Ο λόγος που ξεκινάμε σήμερα με ένα διάγραμμα είναι γιατί περιγράφει αφοπλιστικά το κρίσιμο τεχνικό σημείο που βρίσκεται η μητέρα των αγορών.
Η ζώνη πέριξ των 4300 μονάδων του S&P500 -για να είμαστε ακριβείς πρόκειται για τη ζώνη μεταξύ των 4324-4364 μονάδων-δεν είναι μια ζώνη που θα διασπαστεί ανοδικά εύκολα. Το ιδανικό τεχνικό σενάριο θα ήταν να έχουμε σύντομα μια δυναμική ανοδική διάσπαση, ενώ το μετριοπαθές τεχνικό σενάριο είναι να διορθώσει η αγορά μέχρι τις 4050 το πολύ και μετά να ξεκινήσει μια κίνηση η οποία όχι μόνο θα διασπάσει την επίμαχη ζώνη, αλλά θα συνεχίσει για τις 4500 μονάδες.
Το άσχημο τεχνικό σενάριο είναι οι 4324-4364 μονάδες να λειτουργήσουν σαν μπετόv σε κάθε ανοδική απόπειρα και κάποια στιγμή η αγορά να υποχωρήσει κάτω από τις 4050 και εν συνεχεία κάτω από τις 3960 μονάδες, τις 3800, τις 3640 και 3533 μονάδες κ.ο.κ
Η λογική δίνει περισσότερες πιθανότητες στο τρίτο τεχνικό σενάριο. Από την άλλη, πάγια θέση της στήλης είναι ότι οι αγορές έχουν πάντα τον τελευταίο λόγο, γι’ αυτό είναι καλύτερα να τις αφήνουμε να μας «μιλήσουν» και να φροντίσουμε να τις ακολουθήσουμε εγκαίρως. Αν οι 4324-4364 μονάδες σπάσουν ανοδικά, αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τις 4500 και τις 4625 μονάδες, είτε μας φαίνεται λογικό είτε όχι.
Το πόσο συνετά βέβαια θα ακολουθήσουμε την κίνηση, δηλαδή το αν θα συμμετέχουμε με ποιότητα ή με κερδοσκοπική διάθεση, είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο.
Αφορμές πίσω από τις αιτίες
Η χθεσινή αδυναμία των αγορών αποδόθηκε στην αγωνία των επενδυτών όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Η στήλη δεν συμφωνεί με αυτή την άποψη, καθώς ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ φρόντισε να έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον Ιούνιο ότι οι αξιωματούχοι θα εξετάζουν τα οικονομικά στοιχεία και θα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους από συνεδρίαση σε συνεδρίαση χωρίς να κάνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις.
Και πράγματι, από τα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν χθες έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων θα διαμορφώνονται κάθε φορά με βάση την εξέλιξη των εισερχόμενων στοιχείων.
Εν ολίγοις, τα μέλη της Fed στη συνεδρίαση του Ιουλίου δεν είχαν καταλήξει σε μια σαφή θέση όσον αφορά μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή άλλη μία μεγάλη αύξηση αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 20 με 21 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είχαν διαπιστώσει μέχρι την συνεδρίαση του Ιουλίου κάποια ένδειξη ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνει.
Αντίθετα, χθες πέραν των πρακτικών της Fed είχαμε σημαντικές εξελίξεις όπως η νέα άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, τα τελευταία στοιχεία για τον βρετανικό πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε στο 10,1% τον Ιούλιο, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1982 και η μεγάλη πτώση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ κατά 7,1 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου, καθώς και η πτώση των αποθεμάτων βενζίνης κατά 4,6 εκατ. βαρέλια.
Οι δύο παράγραφοι –κλειδιά των πρακτικών
Υπάρχουν όμως δύο σημεία των πρακτικών που πρέπει να δώσουμε βάση. Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραδέχονται πλέον ότι
-μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον αρχικά αναμενόμενο προκειμένου να επιβραδυνθεί αποτελεσματικά ο πληθωρισμός. Έτσι μεταφράζεται το γεγονός ότι πολλοί αξιωματούχοι σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε «επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός».
Και προφανώς όταν λένε να ελεγχθεί ο πληθωρισμός δεν εννοούν την μικρή αποκλιμάκωση από το 9,1% στο 8,5% που έδειξαν τα στοιχεία του Αυγούστου.
- Σημαντικό ρόλο στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων θα παίξει η επιβράδυνση της συνολικής ζήτησης στο πλαίσιο της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας.
Έχουμε όμως σημάδια ότι η συνολική ζήτηση επιβραδύνει σημαντικά; Προς το παρόν όχι.
Δείτε τι έδειξαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ του Ιουλίου που δημοσιεύτηκαν επίσης χθες.
Οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, καθώς η πτώση των τιμών της βενζίνης που περιόρισε τις εισπράξεις των πρατηρίων αντισταθμίστηκε από την ανθεκτικότητα που έδειξαν οι καταναλωτικές δαπάνες.
Για την ακρίβεια, αν εξαιρέσουμε τη βενζίνη και τα αυτοκίνητα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων κατά 0,7%.
Υπόψιν ότι οι λεγόμενες δομικές λιανικές πωλήσεις αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη συνιστώσα των καταναλωτικών δαπανών στο ΑΕΠ που τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 0,8%.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, εντούτοις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικές.
Από τη μια η ανθεκτικότητα αυτή, κατευνάζει τους φόβους για ύφεση από την άλλη, δεν πρέπει να βγάλουμε από το κάδρο το γεγονός ότι η μέτρια άνοδος τους αντισταθμίστηκε από την πτώση των επιχειρηματικών και κρατικών δαπανών, καθώς και των επενδύσεων σε κατοικίες, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση: H ανθεκτικότητα των δομικών λιανικών πωλήσεων σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ρυθμούς αύξησης των θέσεων εργασίας τον Ιούλιο και τη βιομηχανική παραγωγή σε υψηλά επίπεδα, ενδεχομένως να δίνουν τον απαραίτητο «χώρο» στη Fed να παραμείνει εξίσου επιθετική.
Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, η Fed πρέπει να κάνει ακριβώς αυτό: να παραμείνει προσηλωμένη στην πορεία της με στόχο να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι. Τα παραπάνω στοιχεία δεν της δίνουν κανένα άλλοθι να παρεκκλίνει από τον σκοπό της.
Παρά ταύτα, πολλοί ποντάρουν σε μια ηπιότερη στάση της Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της παίρνοντας και το ανάλογο στοίχημα. Για να δούμε τι «δώρα» θα μας φέρει ο Σεπτέμβριος.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.