Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου και ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές.
"Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που θα παραδοθεί από αύριο", είπε ο Πούτιν.
«Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι πληρωμές με αυτό τον τρόπο, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία - δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν».
Το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε μια ρωσική τράπεζα η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει ως στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια.
Με βάση το διάταγμα, μια καθορισμένη τράπεζα θα ανοίξει 2 λογαριασμούς για κάθε αγοραστή. Έναν σε ξένο συνάλλαγμα και έναν σε ρούβλια. Οι αγοραστές θα πληρώνουν σε ξένο συνάλλαγμα και θα εξουσιοδοτούν την τράπεζα να πουλήσει αυτό το συνάλλαγμα σε ρούβλια, τα οποία θα μπαίνουν στο δεύτερο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα αγοράζεται και το φυσικό αέριο
Η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει πληρωμές σε ρούβλια ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο είχε υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρώπης, επομένως η ενέργεια είναι ο πιο ισχυρός μοχλός στη διάθεση του Πούτιν καθώς προσπαθεί να αντεπιτεθεί στις σαρωτικές κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή του στην Ουκρανία.
Οι δυτικές εταιρείες και οι κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την κίνηση ως παραβίαση υφιστάμενων συμβάσεων, οι οποίες ορίζονται σε ευρώ ή δολάρια. Η Γαλλία και η Γερμανία προετοιμάζονται για το σενάριο κατά το οποίο οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου θα σταματήσουν - κάτι που θα βύθιζε την Ευρώπη σε μια πλήρη ενεργειακή κρίση.
«Πιθανό να αυξηθούν οι κυρώσεις της Δύσης»
Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως οι χώρες της Δύσης θα προσπαθήσουν να βρουν νέους τρόπους για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία, προσθέτοντας πως η χώρα του πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει αλλά και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, είπε πως οι ΗΠΑ κερδίζουν από την αναταραχή που έχει δημιουργηθεί, συμπληρώνοντας πως οι αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες σημειώνουν κέρδη.
Η Gazprom εξετάζει κλείσιμο της στρόφιγγας για «μη φιλικές χώρες»
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εξετάζει επιλογές για τη διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου σε «μη φιλικές» χώρες και την αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών, ανέφερε την Πέμπτη η ρωσική εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με το Reuters.