Της Νικολέττας Μουτούση
Πίστωση χρόνου αποφάσισαν να δώσουν στην κυβέρνηση ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και δήμαρχοι των νησιών, τα οποία επωμίζονται το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρος και Κως). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, μετά τις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στα νησιά και όπως λένε είχαν καθολική συμμετοχή.
«Δεν μπορούμε να σηκώσουμε ούτε την Ελλάδα, ούτε τα νησιά για να περάσει από κάτω». Με αυτή την αφοπλιστική φράση ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, περιγράφει στο liberal.gr το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα. Και το σενάριο που περιγράφει είναι πως «το 2020 το βλέπουμε πιο δύσκολο, με κάποια εκατομμύρια αφίξεις. Δεν θα είναι καθόλου εύκολη η κατάσταση».
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός στοχεύει αφενός στην αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών και αφετέρου της δημιουργίας νέων κατάλληλων δομών για τη διαβίωση όσων φτάνουν στις ελληνικές ακτές, καθώς και όσων θα μετεγκατασταθούν στην ενδοχώρα. Πρόβλεψη υπάρχει εξάλλου να δοθούν και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη.
Το ίδιο φάνηκε, πάντως, πως επιδιώκουν μεταξύ άλλων και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι της νησιωτικής χώρας, τουλάχιστον αυτοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Πέμπτης και καταρχάς έκριναν πως ο διάλογος αποτελεί το πρώτο βήμα, δεδομένου ότι αποφασίστηκε ανά 15- 20 ημέρες να έχουν τακτικές επαφές.
«Ζητήσαμε τα υπεσχημένα. Δηλαδή αποσυμφόρηση των νησιών, φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, γρήγορη καταγραφή και ταυτοποίηση όσων αιτούνται άσυλο και επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που δεν δικαιούνται» λέει στο liberal.gr ο κ. Κάρμαντζης. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών» ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.
Υπάρχει, όμως, ένα αγκάθι ως προς τις νέες δομές που θα δημιουργηθούν, το οποίο αναγνώρισε και ο αρμόδιος υπουργός. «Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
«Είμαστε αντίθετοι στις υπερδομές. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει μία κλειστή δομή για 4.000 άτομα. Εμείς ζητάμε μία μόνο μέχρι 500 ατόμων» τόνισε ο δήμαρχος Χίου. «Στη Χίο πρέπει να κλείσει άμεσα το Κέντρο της ΒΙΑΛ. Είναι μία δομή που δημιουργήθηκε για 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τώρα φιλοξενεί 7.000. Οι εικόνες είναι απίστευτες» πρόσθεσε πάντως.
ΜΚΟ και υγεία
Οι εκπρόσωποι του Βορείου Αιγαίου έθεσαν στην κυβέρνηση και θέματα που σχετίζονται με τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.
«Οι ΜΚΟ κάνουν θραύση στα νησιά. Δημιουργούν προβλήματα και σοβαρά. Τα έχει εντοπίσει η κυβέρνηση και έχει πει ότι θα ελεγχθούν. Εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε, πρέπει να μας ενημερώσουν για το ρόλο τους. Υπάρχουν κάποιες Οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν, υπάρχουν και άλλες που έχουν αμφιλεγόμενο ρόλο. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άγγιξε ούτε κατ’ ελάχιστον το θέμα. Η σημερινή είναι μόλις έξι μήνες αλλά έπρεπε να το έχει κάνει» σχολιάζει ο δήμαρχος Χίου. «Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν» επισήμανε και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Κάραντζης και στις ελλείψεις υγειονομικών δομών. «Υπάρχουν προβλήματα καθημερινότητας στα νησιά. Κοντεύουν να διαλυθούν οι νοσοκομειακές δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι σχεδιασμένες να εξυπηρετούν συγκεκριμένο πληθυσμό και τώρα καλούνται να εξυπηρετήσουν πολλαπλάσιο. Με αποτέλεσμα ο ντόπιος πληθυσμός να αδυνατεί να εξυπηρετηθεί» σημειώνει.