«Οι λοιμώξεις που βλέπουμε εμείς, είναι ολόκληρες οικογένειες που ο ένας κολλάει τον άλλον και που νοσηλεύονται όλοι στο νοσοκομείο», ανέφερε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχολιάζοντας τα κρούσματα που συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 στην Αττική βρίσκονται στο «κόκκινο», με την κυβέρνηση να προχωράει στο άνοιγμα επιπλέον μονάδων.
Η λοιμοξιολόγος Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως τα κρούσματα δεν αυξάνονται ιδιαίτερα, στη νοσηλεία τα πράγματα είναι διαφορετικά και ότι η νοσηλεία δεν ακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων και επισήμανε αυτό που προειδοποιούσαν οι λοιμωξιολόγοι προ ημερών πως με την πρόσφατη κακοκαιρία «Μήδεια» θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακά.
Υπό τις συνθήκες αυτές και παραμένοντας υψηλός ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, γνωστοποίησε ότι ενεργοποιείται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που προβλέπει τη λειτουργία νέων κλινών σε ΜΕΘ.
Ειδικότερα τις επόμενες ημέρες προστίθενται 38 νέες κλίνες στην Αττική. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα εκτονωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς παρατηρείται μια σταθεροποίηση όσον αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Τον τελευταίο χρόνο σημείωσε ενισχύθηκε το ΕΣΥ, τόσο οικονομικά όσο και με ανθρώπινο δυναμικό προκειμένου να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα στις ανάγκες που προέκυψαν κατά την πανδημία. "Δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της πανδημίας, η χώρα μας ξεκίνησε την προετοιμασία της", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι "το σημαντικό είναι ότι δημιουργήσαμε μία παρακαταθήκη" και μετά το τέλος της πανδημίας "θα συνεχίσουμε με γρήγορους ρυθμούς να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται το ΕΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και να διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας".
Ως προς το θέμα αναφορικά με τη χρήση της μάσκας και κυρίως τη διπλής, η παρέμβαση της Μίνας Γκάγκα ήταν πως το συγκεκριμένο είναι και θέμα του πως αισθάνεται ο καθένας και ότι απλά η διπλή παρέχει μεγαλύτερη προστασία, ενώ για τους εμβολιασμούς και στο ποιες πληθυσμιακές ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν υποστήριξε ότι «πρέπει να εμβολιαστούν άνθρωποι που εκτίθενται πολύ»
«Μετά την ομάδα άνω των 60 ετών από εκεί και πέρα θα πρέπει να εμβολιαστούν άνθρωποι που εκτίθενται πολύ, όπως εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και οι διανομείς. Επίσης, οι νεότεροι συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα. Μετά τη δεύτερη δόση και την παρέλευση μίας εβδομάδας, θα μπορούν οι άνθρωποι να δουν τις οικογένειές τους και να έχουν μία κανονική ζωή», υποστήριξε η ειδικός.