιαν.
Χθες κλήθηκαν για δεύτερη φορά οι εκπρόσωποι των χωρών του ΟΗΕ και ενημερώθηκαν για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν σε εθνικό επίπεδο.
Δύο φορές την εβδομάδα πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη με κλινικούς γιατρούς που παρέχουν θεραπεία σε ασθενείς με COVID-19, μεταξύ των οποίων και γιατροί πρώτης γραμμής στην Κίνα, προκειμένου να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της νόσου, για το ποια πρακτική είναι αποτελεσματική και ποια όχι.
Δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου οι κλινικοί ιατροί μπορούν να ανταλλάσσουν ανώνυμα δεδομένα ασθενών, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια σαφέστερη εικόνα της νόσου. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσο νωρίτερα εξετάζονται και ακολουθούν κάποια αγωγή οι ασθενείς, τόσο το καλύτερο.
Βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία του ΠΟΥ με το CDC Αφρικής για την προετοιμασία των αφρικανικών χωρών σε περίπτωση άφιξης του ιού. Εκεί ο ιός μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο, καθώς τα συστήματα υγείας είναι πιο αδύναμα.